Haberin yayım tarihi
2006-07-20
Haberin bulunduğu kategoriler

Anvers'li İşkenceci Polis Komiseri Bart Debie Vlaams Belang saflarında/Gündem

Bart Debie Anvers Şehrinde 1999 ve 2003 yılları arasında görevde olduğu süre içersinde bir çok olayda görevini kötüye kullarak vatandaşlara en ufak suçlarda bile kötü muamele ve işkence yapması ile gündeme gelen bir Polis Komiseri. 

Bart Debie Uludoğan soyisimli bir Türk kökenli vatandaşa yapılan işkence olayından sonra Uludoğan'ın mahkemeye başvurması üzerine yapılan işkencelerin açığa çıkmasıyla görevden alındı.

Eski Komiser Bart Debie 8 Eylül 2006'da yapılacak olan yerel seçimlerde Anvers şehrinin Borgerhout semtinden aday olduğu açıklandı.
 
Göçmenlere yönelik işkence olayları iele tanınan eski Komiser Bart Debie aynı zamanda Vlaams Belang partisinin güçlü isimlerinden Filip Dewinter'in emniyet danışmanlığını da yapıyor.
 
Bart Debie hakkında açılan davalar halen devam ediyor. Böyle olmasına rağmen ağır bir şuçdan mahkemesi devam eden birinin seçimlerde aday olarak gösterilmesi anayasaya aykırı bir durum olarak yorumlanıyor.
 
Bart Debie ise seçim kampanyası süresince başörtüsünün tamamen yasaklanması ve camilerilerin kapatılması doğrultusunda son derece saldırgan bir kampanya yapacağı sanılıyor. 

Laaste Nieuws'in Bart Debie ile ilgili haberi.....  

Parket wil ex-commissaris Bart Debie voor rechtbank

Parket wil ex-commissaris Bart Debie voor rechtbank - Huidig veiligheidsspecialist Vlaams Belang riskeert 10 tot 15 jaar voor o.m. geweldpleging

Het Antwerpse parket wil vier politieagenten, waaronder ex-commissaris Bart Debie, voor de rechtbank brengen wegens foltering van verdachten, afpersing, het voeren van illegale huiszoekingen, het knoeien met processen-verbaal en het verduisteren van inbeslag genomen bewijsmateriaal. Volgens het parket hebben ex-commissaris Debie en zijn collega's tussen februari 1999 en april 2003 tijdens hun diensturen minstens 27 slachtoffers gemaakt. Als Bart Debie, tegenwoordig aan de slag als «veiligheidsspecialist» van het Vlaams Belang, wordt doorverwezen naar de correctionele rechtbank, riskeert hij een celstraf van 10 tot 15 jaar.

Joris VAN DER AA

De affaire-Debie ging aan het rollen in februari 2003, naar aanleiding van een klacht van de Turkse familie Uludogan. Die kreeg het tijdens de nacht van 11 op 12 februari aan de stok met agenten van de Zone West. Vijf leden van de familie werden meegenomen naar het politiecommissariaat in de Lange Nieuwstraat. Daar zouden de Turkse mannen zwaar zijn aangepakt door de aanwezige agenten, onder wie Bart Debie. Ze liepen kneuzingen op, evenals geperforeerde trommelvliezen en bloeduitstortingen. Een van de mannen moest na het «verhoor» worden afgevoerd met een ambulance, omdat de agenten zijn hoofd tegen een radiator hadden gebeukt. Het comité P startte een onderzoek naar de activiteiten van Bart Debie. Op 30 juli 2003 werd hij aangehouden en belandde hij enkele dagen in de gevangenis.

Hoofd tegen muur

De onderzoekers ontdekten dat het incident met de familie Uludogan geen alleenstaand feit was. Het parket wil Debie en drie van zijn ex-collega's vervolgen voor een reeks gelijkaardige affaires, gepleegd tussen 6 februari 1999 en 30 april 2003. Een van de eerste slachtoffers was Karim H., die op 13 augustus 2000 werd gearresteerd. «De arrestant werd hardhandig met het hoofd tegen de muur geduwd, waardoor hij door zijn benen zakte en langs de muur naar beneden gleed», aldus het parket.

In het proces-verbaal vermeldden Debie en co. echter stellig dat er geen politiegeweld werd toegepast. Debie en co. worden ook verdacht van «opzettelijke slagen en verwondingen aan minderjarigen». Op 2 september 2001 werden twee 16-jarige Marokkanen volgens het parket «zonder verwittiging» door een politievoertuig van hun scooter gereden. In hun processen-verbaal schreven de agenten echter dat de jongens een verwittiging hadden gekregen maar niet reageerden. Bovendien vermeldden de agenten in hun verslag dat ze hun sirene en hun zwaailicht hadden opgezet.

Stormram

Naast geweldplegingen en valsheid in geschrifte, worden Debie en co. ook verdacht van verduistering en illegale huiszoekingen en vernielingen. Zo zouden Debie en co. tijdens huiszoekingen een laptop en geld achterover gedrukt hebben. Bij een huiszoeking in Schilde beukten ze een voordeur in met een stormram, maar in hun proces-verbaal schreven de agenten dat de deur «niet slotvast» was.

Het parket vordert de verwijzing van de verwijzing van vier de verdachten naar de correctionele rechtbank. Als de verdachten geen bijkomend onderzoek vragen, komt zaak vermoedelijk in oktober voor de raadkamer.

Laatste Nieuws
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.