Haberin yayım tarihi
2012-12-06
Haberin bulunduğu kategoriler

De Winterdienst Schiet In Actie

De eerste sneeuwvlokken dwarrelen neer en de buitentemperatuur flirt met het vriespunt, hoog tijd dus voor de winterdienst om opnieuw in actie te schieten!

Zolang het vriest en sneeuwt zullen er ploegen actief zijn om zowel de wegen als de fiets- en voetpaden ijs- en sneeuwvrij te houden. Hoofdwegen zijn hierbij de prioriteit, maar stad Genk streeft ernaar om overal zoveel mogelijk slipgevaar tegen te gaan.

Met een hele vloot aan stooiwagens, compactpekelstrooiers en handstrooiers rukt de strooidienst uit. Genkenaren die gevaarlijke ijsplekken in hun straat opmerken, kunnen dit steeds melden op het nummer 089 65 36 00 of via info@genk.be. “De winterdienst zal alle oproepen in de mate van het mogelijke behandelen”, aldus schepen Ali Çaglar. “Net als vorig jaar hopen wij bovendien dat vele Genkenaren helpen om sneeuw te ruimen. Met de actie ‘iedereen ruimt’ deelde de stad vorig jaar gratis sneeuwschoppen uit om voor eigen deur te kunnen vegen. Tijd dus om die sneeuwschoppen terug boven te halen!”

Veiligheid van fietsers en voetgangers verhogen
Stad Genk streef ernaar om ook de fiets- en voetpaden sneeuw- en ijsvrij te houden om zo hun veiligheid te garanderen. Daarom wordt ook dit jaar een compactpekelstrooier ingezet. Met de strooier, die op een smalspoortractor gemonteerd wordt, kan er gerichter gewerkt worden en zal er dus minder zout verspild worden. Door pekel, een mengsel van dooizout en water, te gebruiken ontdooit het ijs sneller dan wanneer er enkel zout wordt gestrooid. Bijkomend voordeel van pekel is dat er niet eerst over het goedje moet gereden worden voor de ontdooiing plaatsvindt. Bovendien is het ‘nat strooien’ beter voor het milieu omdat er zo’n 20 % minder zout wordt verbruikt dan bij het ‘droog strooien’.

Strooiwagens met technologische snufjes
Ook met de grote strooiwagens wordt er gericht gewerkt. Twee strooiwagens zijn voorzien van een zogenaamd Winter-Autologic systeem. Het strooiteam kan met dit navigatiesysteem de strooiroute en de strooibreedte via GPS invoeren. De strooidosis wordt handmatig ingegeven. “Met dit technische snufje kunnen de strooiteams dus efficiënter en milieubewust strooien”, aldus de schepen. “Een derde stooiwagen staat bovendien klaar voor wanneer er een wagen zou uitvallen. Deze kan ook ingezet worden tijdens extreme wintertoestanden.”

Meer info

Raf Canini
Winterdienst
T 089 65 47 90
raf.canini@genk.be

Schepen Ali Çaglar bevoegd voor Openbare werken, Ontwerp en Meting en Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling
T 089 65 36 12
Ali.Caglar@genk.be

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.