Federal Milletvekili Meryem Almacı Flaman Eğitim bakanı Pascal Smet'e bir çağrıda bulunarak başörtüsü üzerinden yapılan kutuplaşmanın durdurulması çağrısında bulundu.
Almacı Eğitim Bakanı Pascal'a yönelik çağrısında "Başörtüsü konusu kendi mecrasına bırakılmalı. Bu konuda yapılan klişe olmuş tartışmalardan rahatsızlık duyuyoruz" diyerek son günlerde yaşanan gerginliğin ortadan kaldırılması için bazı önerilerde bulundu.
Milletvekili Almacı'nın Flaman Eğitim Bakanı Pascal Smet'e gönderdiği mektubu okurlarımızın bilgisine sunuyoruz..
Stop de polarisering in het hoofddoekendebat
Ik roep de minister van Onderwijs Pascal Smet op om een dialoog te starten tussen de onderwijskoepels en de allochtone verenigingen. 'Alles op zijn beloop laten, zal het debat enkel nog meer polariseren. Dat is slecht voor de politiek, voor ons onderwijs, voor de moslimmeisjes in kwestie en onze diverse samenleving in het algemeen. Ik maak mij oprecht zorgen over de clichématige wijze waarop deze discussie gevoerd wordt. Het wordt tijd dat we een grondig debat voeren over de wijze waarop we pluraliteit en diversiteit op onze scholen willen realiseren en over de vraag of het dragen van levensbeschouwelijke symbolen een rem betekenen voor de scholing van een leerling.
Groen! is voor de vrije keuze en wil vrouwen zelf de keuze laten of ze al dan niet de hoofddoek dragen. Het hoofddoekenverbod gaat in tegen die vrije keuze en schiet bovendien haar doe voorbij. Sommige stemmen zeggen dat het verbod nodig is omwille van groepsdruk, maar die druk wordt door een verbod niet weggenomen, ze verplaatst zich dan, naar andere kledingstukken bijvoorbeeld. Anderen halen het emancipatieargument aan. De hoofddoek verbieden zal echter als resultaat hebben dat meisjes uit erg conservatieve milieus niet meer naar school zullen gaan. En dat terwijl scholing net het middel bij uitstek is om zich te emanciperen. En wat met moslima's die uit vrije wil hun hoofddoek dragen? Heiligt het doel de middelen? Deze meisjes ervaren hun hoofddoek immers als een stuk van wie ze zijn.
Ik betreur dat er bedreigingen worden geuit: 'iedereen heeft in ons land het recht om te protesteren en te manifesteren op een vreedzame manier. Het is erg dat het ludieke en inhoudelijke protest van de BOEH en de moslimmeisjes zelf ontsierd wordt door dergelijke incidenten. Ik hoop dat de amokmakers hun gezond verstand beginnen te gebruiken en beseffen dat ze door het debat te polariseren geen stap verder geraken.'
Het tragische is bovendien dat die scholen, die zich het meest hebben ingezet voor integratie, nu het slachtoffer worden van de politieke onwil om het hoofddoekendebat ten gronde te voeren. De moslimmeisjes reageren zo emotioneel omdat deze athenea de enige twee overblijvende gemeenschapsscholen in Antwerpen waren die de hoofddoek nog toelieten. Ze zien hun opties steeds verder verkleinen. Vrije schoolkeuze is in de praktijk niet langer mogelijk.
Door overal de hoofddoek te verbieden, dwing je moslims om hun eigen scholen op te richten, maar elk initiatief in die richting wordt direct zeer negatief onthaald door de samenleving. Het is echter het een of het ander. De vraag is dus: wat willen we nu eigenlijk? Ik roep de minister van Onderwijs op om een grondig debat rond pluralisme in het onderwijs te organiseren.