Haberin yayım tarihi
2009-10-08
Haberin bulunduğu kategoriler

CD&V is steevast pleitbezorger van de godsdienstvrijheid.

Hoofddoeken op school
 
CD&V is steevast pleitbezorger van de godsdienstvrijheid. De vrijheid van godsdienst kan niet zonder de vrijheid om het geloof ook publiek te beleven, uiteraard binnen de grenzen van de spelregels in een samenleving.

Religieuze of levensbeschouwelijke symbolen zijn dus niet enkel toegelaten in het privé-leven, maar ook in het publieke leven. 

CD&V wil daarom geen algemeen verbod op het dragen van de hoofddoek in het onderwijs.

De inrichtende machten van de scholen moeten zelf kunnen beslissen wat in bepaalde omstandigheden verantwoord en noodzakelijk is. In het gemeenschapsonderwijs bestaat de discussie of men per school moet beslissen, dan el of er één regel voor het hele net moet zijn.

Idealiter krijgen de scholen in dit dossier een zo groot mogelijke autonomie. De directies van scholen zijn het best geplaatst om samen met leerlingen, leerkrachten en ouders de best mogelijke oplossing te kunnen uitwerken. De moslimgemeenschap moet hierbij bereid zijn om afspraken te maken en ze na te leven.
 
Moslimscholen
 
Onze grondwet waarborgt de vrijheid van onderwijs. Dat impliceert niet alleen de vrije schoolkeuze, maar ook dat burgers vrij onderwijs kunnen inrichten.

Er is in ons land een lange traditie van vrij onderwijs. Zo bestaan er o.m. Katholieke scholen, Joodse scholen en Freinetscholen.

Wettelijk valt dus weinig in te brengen tegen Moslimscholen. Toch bestaat er een ernstig risico. Waar moeten kinderen van verschillende culturen en religies met elkaar leren omgaan, als ze niet meer samen op school zitten?

Onze scholen moeten een goede afspiegeling zijn van de samenleving, met leerlingen van verschillende afkomst. In Nederlandse moslimscholen zien we dat dit niet evident is.

Moslimscholen mogen geen aanleiding geven tot een nieuwe vorm van 'segregatie'. En die kans is reëel, als men er niet in slaagt om een evenwichtige sociale mix te vormen van allochtone en autochtone leerlingen. 

In beide debatten – hoofddoeken en moslimscholen – geldt dat we er maar zullen uitraken als iedereen bereid is het debat sereen te voeren, met wederzijds respect en met veel gezond verstand.
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.