Haberin yayım tarihi
2009-03-25
Haberin bulunduğu kategoriler

İslamitische geloofsgemeenschappen in het jaar 2008 geen subsidies ontvangen

PERSBERICHT 25 maart 2009 

Executieve van de Moslims van België
Departement Moskeeën en Imams in Vlaanderen

 
Met dit persbericht willen we alle Vlaamse moslims informeren over de erkenning van de moskeeën of de zogeheten Islamitische geloofsgemeenschappen in Vlaanderen. 
 
De Executieve van de Moslims van België (EMB) is door de Belgische overheid erkend als de officiële gesprekspartner  van de moslimsgemeenschap  in België en is haar representatief orgaan. Ze heeft als taak in te staan voor de temporalia van de islamitische eredienst. De huidige EMB werd op 14 maart 2008 door de Algemene Raad van de Moslims van België ingesteld, na de verkiezingen georganiseerd  door de moslimgemeenschap van België in maart 2005 .
 
In het bijzonder behandelt de EMB de dossiers ter erkenning van de moskeeën/imams, dossiers betreffende sociale zaken (consulenten, slachtcertificaten, islamitische begraafplaatsen…), islamonderwijs,  etc.
 
De Islam is sinds 1974 één van de zes erkende godsdiensten in ons land, maar in tegenstelling tot lokale geloofsgemeenschappen van andere godsdiensten, zoals kerken en synagogen, kregen de moskeeën tot op heden geen subsidies.
 
Bij besluit van december 2007 en april 2008 werden de eerste aanvragen, via de EMB,  tot erkenning van Islamitische geloofsgemeenschappen ingewilligd en het desbetreffende erkenningsbesluit ondertekend door de bevoegde Minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid,Wonen en Inburgering, de heer Marino Keulen. Met de erkenning van vier Turkssprekende geloofsgemeenschappen (Diest, Antwerpen, Heusden-Zolder en Gent) ,twee Marokkaanse geloofsgemeenschappen (Hasselt en Desselgem) en een Pakistaanse geloofsgemeenschap (Antwerpen) hebben de verantwoordelijken van de vorige EMB en de Minister het proces naar normalisering van betrekkingen tussen enerzijds de moslims en anderzijds de Vlaamse overheden intensief verdergezet; dit is gebeurd via haalbare prioriteiten die tot concrete beleidsacties geleid hebben en een bewijs geleverd inzake de constructieve dialoog tussen moslims en de overheid. Bij deze bedanken we hen allen voor deze primeur in Vlaanderen.
 
Ondanks de moeilijkheden binnen de EMB wordt de ingeslagen weg kordaat verder gezet door de nieuwe ploeg die sinds  9 mei 2008 aan het roer staat van de "islamitische eredienst". Na veelvuldige contacten met het bevoegde Ministerie hebben ze in oktober 2008 zeventien moskeeën voorgedragen in het kader van erkenning aan de bevoegde Minister de heer Marino Keulen. Het betreft om vijf moskeeën in Limburg, vijf in Antwerpen, drie in Oost-Vlaanderen, drie in West-Vlaanderen en één in Vlaams Brabant. Krachtens het uitvoeringsbesluit  werden deze dossiers verstuurd naar de desbetreffende gemeenten en provincies ter advies. Ook de Staatsveiligheid van het Ministerie van Justitie ontving ze. Tijdens de erkenningsprocedure heeft een Marokkaanse moskee uit Antwerpen de EMB officieel ingelicht over een eventuele terugtrekking. Kortom, rond april dit jaar nog zouden de zestien moskeeën erkend kunnen worden.
 
Dit heeft tot gevolg dat deze Islamitische geloofsgemeenschappen een aantal rechten zullen worden toegekend, zoals onder meer de mogelijkheid tot aanvraag van een financiële tegemoetkoming in de financiële tekorten vanuit het provinciebestuur en de aanstelling door de Federale overheid van een officiële imam waarbij de lonen en de pensioenen door de Federale overheid zullen worden betaald en voor wie het provinciebestuur gehouden is een woning te voorzien of tussen te komen in de kosten van huisvesting. De erkenning brengt echter ook een aantal verplichtingen met zich mee. Zo moet er volgens het decreet  een bestuurcomité van de Islamitische geloofsgemeenschap worden gekozen dat fungeert als openbaar bestuur met rechtspersoonlijkheid; dit bestuurcomité moet jaarlijks een begroting en een meerjarenplan indienen bij de provincieoverheid. De imam, die van rechtswege lid is van het comité, moet zijn inburgeringsplicht vervullen. De erkende Islamitische geloofsgemeenschap moet in het Nederlands communiceren met de overheden en extremisme weren.
 
De zeven tot nu toe erkende Islamitische geloofsgemeenschappen hebben in het jaar 2008 geen subsidies ontvangen; de aanstelling van de imams door de Minister van Justitie is niet gebeurd, daar de hierboven vermelde verplichtingen niet tijdig zijn volbracht. 

De EMB die ernaar streeft de taak van officiële gesprekspartner tussen de overheden en de moslimgemeenschap naar behoren te vervullen, kent het belang van deze erkenning en is zich bewust dat dit proces nog in de kinderschoenen staat. Een coherente, betrouwbare samenwerking zal dit proces ongetwijfeld tot een goed einde brengen.  
 
Binnenkort zullen we aan de hand van een persconferentie de toekomstplannen van het departement Vlaamse Moskeeën & Imams nader toelichten.
 
Wij danken iedereen nogmaals die zich ingezet heeft voor het behaalde resultaat. 
Met islamitische groeten 
  
İlhan KAYA                                                             Semsettin UGURLU
Verantwoordelijke Departement                                  Voorzitter
Moskeeën & Imams Vlaanderen                                        EMB
EMB  

  
  
  
                                                 
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.