Haberin yayım tarihi
2012-03-12
Haberin bulunduğu kategoriler

Van Rompuy leert kinderen Europa kennen

Vier weken lang leert de Europese presidentHerman Van Rompuy leerlingen van het basisonderwijs spelenderwijs waar Europavoor staat. SpEUrnEUS is een leuke en leerrijkewedstrijd die bovendien een mooie prijs oplevert voor de winnende klassen.

De VlaamseEurope Direct-informatiecentra vinden hetbelangrijk dat alle leerlingen op een goede manier geïnformeerd worden over deEuropese Unie. Vorig jaar speurde 1 op de 10 basisscholen in Vlaanderen al mee.Dit jaar zijn er 540 klassen ingeschreven. Dat is dubbel zoveel als vorig jaar.

Blik verruimen

"Europais zoveel meer dan wat we zien in het nieuws", zegt Jeroen Jochems van hetAntwerpse Europe Direct. "Bovendien is de Europese Unie opgenomen in deeindtermen van het basisonderwijs. Daarom hebben we de handen in mekaar geslagenmet de Ryckevelde vzw. De wedstrijd is eigenlijkeen aanvulling op ons programma. Europe Direct heeft afdelingen in de heleEuropese Unie waar zij projecten op poten zetten om een andere kijk op Europaaan te bieden."

"Hetis belangrijk dat de kinderen hun wereld verruimen", beaamt juf Lieve.Haar klas, 6c van het Regina Pacis Instituut in Hove, doet samen met de andere klassenvan het zesde jaar voor de eerste keer mee aan de wedstrijd. "Dewedstrijdvorm motiveert de kinderen, maar ook over het feit dat het op decomputer gebeurt, zijn ze enthousiast." Flore (11) en Aria (12) vertellen dathet leuker is via de computer dan gewoon `saai op papier` leren.

Leren omte winnen

De eerste opdracht werd door Herman Van Rompuy gelanceerd op 26 februari."Herman Van Rompuy wordt vaak gevraagd voor zulke projecten en werkt hiertelkens enthousiast aan mee", vertelt Jochems. Elke zondag verschijnt er een nieuwe uitdagingop de website. Deze bestaat uit een voorbereidende oefening en een nieuweopdracht.

Elkeleerling maakt een eigen profiel binnen de virtuele klas. De leerkracht kan zode activiteiten van elke individuele leerling volgen dankzij enkelestatistieken.

De bestescore van elke leerling telt mee voor de totale score van de klas. Alles wordtopgeteld en elke week is er op de website een ranking van de tien beste klassente zien, zowel voor heel Vlaanderen als per provincie. De competitie, deonlinespelletjes en de leuke grafische vormgeving moedigen leerlingen aan omEuropa beter te leren kennen. De klas die de beste score van de hele provinciebehaalt, wint een daguitstap naar het recreatiedomein Zilvermeer in de provincie Antwerpen. Bovendien krijgt deze klas de felbegeerdetitel van Europese klas van het jaar.

Op reis door Europa

Dit jaar wurmende leerlingen zich al spelend een weg door de landen van Europa, wie wat doeten de concrete resultaten in ons dagelijks leven. "Het is interessant,maar niet altijd even makkelijk", zegt Aria.

Opdracht tweegaat bijvoorbeeld over het toerisme in Europa. De kinderen krijgen bekendeplaatsen of mensen te zien en moeten die proberen te linken aan het juisteland. "De buurlanden zijn het makkelijkste", zegt Flore. Aria voegteraan toe dat de bekende landen ook wel meevallen. "Of de landen waar jeal op reis bent geweest", zegt Alexander (11).

Dekinderen leren wel degelijk iets bij. "Ze doen eerst de voorbereiding waarallerlei informatie op hen afkomt. Daarna moeten ze de opdracht uitvoeren.Hiervoor krijgen ze drie pogingen om een zo goed mogelijke score tebereiken", vertelt juf Lieve. "Als ik klaar ben, help ik mijnklasgenootjes met wat ik onthouden heb", zegt Alexander. Na het oplossenvan de tweede opdracht staat Regina Pacis op nummer elf in de provincie. Op 25maart weten we wie de Europese klas vanhet jaar is.

© 2012 - StampMedia - Tekst en foto: Emily Daelemans

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.