Haberin yayım tarihi
2015-09-07
Haberin bulunduğu kategoriler

GENKS SLACHTHUIS HEEFT VERGUNNING BINNEN.

Genks slachthuis voor offerfeest heeft vergunning binnen

De aangekondigde hercontrole van de Genkse slachtvloer in het kader van het offerfeest is deze namiddag goed verlopen. De enige infrastructurele opmerking, namelijk het voorzien van een transparant omhulsel rond de verlichting, werd opgelost. Daarmee heeft Genk de vergunning binnen voor een slachtvloer. Daar kunnen, tijdens de dagen van het islamitisch offerfeest, schapen onverdoofd geslacht worden binnen het Vlaams en Belgisch wettelijk kader. De proefslachting die onmiddellijk daarna plaatsvond, is ook goed verlopen. De stad schenkt het vlees weg aan goede doelen.

Hercontrole positief

Zaterdag vond de eigenlijke inspectie van het FAVV van het slachthuis al plaats. "Naast enkele organisatorische puntjes was er nog één infrastructurele opmerking. Onze technische diensten hebben die de afgelopen dagen weggewerkt. Het FAVV is dit deze namiddag komen vaststellen tijdens de hercontrole en heeft ons direct daarna de vergunning afgeleverd," weet schepen Ali Çaglar.

Generale repetitie

Dat is goed nieuws en daarmee is de laatste rechte lijn naar het islamitisch offerfeest ingezet. Op advies en onder toezicht van het FAVV organiseerde het stadsbestuur deze namiddag een `proefslachting` om zo alles grondig uit te testen. "Het is immers een nieuwe inrichting en ook voor de medewerkers, een 65-tal vrijwilligers uit de Genkse moslimgemeenschap, is het allemaal nieuw. Uittesten hoe het effectief in zijn werk gaat en zo eventueel nog bijsturen, is dan ook geen overbodige luxe. Zie het als een soort `generale repetitie`," vervolgt schepen Swartenbroekx.

Vlees proefslachting geschonken aan goede doelen

Die overigens goed verlopen is. 20 jonge rammen uit de schaapskudde die de stad laat grazen op de heidegronden werden vandaag geslacht. Het gaat om schapen die de herder sowieso elk jaar uit de kudde moet halen om de kudde gezond te houden. De stad heeft voorts beslist het vlees te schenken aan enkele organisaties die zich bezighouden met de opvang van vluchtelingen, asielzoekers of die werken met andere kwetsbare doelgroepen. Concreet gaat het om het Genkse LOI, Fonto Nova (Stalenstraat, huisvesting en begeleiding van niet-begeleide minderjarigen), de Genkse Sint-Vincentiusvereniging en de asielcentra Ter Dennen in Lanaken, Valkenhof in Overpelt en in Heusden-Zolder.

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.