Haberin yayım tarihi
2010-09-12
Haberin bulunduğu kategoriler

Ali Çağlar: C-Mine Projesi Genk Şehrine Ayrı Bir Güç Kattı.

Limburg Bölgesinin büyük şehir belediyelerinden biri olan Genk'de eski maden ocakları alanlarına yapılan projeler ardı ardına tamamlanarak hizmete açılıyor.

Genk şehrinde Zwartberg, Winterslag ve Waterschei olmak üzere zamanında 3 ayrı yerde maden ocağı açılmış. Bunlardan Zwartberg Maden Ocağı 60'lı yıllarda kapatılmış. 80'li yılların sonlarına doğru ise Winterslag ve Waterschei Maden Ocakları kapatıldı. Maden ocaklarından geriye kalan tarihi yapılan ve araziler Genk şehri yönetimi ve devlet işbirliği ile yeniden değerlendirilerek ekonomi ve sosyal alanlarda hizmet sunacak hale getiriliyor.

Bugün için Zwartberg Maden Ocağı alanı bir endustri parkı haline dönüştürülmüş durumda. Winterslag Maden Ocağı ise çok yönlü bir proje ile hem kültür ve sanat ve hemde eğitim merkezi haline getirildi. Maden Ocağına ait arazilerin önemli bir bölümüde özellikle lojistik ve küçük sanayi kollarına kiralandı. Waterschei Maden Ocağı bölgesine ise Limburg Bölgesinin en büyük teknoloji parkı yapılıyor. Bu alan aynı zamanda Avrupa çapında bir teknoloji araştırma ve geliştirme merkezi olacak.

Genk Belediye Başkan Yardımcısı Ali Çağlar tüm bu gelişimelerin insanı heyacanlandırdığını belirterek bu şehirde yaşayan 15 bin civarında Türk insanınında tüm diğer insanlar gibi bu hizmet ve imkanlardan yararlanacağını ifade etti. Çağlar Gündem Haber için yaptığı değerlendirmede "İş, istihdam, sanat, kültür ve teknoloji merkezi haline gelen Genk şehrinde yaşamanın ayrıcalığını ve mutluluğunu yaşıyoruz, C-Mine projesinin büyük bir bölümün açılışını yapmaktan duydukları mutluluğu Genkli vatandaşlarla birlikte paylaşmaktan onur duyuyoruz" dedi.

Oldukça görkemli bir merasimle yapılan C-Mine Projesinin açılışına Flaman Bölgesi Başbakanı Kris Peeters'de katıldı. Peeters açılış konuşmasında 'Genk şehrinin maden ocaklarının kapanmasından her alanda sonra ortaya koyduğu yaratıcılığa hayran kaldığını" ifade etti.

.





DE CREATIVITEIT KOMT UIT HET OOSTEN, ALDUS KRIS PEETERS. C-MINE ENERGIEGEBOUWEN ONDER VEEL BELANGSTELLING GEOPEND.

Woensdag 8 september 2010 zal de Genkse annalen ingaan als een historische dag voor de stad: met de opening van de C-mine Energiegebouwen wordt immers een belangrijke stap gezet in de economische en culturele ontwikkeling van de site en van heel Genk. 5 sprekers en 600 gasten, de ene nog enthousiaster dan de andere, beten de spits af van het C-mine Moment. Het openingsprogramma loopt nog tot begin oktober.

Een genereus gebouw

De Energiegebouwen verenigen meerdere functies onder één dak en huisvesten zo het Cultuurcentrum, het toeristisch bezoekersonthaal, het Design Innovation Lab en bieden daarnaast ook nog ruimte aan de professionele bezoeker met seminarie- en congresruimtes. Met man en macht werd de afgelopen jaren, maanden, weken en zelfs gisteren nog gewerkt aan deze realisatie en het resultaat, zo beaamde iedereen, mag er absoluut zijn. Architect Peter Swinnen blikte tevreden terug op het tot stand komen van 'zijn' ontwerp. Zijn architectenbureau 51N4E maakte de Energiegebouwen immers tot wat ze nu zijn: een prachtig complex waar oud en nieuw naadloos in elkaar overgaan en waar het oude "niet wordt veroordeeld tot een museale conditie maar mag meespreken. Het gebouw wordt gekenmerkt door generositeit. Elke ruimte in dit gebouw is in feite een beetje té groot, net als de ambities van deze stad," zei Swinnen met een knipoog. "Genk is ambitieus, toekomstgericht én een uitstekend bouwmeester. Een stad naar mijn hart."

Lovende woorden kwamen ook van gouverneur Herman Reynders die er als eerste spreker de avond mocht openen. Reynders benadrukte het belang van C-mine, niet alleen voor Genk, maar voor heel Limburg en had het over de uitstraling van de site binnen de Euregio. Creatieve initiatieven die zich onderscheiden: graag veel méér van dat voor Limburg, als het van de gouverneur afhangt.

Creativiteit vraagt moed

Een terecht fiere burgemeester Dries schetste de lange weg die dit strategische stadsproject aflegde, van "ongeveer 4.000 dagen geleden", toen in een Brussels restaurant de koop van de terreinen tussen de mijnmaatschappij en de stad gesloten werd, tot nu. De burgemeester liet ook niet na heel wat projectpartners te bedanken voor de samenwerking en de hogere overheden voor de financiële impulsen. Maar C-mine is toch vooral het werk van vele mensen en ook die vergat hij niet. "Creativiteit vraagt moed", zo citeerde hij Henri Matisse en dat typeert ereburgemeester Jef Gabriels en schepen Vera Withofs, die lange tijd de trekkende krachten waren van het project.

Keynote speaker Lidewij Edelkoort, één van de meest bekende trendwatchers op internationaal niveau, moet de meeste aanwezigen verrast en bijwijlen zelfs lichtelijk verbijsterd hebben met haar visionaire ideeën. Ze plaatste de creatieve missie van C-mine in een breder perspectief. Ze schetst een toekomstbeeld waarin het tijdperk van het individualisme "gewoon helemaal voorbij" is, en mensen weer meer op zoek gaan naar verbinding, naar "serieel en toch eigen" zijn, en waar de grens tussen mensen, kunst, design en technologie zal vervagen.

Steenkool wordt diamant

Minister-president Kris Peeters mocht het academisch gedeelte van de avond afsluiten en deed dat, het moet gezegd, met veel flair en recht uit het hart. Dat Vlaanderen op de 9de plaats staat in de wereld wat betreft de export van creatieve goederen, is betekenisvol en Genk heeft dat blijkbaar goed begrepen. Inzetten op creativiteit en creatieve economie is dan ook een wijze en tegelijk moedige keuze, die veel respect en bewondering afdwingt, aldus de minister-president. Zijn uitspraak dat blijkbaar niet alleen de wijsheid uit het oosten komt, maar ook de creativiteit, werden door de zaal op applaus onthaald. "Onder grote druk wordt steenkool diamant. Zo gaat het in de natuur, en ik constateer hier dat dat ook opgaat voor Genk."

Na de speeches mochten de champagneflessen knallen en werden alle gasten op het podium gevraagd, waar tot ieders verbazing de glazen bubbels klaarstonden. Op de receptie achteraf in de Barenzaal dan ook niets dan tevreden gezichten en woorden van bewondering en lof voor C-mine.

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.