Haberin yayım tarihi
2007-07-10
Haberin bulunduğu kategoriler

Avrupa kamuoyu Türkiye'nin Irak'a saldıracağını düşünüyor..

Belçika'da yayınlanan ulusal gazeteler Türk Ordusunun 140 bin civarında asker ve yoğun askeri malzemeyi sınır güzergahına yığmasından sonra artık bir Irak müdehalesinin kaçınılmaz hale geldiğine inanmaya başladı.
 
Bu konuda yayınlanan haberlere göre böyle bir müdehale halinde Türk Ordusunun Iraklı Kürt guruplarla değil, Kuzey Irak'ta konuşlanan 155 bin civarında Amerikan Ordusu ile karşı karşıya kalacağına değiniyorlar.
 
Aşağıda Belçika gazetelerinde yayınlanan haberlerden bir örnek sunuyoruz..



140.000 Turken klaar voor inval in Irak
 
Het Turkse leger heeft 140.000 tot de tanden toe gewapende militairen aan de grens met Irak staan, klaar om het noorden van het land binnen te trekken om af te rekenen met Koerdische guerrillastrijders. Dat heeft de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hoshyar Zebari gezegd.

Militaire ingreep onwettig
Zebari zei dat de Turkse zorg over de guerrilla-activiteiten gewettigd zijn, maar dat militair ingrijpen of een inbreuk op de Iraakse soevereiniteit uit den boze zijn. Hij zei dat de Iraakse regering een oplossing zoekt voor het probleem en dat het het beste zou zijn als de Turkse troepen van de grens terug worden getrokken.

"Niemand wil een nieuw militair conflict in de regio. Deze zaken dienen door overleg en directe onderhandelingen te worden opgelost", aldus Zebari, zelf een Koerd uit Noord-Irak.
Geen commentaar
Het Turkse leger had geen commentaar op de uitlatingen van Zebari. Waar Zebari de cijfers vandaan haalt, is onduidelijk. Als ze juist zijn, staan er bijna evenveel Turkse militairen aan de Iraakse grens als er Amerikanen in Irak gelegerd zijn (155.000).

Turkije verwijt het Amerikaanse leger en de Iraakse regering dat zij rebellen van de Turks-Koerdische PKK in Noord-Irak te veel hun gang laten gaan. Het Turkse leger vroeg de regering in Ankara vorige week om politieke richtlijnen gevraagd voor een inval in Noord-Irak. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül bevestigde vrijdag dat er uitgewerkte aanvalsplannen klaarliggen.
 
Kaynak/De Morgen*/Belçika
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.