Haberin yayım tarihi
2017-04-07
Haberin bulunduğu kategoriler

HAATZAAİER BETRAPT OP HETERDAAD

De Staatsveiligheid spreekt minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) tegen na haar uitspraken over de Fatih-moskee in Beringen.

"De VSSE stelt vast dat elementen van haar rapport aanleiding geven tot conclusies die door de dienst zelf nooit werden getrokken", klinkt het in een persbericht van de inlichtingendienst. Homans reageert dat ze bij haar standpunt blijft.

Minister Homans maakte bekend dat ze de erkenning van de moskee intrekt na informatie van Staatsveiligheid. Maar de inlichtingendienst spreekt haar nu dus tegen. Volgens hen was er helemaal geen direct onderzoek naar de Fatih-moskee, zoals Homans zegt.

De Staatsveiligheid benadrukt dat de nota over het Turkse overheidsdepartement Diyanet er kwam op vraag van federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), nadat in de pers werd bericht over Turkse imams die ingezet zouden zijn als politieke spionnen. De nota werd ook overgemaakt aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en aan premier Charles Michel (MR).

"Geen analyse van moskee"

"In de nota wordt een genuanceerde analyse gemaakt van de algemene activiteiten van Diyanet in België, waarbij er ondanks pogingen tot beïnvloeding, tot nu toe geen bewijzen gevonden werden voor clandestiene inmenging of spionageactiviteiten door Diyanet", verduidelijkt de Staatsveiligheid. "Bovendien wordt de Beringse Fatih Camii-moskee, waarvan naar verluidt de procedure voor het intrekken van de erkenning zou worden opgestart, in de nota niet geanalyseerd. Deze moskee komt er enkel zijdelings in aan bod en wel om de rol van haar voormalige imam te contextualiseren, precies omdat zijn naam ook in de pers was opgedoken."

Geen standpunt

De inlichtingendienst wijst er ook op dat ze "vanuit haar opdracht om de veiligheid van alle Belgen te beschermen en in de context van de actuele spanningen binnen de Turkse gemeenschap", de voorbije maanden verschillende contextuele nota`s heeft opgesteld uit eigen initiatief of op vraag van de regering. "Onder meer na de verijdelde coup van juli 2016 in Turkije, naar aanleiding van het referendum en over de activiteiten van Diyanet." De VSSE benadrukt dat ze met haar communicatie geen standpunt wenst in te nemen ten aanzien van Diyanet.

"Maak het openbaar"

Homans blijft erbij dat ze op basis van het rapport van de Staatsveiligheid de procedure voor het intrekken van de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen heeft opgestart. Als de Staatsveiligheid zegt dat elementen van haar rapport aanleiding geven tot conclusies die door de dienst zelf nooit werden getrokken, moet de dienst het rapport maar openbaar maken. "Ik kan dat niet", reageerde ze in Terzake (Canvas). De Fatih-moskee in Beringen wordt wel degelijk in het rapport genoemd, benadrukte ze.

De N-VA-minister wees er ook op dat de erkenning van moskeeën haar exclusieve bevoegdheid is. De staatsveiligheid of de federale overheid is ter zake niet bevoegd.

Son Haberler

Hits: 8732 Visitors: 3169
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.