De Stalenstraat in Waterschei wordt heringericht. «Het gedeelte waar de winkels en horecazaken liggen, zal er tegen eind volgend jaar heel anders uitzien», zegt schepen van Openbare Werken Ali Caglar. «Nu oogt de straat koud en grijs. Na de heraanleg wordt de Stalenstraat een zuiderse handelsboulevard.» Het stadsbestuur trekt twee miljoen euro uit voor de werken.
Xavier Lenaers
«De Stalenstraat is nu meer een weg voor doorgaand verkeer en minder een handelsstraat», zegt schepen Ali Caglar. «Het verkeer rijdt er ook te snel door. Aan weerszijden van de straat wordt dwars geparkeerd. Dat komt de zichtbaarheid voor de bestuurders niet ten goede. Maar ook voor voetgangers is de straat verre van ideaal. De stoepstenen liggen los en ongelijk. De technische dienst moet er geregeld kleine herstellingen uitvoeren, die eigenlijk maar lapmiddelen zijn.»
Accent op handel
Daarom wordt de Stalenstraat in een nieuw kleedje gestoken. «Het accent komt meer te liggen op de handelszaken», zegt schepen Caglar. «Er komt een middenberm met bomen, waar voortaan ook geparkeerd kan worden. De straat is daar breed genoeg voor, want van gevel tot gevel is ze 25 meter breed. We leggen ook een voetpad van vijf meter breed aan en plannen een fietsstrook van 1,20 meter. De gratis parking voor zeventig auto's breiden we uit met zestig plaatsen. Daar kunnen de handelaars en het personeel hun auto's kwijt, zodat klanten hun wagen in de buurt van de winkels kunnen parkeren en dus makkelijker tot bij de handelszaken geraken.»
Zuiderse straat
'Verder creëren we een poorteffect in de straat met vlaggenmasten en lichtarmaturen', zegt de schepen. «Hierdoor wordt nog eens het handelsgedeelte van de straat in de aandacht gezet. We plaatsen straatmeubilair met zitbanken en fietsenrekken. Kortom: we waarderen de straat niet enkel op, maar geven er ook een zuiders karakter aan. We geven de straat en de handel een nieuw elan en brengen romantiek in de traat. De Stalenstraat moet weer bruisen», besluit de schepen.
Jef Lemmens/Genk