Haberin yayım tarihi
2012-02-29
Haberin bulunduğu kategoriler

Ingrid Lieten: Meer Kwaliteit, Diversiteit en Creativiteit in de Media.

PERSMEDEDELING VAN VICEMINISTER-PRESIDENT INGRID LIETEN

VLAAMS MINISTER VAN INNOVATIE, OVERHEIDSINVESTERINGEN, MEDIA EN ARMOEDEBESTRIJDING

28 februari 2012

“Inzendingen Interculturele Media Awards mogen niet langer een curiosum in media-aanbod zijn”

VRT en MO*-magazine waren de winnaars op de Interculturele Media Awards, die gisteren werden uitgereikt door minister van Media Ingrid Lieten in ’t Arsenaal in Mechelen. De awards zijn een initiatief van het Minderhedenforum, dat al tien jaar ijvert voor meer en betere vertegenwoordiging van etnisch-culturele minderheden in de media. Een ambitie die minister Ingrid Lieten deelt.

‘Wat racisme met een kind doet’, een artikel van Mo*-journalist Samira Bendadi won de IMAD in de categorie informatie voor de geschreven pers. In diezelfde categorie, maar voor de audiovisuele pers ging de bekroning naar Koppen met de reportage ‘Kortfilmmakers’.  
In de rubriek amusement ging de prijs naar ‘Triq Slama Mohamed. Reis in vrede.’, een portret van een 73-jarige man die als gastarbeider naar België migreerde. “‘Het verhaal van België in de jaren zestig is niet volledig zonder de verhalen van Marokko en andere moederlanden van de gastarbeiders die hier destijds verwelkomd werden.  En eindelijk komt het perspectief aan bod van die eerste generatie op de jonge generaties die het gevoel hebben tussen wal en schip te vallen”, zegt minister Lieten.
Ook Ketnet verdient volgens de etnisch-culturele minderheden een pluim. De kinderzender van de VRT gaat heel soepel om met de interculturele samenleving. “De Vlaamse speelplaatsen zijn niet meer wit. Kinderen kijken niet meer op van een hoofddoek links of rechts. Bij Ketnet zie je dat dagelijks. In die zin brengen zij ook authentieke tv waarin iedereen zich herkent”, zegt Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum..

De media moeten volgens Ingrid Lieten iedereen uit de samenleving beroeren en bereiken. “Als minister van Media heb ik duidelijk gekozen om meer in te zetten op kwaliteit, diversiteit en creativiteit. Etnisch culturele minderheden, senioren, jongeren, mensen met een handicap, mensen in armoede en een rist andere doelgroepen komen relatief weinig aan bod, worden vaak geportretteerd op een manier die vooroordelen bevestigt en voedt, en ze vinden zelden programma’s waarin ze zich herkennen. Dat terwijl een democratie niet houdbaar is zonder kwaliteitsvolle media die de samenleving tonen zoals ze is. Ik zie het dus als een verantwoordelijkheid van de hele mediasector en ook van mezelf om te werken aan meer diversiteit: in wie de media aan het woord laten, in wie ze in beeld brengen en in wie ze tewerkstellen. Zodat de inzendingen voor de Interculturele Media Awards niet langer een curiosum  binnen het media-aanbod zijn.”

“Daarom heb ik ook onder meer samen met de openbare omroep de streefcijfers diversiteit opgenomen in de beheersovereenkomst 2012-2016 van VRT. Maar het correct afspiegelen van onze samenleving is niet alleen weggelegd voor de openbare omroep.  Het is me opgevallen dat ook de  commerciële zenders deze noodzakelijke evolutie doortrekken in programma’s als ‘The Voice van Vlaanderen’ en ‘So you think you can dance’, waar duidelijk niet alleen de ‘witte’ man van een jaar of  veertig in beeld komt”, besluit ze. 

Persinfo:

Lot Wildemeersch, woordvoerster viceminister-president Ingrid Lieten

0477 810 176 – lot.wildemeersch@vlaanderen.bewww.ingridlieten.be

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.