Haberin yayım tarihi
2006-08-19
Haberin bulunduğu kategoriler

Belçika hapishaneleri yol geçen hanı/Gündem

Dendermonde hapishanesinden toplam 28 mahküm kaçmayı başardı. Dendermonde hapishanesinde tutuklu olan iki azılı mahkum hücrelerinin kapılarını zorlayarak açtılar ve gardiyanları tesirsiz hale getirip tekrar hücrelere kapattılar. İki mahkum diğer hücrelerde kalan mahkumların da kendileri ile kaçmasını sağladılar. Hapishaneden kaçmayı başaran toplam 28 mahkumdan 8 tanesi yapılan mahkum avı neticesi yakalanarak tekrar hücreye konuldular. Diğer 21 mahkumun ise arama çalışmaları sürüyor.
 
Vrtnieuws haberi….
 
Nog 21 gedetineerden zijn op de loop
Van de 28 gedetineerden die vannacht uit de gevangenis van Dendermonde wisten te ontsnappen, zijn er intussen zeven ingerekend. De zoekactie naar de 21 anderen gaat onverminderd voort.
Vannacht om 2 uur hebben 2 gedetineerden een celdeur geforceerd. Ze konden enkele cipiers overmeesteren en opsluiten. Met breekijzers slaagden ze er daarna in om enkele deuren open te krijgen.
"De 2 uitgebroken gevangenen hebben dan een aantal andere gevangenen bevrijd en zij zijn erin geslaagd te ontsnappen.", legt procureur Christian Dufour  uit.
In de gevangenis van Dendermonde waren herstellingswerkzaamheden bezig. De gevangenen hebben gebruik kunnen maken van stellingen om over een eerste muur te klauteren.
Voor de tweede muur hebben ze aaneengeknoopte lakens gebruikt. Pas toen ze over die muur klommen, merkte de cipier in de controlekamer hen op.
Het is nog niet bekend of er bij de ontsnapte gevangenen ook zware misdadigers zijn. "Er zijn in ieder geval gevangenen bij die veroordeeld zijn en ook mensen die in voorhechtenis zitten", zegt Sabine Jamar, substituut van de procureur des konings.
Grootscheepse zoekactie
Er is nu in de ruime omgeving een grote zoekactie aan de gang, daarbij is ook een helikopter ingezet. "Alle omliggende korpsen zijn ingezet, ook spoorwegpolitie en brandweer zoeken mee", aldus nog Jamar.
 
Zes gevangenen zijn kort na de massale ontsnapping ingerekend. Rond de middag is dan een zevende ontsnapte bij de kraag gevat. De 21 andere gedetineerden zijn dus nog op vrije voeten.
In de gevangenis van Dendermonde zitten een kleine 200 gedetineerden, alleen mannen. Het gaat om een traditioneel gevangenisgebouw van zo'n 150 jaar oud.
"Er is al lang een discussie aan de gang of er nu al dan niet een nieuwe gevangenis moet komen", zegt directeur-generaal van het gevangeniswezen Nicole De Clercq
"Door de discussies worden er minder werken en renovaties uitgevoerd, waardoor het toch een stuk onveiliger is."

Ontsnappen is een recht 

De meeste gevangenen die vannacht ontsnapt zijn, zullen daarvoor vermoedelijk geen extra straf krijgen.
"Het principe is dat gevangenen in België het recht hebben om te vluchten", zegt professor Strafrecht Raf Verstraeten. "Ze zijn niet verplicht om zich vrijwillig te onderwerpen aan hun gevangenschap en als ze ontsnappen, zijn zij dus niet extra strafbaar."
"Alleen als ze tijdens hun vlucht strafbare feiten plegen, dan kunnen zij voor daarvoor wel een extra sanctie krijgen. Maar dus niet voor de ontsnapping zelf", aldus nog Verstraeten.
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.