Haberin yayım tarihi
2014-03-20
Haberin bulunduğu kategoriler

FATMA PEHLİVAN'DAN SORU ÖNERGESİ.

Bugün senato’da Senatör Fatma Pehlivan tarafından Belçika’nın Valon bölgesi yerleşim birimlerinden biri olan İeper’de Birinci Dünya Savaşı`ndan kalan bir bombanın patlamasıyla bir Türk ve Bulgar vatandaşının hayatını kaybetmesi ile alakalı  Belçika Savunma Bakanı Pieter de Crem`in soru önergesi vereceği bildirildi.

Senatör Fatma Pehlivan ko ile alaklalı yaptığı açıklamada:’’Malesef Belçika`da  var olan Savaş Mağdurları Fonundan aileleri yararlanamacak. Nedeni ise Belçika vatandaşı olmamaları. Bu bir ayrımcılıktır. Bu yönde Savunma Bakanı’nın bu ayrımcılığı kaldırmasını talep edeceğim’’ dedi..

FATMA PEHLİVAN’IN SORU ÖNERGESİ TASLAĞI.

Actuele vraag van Senator Fatma Pehlivan aan Dhr. Pieter De Crem, Vice-Eerste Minister en Minister van Landsverdediging over de nationaliteitsvereiste bij de erkenning als slachtoffer van obussen

Gisteren ontplofte naar aanleiding van werkzaamheden in Ieper een obus uit de Eerste Wereldoorlog. Bij dit dramatisch ongeluk vielen twee doden en een gewonde te betreuren. Het onderzoek ter zake is uiteraard nog lopende.

Zoals de voorbije dagen duidelijk werd: in de Westhoek zitten nog honderdduizenden tonnen obussen in de grond. De ontmijningsdienst DOVO detecteert en neutraliseert jaarlijks 160 ton oorlogsmunitie in de regio. In de voorbije honderd jaar kwamen in de naoorlogse periode meer dan 300 mensen om door deze achtergebleven bommen.

In ons land worden alle slachtoffers van obussen uit de Eerste Wereldoorlog vergoed. Dat betekent concreet dat de medische kosten worden terugbetaald en dat bij overlijden de weduwe een pensioen krijgt van het Fons voor Oorlogsslachtoffers. Nu blijkt dat men de Belgische nationaliteit moet hebben.

U begrijpt dat dit als zeer onrechtvaardig wordt ervaren bij de getroffen arbeiders die de Turkse en Bulgaarse nationaliteit hebben . Het leed van de betrokkenen en hun familie is niet minder omdat ze een andere nationaliteit hebben.

Ik heb volgende concrete vraag:

Overweegt de minister een wetswijziging zodat iedereen die in ons land gewond geraakt of overlijdt door achtergelaten oorlogsmunitie in aanmerking kan komen voor een erkenning als oorlogsslachtoffer?

Senator Fatma Pehlivan, 20 maart 2014

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.