Haberin yayım tarihi
2012-02-28
Haberin bulunduğu kategoriler

Europese jongeren debatteren in Straatsburg

Euroscolais een project van het Europees Parlement dat jongeren samenbrengt om ze meerte betrekken bij de Europese politiek. De 16-jarige Selin Erdogdu uit Genk mocht mee met de editie van 2012. "Ik begrijp de politiek van Europa nuveel beter, daarvoor wist ik totaal niet hoe het in elkaar zat."

Europese jongerenbetrekken bij Europese samenwerking en democratie door samen te werken, gebruikmakendvan andere talen, dat is het doel van Euroscola. Leerlingen tussen 15 en 18 jaaroud van één school per land komen samen in Straatsburg om te debatteren overEuropese onderwerpen. Selin: "We moesteneen vragenlijst beantwoorden over de uitleg die gegeven was en hielpen elkaarom de vragen te vertalen, want de vragen waren niet altijd in de officiële werktalen Engels, Frans of Duits gesteld. Het was echt de bedoeling om te lerensamenwerken met anderen."

Samenwerking

Op donderdag16 en vrijdag 17 februari kwamen 24 leerlingen en 2 begeleiders van iederdeelnemend land bijeen in het Europees parlement in Straatsburg. "Wewerden per land in groepjes verdeeld. Per groepje kreeg je een onderwerpwaarbij je een wetsvoorstel moest zoeken. Dat wetsvoorstel moesten wepresenteren in de grote zaal, daarna moesten we debatteren over het voorstel envervolgens moest je stemmen: voor, tegen of neutraal. We konden altijd vragenstellen, de minister-president van Malta, stond voor ons klaar."

Een verrijkende ervaring

Selin zegt dat ze veel heeft bijgeleerd. Nietalleen over de werking van de politiek maar ook over het omgaan met anderen."Ik begrijp het nu veel beter. Daarvoor wist ik totaal niet hoe het Europeesparlement in elkaar zat. Ik vind het nog altijd ingewikkeld, maar deze ervaringheeft het wat duidelijker gemaakt. Soms was het wel lastig om te communicerenomdat er jongeren van veel verschillende nationaliteiten waren."

© 2012 - StampMedia - Felice Dierick

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.