Haberin yayım tarihi
2011-02-21
Haberin bulunduğu kategoriler

Studentenrestaurants moeten niet wachten op halalvraag

Gazet van Antwerpen reageerde op "Studentenrestaurants: geen halal in de mensa" van StampMedia. GVA ging na of ons 'onderzoek' wel klopte, of er wel vraag was naar halalmaaltijden. Ons stuk was echter geen onderzoek, en dat er 'grote vraag' zou zijn naar halalgerechten, is ook nergens te lezen.

De islam is de tweede godsdienst in België. StampMedia besloot dus na te gaan of er voldoende voorzieningen zijn voor moslimstudenten. We kwamen tot de conclusie dat dat niet het geval is. Zo bleken er maar weinig studentenrestaurants te zijn die halalvlees aanbieden.

Onderzoek?

Gazet van Antwerpen reageerde op dat artikel met de kop "Voorlopig nog geen vraag naar halalgerechten". De krant schreef dat uit onderzoek van StampMedia zou blijken dat de universiteiten weinig voorzien voor allochtone studenten. Daar moeten we even corrigeren. Het stuk van StampMedia pretendeerde nooit om een onderzoeksstuk te zijn. We vermeldden geen enkele keer dat we een studie hebben uitgevoerd. Onze journaliste heeft eenvoudig bij een aantal scholen en organisaties gehoord hoe het zat met de voorzieningen.

StampMedia stelde ook niet dat er een 'grote vraag' bestaat naar halalgerechten in studentenrestaurants. Alle allochtone studenten die we spraken stelden zich zeer bescheiden op, vaak uit schrik om "als dwarsliggers bestempeld te worden." Ze zeiden enkel dat ze "het aangenaam zouden vinden". Ook Tarik Hammouti (26), de man die Gazet van Antwerpen zelf citeert, denkt dat het 'leuk' zou zijn als je halal kon eten in cafetaria's.

Welkom?

De krant koos ervoor te gaan praten met de verantwoordelijken van enkele studentenrestaurants. Volgens hen is er geen vraag van studenten. Misschien moeten we de vraag even omdraaien. Kunnen studentenrestaurants niet in aanmerking nemen dat studenten met een islamachtergrond het aangenaam zouden vinden als er halal werd aangeboden? Waarom kunnen ze dan gewoon uit eigen beweging niet wat meer halal op het menu zetten? Kwestie van deze groeiende groep studenten wat meer welkom te doen voelen. We willen toch allemaal meer allochtone studenten zien doorstromen naar het hoger onderwijs, of niet?

© 2011 – StampMedia – Nele Lauryssen

Son Haberler

Hits: 8834 Visitors: 3180
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.