Haberin yayım tarihi
2006-11-28
Haberin bulunduğu kategoriler

Bakan Brigitte Grouwels'dan açıklama/Gündem

Partnergeweld !
 
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt 1 vrouw op 4 minstens éénmaal in haar leven geconfronteerd met (sexueel)geweld vanwege haar partner.  Diezelfde bron meldt ook dat partnergeweld één van de eerste doodsoorzaken is voor vrouwen tussen 16 en 44 jaar, zelfs vóór kanker en verkeersongevallen.  In de Europese Unie ervaart minstens 1 vrouw op 5 geweld gepleegd door de partner.  In België maakt partnergeweld 1/3 uit van het totale aantal intrafamiliale geweldfeiten.

Aan de vóóravond van de internationale dag tegen partnergeweld wil ik deze cijfers in de aandacht brengen.  Toch heb ik vandaag een belangrijke stap kunnen zetten in Brussel in de bestrijding en opvolging van partnergeweld.  Als Staatssecretaris bevoegd voor Gelijke Kansen heb ik het 'Zakboekje van de Gewestelijke en lokale actoren inzake partnergeweld' voorgesteld.  Het repertorium richt zich tot de hulpverleners en herneemt alle organisaties en diensten die betrokken zijn bij de problematiek van het partnergeweld, zo o.m. per gemeente en per betrokken sector of dienst.  Het is het werk van de geweldcoördinatrice van het Ministerie van Brussels Hoofdstedelijk Gewest die ik in 2005 heb aangesteld.  Hiervoor heb ik ook op de goede samenwerking kunnen rekenen van Minister-president Charles Picqué die bevoegd is voor de lokale besturen.

Zo is er ook een Brussels platform opgericht die alle experten en actoren op het terrein samenbrengt (politie, justitie, sociaal werk, medische sector,...). Deze actoren ontmoeten elkaar driemaandelijks ook in themagerichte werkgroepen.

Wij zorgen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hiermee voor een primeur !  In de andere gewesten is de coördinatie van de gegevens en de acties allerminst zo ver gevorderd.  Het is mijn bedoeling om met dit repertorium de snelheid en de efficiëntie te verbeteren over de manier waarop met klachten over partnergeweld wordt omgegaan.
Maar ik weet dat de weg zeker nog lang is en dat er zeker nog veel werk moet gemaakt worden voor een grondige mentaliteitswijziging en sensibilisering.  Laten we daar morgen maar aan denken !
 
Brigitte Grouwels
Staatssecretaris.

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.