Haberin yayım tarihi
2007-06-07
Haberin bulunduğu kategoriler

Çifte vatandaşlık konusunda ilginç görüşler..

10 Haziran seçimleri yaklaştıkça siyasi söylemlerin yanında vatandaşalık, askerlik gibi konular üzerinde yapılan tartışmalar gündemi işgal etmeye devam ediyor..
 
Flaman bölgesinin en çok okunan gazetelerinden biri olan Gazet van Antwerpen bu sefer çifte vatandaşalık konusunu gündeme getirerek Türk ve Fas asıllı politikacıların bu konudaki görüşlerini okurlarına yansıtmaya çalıştı.

Gazet van Antwerpen haberine göre Türk kökenli politikacılar çifte vatandaşlığı savunurken, Fas kökenliler daha yoğunlukla çifte vatandaşlığın gereksiz olduğu üzerinde duruyorlar..

Aşağıda Gazet van Antwerpen gazetesinde yayınlanan ilginç söyleyişiyi aktarıyoruz..



Korte berichten
"Niet mijn keuze"
"Ik wil de twee"
"Niet dramatiseren"
"Ik ben voor"
"In Frankrijk kan het"
 
Nahima Lanjri (CD&V)

"Niet mijn keuze"
"Ik heb de Marokkaanse nationaliteit. Ik heb er niet voor gekozen. Maar mijn slogan voor de verkiezingen is: Omdat ik Vlaming ben, naar het liedje van Will Tura. Dat zegt genoeg. Ik ben Vlaming en blijf dat. Het zou beter zijn als iedereen - en niet alleen de politici - maar één nationaliteit had, voor allerlei praktische dingen rond huwelijken en erfenissen en zo. Maar zolang de dubbele nationaliteit ergens bestaat, moeten ook Belgen ervan kunnen profiteren." Lanjri zou haar Marokkaanse nationaliteit opzeggen als dat kon.
 
Ergün Top (CD&V)

"Ik wil de twee"
"Ik ben Turk en wil die nationaliteit behouden, naast mijn Belgische. De dubbele nationaliteit is nog maar pas door het parlement ingevoerd en in het parlement zijn de autochtonen in de meerderheid. Ik zie geen reden om de wet te veranderen. Een minister van Vreemdelingenzaken die tegelijk Turk en Belg is, moet voor mij kunnen, zolang hij volledig de Belgische wetten naleeft. De dubbele nationaliteit is integratiebevorderend: mensen die nog een emotionele band met hun herkomstland hebben, zullen sneller Belg worden als ze die band mogen behouden."
 
Anissa Temsamani (sp.a)

"Niet dramatiseren"
"Ik heb de Marokkaanse nationaliteit, maar ik heb ze niet nodig. Als ik de Marokkaanse nationaliteit zou kunnen opzeggen, zou ik dat doen. Ik woon hier en ik werk hier. Voor mij is Marokko een vakantieland. Het voorstel van Van den Broeck vind ik wat flauw, ik lig er niet wakker van. Misschien zou er inderdaad een probleem rijzen als een Belg, die nog Turk is, minister van Buitenlandse Zaken zou worden. Maar je moet die zaken niet dramatiseren."
 
Mimount Bousakla (LDD, ex-sp.a)

"Ik ben voor"
"Ik heb geen voordeel bij mijn Marokkaanse nationaliteit en ik heb er geen last van. Als ik naar Marokko ga, doe ik dat zonder Marokkaans paspoort of Marokkaanse identiteitskaart. Ik ben daar gewoon een Belgische toerist. En hier ben ik in alles Belg. Ik ben voor een verbod op de dubbele nationaliteit voor parlementsleden en ministers. In de Senaat zag ik te veel allochtone politici zoals Fatma Pehlivan, die uitsluitend met hun allochtone gemeenschap bezig zijn en niet met de Belgische. Dat is niet goed."
 
Fauzaya Talhaoui (spirit)

"In Frankrijk kan het"
"Ik heb nog steeds de Marokkaanse nationaliteit en wil die blijven behouden. Ik woon al dertig jaar in Vlaanderen en voel mij op en top Vlaming, ik leef in beide culturen. Een verbod op de dubbele nationaliteit vind ik zinloos in een geglobaliseerde wereld. Er is geen probleem: zelfs de Franse president Sarkozy heeft een minister van Justitie die ook Marokkaanse is, en daar was geen discussie over. Waarom zou dat dan hier niet mogen?"
 
Meyrem Almaci (Groen!)

"Dit is onzin" "Ik heb de Turkse en de Belgische nationaliteit en wil die Turkse nationaliteit behouden. Het voorstel van Van den Broeck is onzin. Belangrijk is of je als politicus loyaal bent aan het land waar je verblijft en dat ben ik voor 100%. Turkije zelf had trouwens een vrouwelijke premier die ook Amerikaanse was en dat was geen probleem. Waarom zou het hier dan wel een probleem zijn?"
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.