Haberin yayım tarihi
2012-05-03
Haberin bulunduğu kategoriler

Actie tegenreligieuze discriminatie op werkvloer

Verschillende organisaties protesteerden op zaterdag 28 april tegen religieuze discriminatie op de werkvloer in de binnenstad van Antwerpen. De deelnemers willen datiedereen de vrijheid krijgt om levensbeschouwelijke kentekens te dragen op hetwerk, zoals hoofddoek, keppeltje of kruisteken.

Met de slogan `Stop levensbeschouwelijke discriminatie - Belgiëis er klaar voor!` sloeg een groot aantal middenveld- enmensenrechtenorganisaties, waaronder het Minderhedenforum, Amnesty International en de Vlaamse jeugdraad, de handen inelkaar om te protesteren tegen religieuze discriminatie. Dat doen ze omdat nogte veel mensen die hun religieuze identiteit tonen in de kou blijven staan opde arbeidsmarkt. De deelnemende organisaties vinden dat er een sterkerdiversiteitsbeleid moet komen, want levensbeschouwelijke tekens zijn geengraadmeter voor werkprestaties.

Stilte doorbreken

"Met deze actie willen we de stilte doorbreken",zegt Bram Sebrechts van het Minderhedenforum. "Veel bedrijven verstoppenzich achter het excuus dat ze de neutraliteit willen bewaren voor hun klanten. Uitonze ervaring blijkt dat klanten helemaal geen probleem hebben met religieuzetekens. Zij vinden het vooral belangrijk dat ze correct bediend worden."

Bij het Minderhedenforum vinden ze dat er pas sprake isvan neutraliteit als er plaats is voor iedereen, ook voor mensen met verschillendegeloofsovertuigingen.

Op de foto

Medewerkers van de actie fotografeerden voorbijgangers ineen marktkraam waar wél religieuze diversiteit aanwezig was. In het kraamstonden paspoppen die aangekleed waren met religieuze symbolen. Deze ludieke actiemoest ervoor zorgen dat de voorbijgangers zich bewust werden van het belang vanhet protest.

Ook Esma Celik van de Unie van Turkse Verenigingen (UTV)protesteert mee voor de toekomst: "De hoofddoek is onze identiteit. Ik kanmijn hoofddoek niet even afzetten om Belg te zijn, om dan later weer Turks tezijn. Ik woon in België, dus ik ben altijd een Belg. En daar hoort voor mijmijn hoofddoek bij."

© 2012 -StampMedia - Tekst en foto: Helena Blyweert

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.