Haberin yayım tarihi
2007-12-10
Haberin bulunduğu kategoriler

Bakan M. Keulen:Geen schaduw over het offerfeest.

Sommigen vragen zich af of Marino Keulen ambities heeft om theoloog te worden. Volgens anderen ben ik het al, maar dan een die zijn huiswerk niet goed gemaakt heeft. Ik kan iedereen geruststellen. Ik heb niet de minste ambitie om theoloog te worden, niet van de islam, niet van een andere religie. Waarom heb ik dan de suggestie gedaan naar de moslims in Vlaanderen toe om te denken aan een gift ter ere van het offerfeest, in plaats van een dier te slachtofferen? Ik heb dat gedaan omdat er een samenlevingskwestie in het geding is, geen theologische kwestie.  
 
Wat is het probleem? In de jongste decennia is in onze samenleving de bekommernis om het dierenwelzijn en de volksgezondheid sterk toegenomen. De stelling dat mensen verantwoordelijk zijn ten aanzien van dieren en hen geen onnodig leed mogen aandoen, wordt vandaag de dag ruim bijgetreden. Anderzijds zijn we allen bezorgd over de kwaliteit en de veiligheid van ons voedsel. Die bekommernissen hebben zich sinds lang vertaald in wetgeving. Zo is thuis slachten reeds bijna twintig jaar alleen nog onder zeer strikte voorwaarden toegelaten. Reeds lang is het ook verplicht dieren bij het slachten eerst te verdoven. Die wetten kunnen rekenen op zeer grote steun bij de burgers van dit land. Gelijkaardige wetgeving bestaat overigens in alle andere lidstaten van de Europese Unie. De Unie zelf heeft daarin trouwens heel vaak het voortouw genomen.  
 
Iedereen moet de wet naleven  
De Belgische wetgever heeft op die terecht strenge regels beperkte uitzonderingen gemaakt, ter wille van vragen vanuit de joodse en de islamitische gemeenschappen. Hun religieuze voorschriften in verband met ritueel slachten zijn blijkbaar moeilijk te verzoenen met de wettelijke verplichting om dieren eerst te verdoven. De Belgische wetgever heeft die uitzonderingen uiteraard niet toegekend omdat de Koran of de Thora het vereisen. Ook de Belgische wetgever is immers geen theoloog. De meerderheid heeft hier een tegemoetkoming gedaan aan een minderheid, omdat deze minderheid dit belangrijk vond. Op dezelfde manier hebben de steden en gemeenten zich ingespannen om, onder meer door het inrichten van tijdelijke slachtvloeren, het offerfeest binnen de wettelijkheid mogelijk te maken. 
 
Wat zien we nu elk jaar gebeuren ter gelegenheid van het offerfeest, het belangrijkste feest voor de moslims? Helaas roept de manier waarop het wordt beleefd bij steeds meer andere Vlamingen onbehagen en zelfs afschuw op. Niet omdat de feestvierders moslims zijn, maar omdat dit feest in de ogen van velen gepaard gaat met onnodig dierenleed. Dat onbehagen wordt nog versterkt doordat elk jaar ook in de moslimgemeenschap stemmen opgaan om de regels soepeler te maken, tot en met de vraag om het ritueel thuis slachten opnieuw toe te laten. 
 
Die botsing van eisen en percepties tussen de moslims en de andere Vlamingen is wel degelijk een probleem. Het vergalt het feest voor velen. Daarom heb ik in de eerste plaats de moslims opgeroepen om de wet na te leven. Ze hoeven ook geen excuus zoeken om het niet te doen. De overheid zorgt al jaren voor een zeer nauwkeurige briefing van alle betrokkenen. In Vlaanderen bezorg ik de gemeenten en de integratiediensten nu al voor het derde jaar op rij een uitgebreid handboek. Op die manier verloopt het feest volgens de wettelijke bepalingen. De regels zijn niet strenger geworden, zoals sommigen beweren, we passen ze nu gewoon consequent toe. Om dezelfde reden heb ik me ook verstout om de moslimgemeenschap uit te dagen om over alternatieven voor het offeren van een dier na te denken, zoals het doen van een schenking. Omdat zo'n alternatief perfect begrepen zou worden door iedereen. En opdat er dan misschien geen schaduw over het feest zou hangen.
 
Tot slot: het verbaast me telkens weer waarom we over dit soort van thema's geen open debat kunnen voeren, zonder meteen in een kramp te schieten. 
 
Marino Keulen
 
Kabinet Vlaams Minister Marino KEULEN
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en inburgering
Kreupelenstraat 2.
B-1000 Brussel
Tel: 02 552 65 04 Gsm: 0477 48 88 55 Fax: 02 552 65 01
 
Not:Okurlarımızın bilgisine sunduğumuz Flaman Bölgesi Uyum ve İntegrasyondan sorumlu bakan Marino Keulen'ün kurban bayramı ve kurban kesimi ile ilgili yazısı danışmanlarından Hakan Çeliköz tarafından haber servisimize ulaştırılmıştır.

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.