Haberin yayım tarihi
2013-05-02
Haberin bulunduğu kategoriler

1 mei in Genk is een vaste waarde geworden.

150.000 bezoekers op 1 mei in Genk

De 64ste editie van 1 mei in Genk bracht vandaag tot nu toe al 120.000 mensen op de been. Dat komt niet alleen door het betere weer; 1 mei is ook een vaste waarde geworden. De best-of editie van de O-parade liep zonet af en bracht een massa volk op de been. De ‘zonnewagen’ van Stijn Meuris miste z’n effect niet. Straks omstreeks 22u worden nog eens 35.000 mensen verwacht voor het vuurwerk.

Het hoogtepunt van de dag tot nu toe was ongetwijfeld de unieke O-parade, die dit jaar uitpakte met een best of-editie. Meer dan 40 nationale en internationale straattheatergroepen en acht praalwagens van bekende ontwerpers uit voorbije edities als Koen Vanmechelen en Koenraad Tinel zorgden voor een onvergetelijk schouwspel. Meikoningin Gwendolyn Bervoets en haar eredames straalden in een creatie én op een wagen van Nicky Vankets.

Stijn Meuris en de zon

Muzikant Stijn Meuris bedacht met de ‘zonnewagen’ een wel heel origineel concept. Een op maat gemaakte bal met een diameter van 2,5 meter met vier grote bolspiegels stelde de zon voor. “De lampen voor deze wagen zijn speciaal voor de O-parade uitgevonden,” licht Stijn Meuris toe. “Het licht uit deze spots wordt weerspiegeld door vier spiegels, die elk een beetje anders zijn. Wolken of geen wolken, de zon was sowieso de hele dag in Genk.”

Met man en macht werd vrijwillig aan de wagen gewerkt. Stijn Meuris kreeg medewerking van drie Limburgse firma’s: Beam Alu Lighting, Wijngilde De Brommel en Werkhuizen Hengelhoef voor het laswerk. Ook ontwerper Roel Vandebeek deed mee.

Er waren nog meer primeurs. De Spaanse straattheatergroep Les Nomades waren voor het eerst te zien buiten hun thuisland. Met immens grote, kleurrijke wezens zorgden ze voor een prachtig spektakel. Sarruga Produccions, een andere groep uit Spanje, bracht reuzegrote spinnen, sprinkhanen en mieren mee.

Jaarlijkse traditie

 “In Genk staat 1 mei staat nog steeds symbool voor een gezellig dagje uit met het hele gezin. Het is een jaarlijkse traditie die niet alleen Genkenaren, maar ook bezoekers van ver over de stadsgrenzen heen naar de stad brengt”, aldus schepen van evenementen Erik Gerits. “Bovendien is het grote succes van de O-parade een mooie beloning voor de betrokken Genkse verenigingen en stadsdiensten die dankzij hun harde werk deze wonderbaarlijke dag mogelijk maken.”

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.