Haberin yayım tarihi
2007-06-06
Haberin bulunduğu kategoriler

Lanotte:Genocide kelimesine bende karşıyım..

CD&V başbakan adayı Yves Leterme'im açıklamalarından sonra şim dide SP.a genel başkanı Johan Van de Lanotte benzer bir açıklama yaparak soykırım iddialarında kullanılan "Genocide" terimini kullanmayacağını açıkladı..
 
Ermeni iddiaları paralelinde yayın yapan bir çok basın organları bu açıklamaları şaşırtıcı bulurken Belçika'da yaşayan Türk toplumu tarafından oldukça sevindirici bir gelişme olarak görülüyor..
 
Bugüne kadar sürekli suçlanarak, köşeye sıkıştırılmaya çalışılan Türk toplumu, son bir yıl içersinde bilhassa parlemento düzeyinde bazı politikacılar tarafından ortaya atılan öneri önerilerde Sözde Ermeni Soykırımının okullarda ders kitaplarında okutulması önerileri iele oldukça rencide olmuş ve bu önerilere karşı çeşitli platformlarda tepkilerini göstermişti..
 
Bu yönüyle gelecek nesillerin haksız bir şekilde kendilerine Caniler, Katiller gibi bakılacağı endişesini taşıyan Türk kökenli vatandaşlar sorumluluk taşıyan Belçikalı politikacıların bir seçim süreci yaşanırken de olsa Ermeni Soykırım iddiaları konusunda "Genocide-Soykırım" suçlamasını doğru bulmadıkları yönünde yaptıkları açıklamalardan oldukça mutlu oldular..
 
Aşağıda Belçika medyasına yansıyan SP.a genel başkanı Johan Van de Lanotte'nun açıklaması ile ilgili Belçika gazetelerinin haberlerini sunuyoruz..



Gazet Van Antwerpen

Vande Lanotte volgt Leterme over Armeense genocide


 Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte zet zich op dezelfde lijn als Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) in zijn twijfel over de Armeense genocide. Vande Lanotte bestempelt de massamoord als een "uiterst gevoelig punt", en weigert eveneens om de Armeense genocide als dusdanig te erkennen.

"Of die feiten dan gekwalificeerd moeten worden als een genocide of een massamoord, is niet de essentie. Er moet vooral meer onderzoek naar gebeuren." Vande Lanotte roept Turkije op om een vrij onderzoek naar de massamoord toe te laten. Net als CD&V doet sp.a daarmee haar uiterste best om haar Turkse kiezers niet voor het hoofd te stoten. Socialistische politici als Fatma Pehlivan hullen zich al jaren in dezelfde dubbelzinnigheid over de Armeense genocide als Leterme.

Karel De Gucht (Open Vld) en Bart De Wever (N-VA) zijn het dan weer duidelijk oneens met de uitspraken van Leterme. Ook internationale experts en politici zijn verontwaardigd over de uitspraken van Leterme in de Turkse krant Zaman. De kandidaat-premier van CD&V en N-VA zaait twijfel over de Armeense genocide om de Belgische Turken naar de mond te praten, klinkt het.
 
Het laaste Nieuws

Ook Vande Lanotte weigert Armeense genocide te erkennen

Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte zet zich op dezelfde lijn als Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) in zijn twijfel over de Armeense genocide. Vande Lanotte bestempelt de massamoord als een "uiterst gevoelig punt" en weigert om de Armeense genocide als dusdanig te erkennen. De Amerikaanse politicoloog Rudolph J. Rummel heeft berekend dat tussen 1900 en 1924 circa 1,8 miljoen Armeniërs zijn gedood. In Frankrijk is het ontkennen van de massamoord sinds kort zelfs strafbaar.

Verontwaardiging
Internationale experts en politici reageren ondertussen verontwaardigd op de uitlatingen van Leterme en Vande Lanotte. De kandidaat-premiers zaaien twijfel over de Armeense genocide om de Belgische Turken naar de mond te praten, klinkt het.

"Geen enkele historicus twijfelt nog aan de Armeense genocide", zegt ULB-professor en genocide-expert Joël Kotek. "Net zoals er geen discussie is over de Holocaust of de genocide in Rwanda. Met doden en de geschiedenis mag je niet sollen. Het gaat hier om een historische waarheid die nu volkomen wordt gepolitiseerd om stemmen te halen. De houding van Leterme is gewoon onaanvaardbaar. Echt triest. Op dit moment moeten wij net de Turken helpen om hun verleden te aanvaarden."

"Niet essentie"
"Of die feiten dan gekwalificeerd moeten worden als een genocide of een massamoord, is niet de essentie. Er moet vooral méér onderzoek naar gebeuren", zegt hij. Vande Lanotte roept Turkije op om een vrij onderzoek naar de massamoord toe te laten. Net als CD&V doet sp.a daarmee haar uiterste best om haar Turkse kiezers niet voor het hoofd te stoten.

Socialistische politici als Fatma Pehlivan hullen zich al jaren in dezelfde dubbelzinnigheid over de Armeense genocide als Leterme. Karel De Gucht (Open Vld) en Bart De Wever (N-VA) zijn het dan weer duidelijk oneens met de uitspraken van Leterme.


Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.