Haberin yayım tarihi
2009-09-21
Haberin bulunduğu kategoriler

Lucerna College İlk Mezunlarını Verdi..

Eerste afgestudeerden Lucernacollege

Aan het Lucernacollege op het industrieterrein Genk-Noord studeert dit jaar de eerste lichting studenten af. "20 studenten beëindigen hun opleiding", zegt directeur Özkan Çetin. Het is dus ook de eerste keer dat twee begeleiders de studenten zullen volgen in hun verdere schoolcarrière. "Hiermee willen we het slaagpercentage optrekken naar 25 naar 60%", zegt Çetin. In de school zitten enkele Marokkaanse, maar vooral Turkse leerlingen.

"De reden waarom ik drie jaar geleden voor deze school koos, is de extra begeleiding die je krijgt. Heb je het moeilijk met een vak, dan staan de leerkrachten altijd klaar om bijles te geven. Voor allochtone studenten is dat een fijn hulpmiddel", zegt de 18-jarige Turkse studente wetenschappen-wiskunde, Gizem Gokalp uit Beringen. "Wij krijgen wekelijks zes uur Nederlands. Twee uurtjes daarvan gaat de leerkracht dieper in op vaktermen die ons moeten voorbereiden op een verdere opleiding", zegt ook studente Derya Yilmaz (17) uit Meulenberg (Houthalen). Volgens de leerlingen is de sfeer in school heel goed. "De leerkrachten geven steun, maar ook de leerlingen motiveren elkaar. Minpunt is dat de school door het industrieterrein niet goed gelegen is, zodat het vervoer beter kan", zeggen de studentes. Oplossing daarvoor is een verhuizing in 2010. Çetin: "Dan verhuizen we naar de gebouwen van het vroegere atheneum in Meulenberg en moeten alle minpunten weggewerkt zijn. Volgend schooljaar krijgt de school een nieuwe directeur, Fevzio Yildirim. Hij is momenteel adjunct-directeur. Ikzelf ga een andere functie uitvoeren."

Slaagkans

Derya en Gizem zijn alvast geslaagd. Volgend schooljaar gaan ze geneeskunde studeren. "Om het slaagpercentage bij allochtone jongeren omhoog te krijgen, schakelen we begeleiders in", zegt de directeur. "Die zullen de studenten wekelijks opvolgen. We proberen ook om de studenten in hetzelfde gebouw te laten verblijven, zodat ze in een goede sfeer werken aan hun toekomst." Voorlopig studeren er enkele allochtone studenten aan het Lucernacollege. "Als deze twintig afgestuurde studenten het goed doen, hopen we zo Vlaamse ouders te overtuigen om hun kind bij ons te laten schoollopen", zegt Çetin. Volgens studente Esra Alacaoglu (18) uit Genk is een goede mix gewenst. Esra: "Nu lijkt het alsof allochtone leerlingen samenhokken, maar ik ben er zeker van dat de huidige studenten graag Vlaamse jongeren zien komen." Voor de drie afgestudeerde leerlingen is het afscheid van het Lucernacollege nabij. "We sparen de tranen voor na de proclamatie", zegt het drietal.

Eef COOLEN


Scholen zonder verbod vrezen toeloop moslima's

ANTWERPEN - Het hoofddoekenverbod in het Atheneum zal een weerslag hebben op de weinige Antwerpse scholen waar de sluier nog wel is toegelaten.
De meeste Antwerpse scholen hebben de hoofddoek al langer gebannen. Het stedelijk onderwijs spreekt liever van een hoofddekselverbod: petjes, mutsen, hoeden, enz.. zijn evenmin toegelaten. In 23 van de 148 lesinstituten van het stedelijk onderwijs mogen de leerlingen echter nog gesluierd de les volgen. Maar in het secundair stedelijk onderwijs laat amper één school de hoofddoek toe.

In het Leonardo Lyceum/Pestalozzi zijn 30 procent van de leerlingen moslims. Slechts enkelen dragen een hoofddoek. 'Het gaat misschien om vijf meisjes', vertelt coördinerend directeur Mark Wouters. 'Bij ons geldt geen verbod omdat wij geloven in de vrijheid van het individu. Maar laat mij duidelijk zijn: als hier plots te veel moslima's met hoofddoek aankloppen, moeten wij ons reglement herzien. Onze school zit nu in dezelfde situatie waar het Atheneum zich vijf jaar bevond. Het is het slachtoffer geworden zijn eigen tolerantie.'

Door het hoofddoekenverbod in alle andere Antwerpse scholen trokken vele moslima's naar het Atheneum, wat het pluralisme van de school doorkruiste. Daarom vaardigde directrice Heremans als laatste van het Antwerpse gemeenschapsonderwijs (GO!) een verbod uit. De Spectrumschool van het GO! liet gisteren verstaan vanaf 1 september ook strenger toe te kijken op het verbod. Daar wordt de hoofddoek nu nog oogluikend toegestaan

Je met een hoofddoek inschrijven in het katholiek onderwijs wordt net zo moeilijk. Het Lucerna College lijkt de enige school waar moslima's terechtkunnen. 'Ongeveer een kwart van onze leerlingen draagt een hoofddoek', vertelt directeur Özbel Metin. 'Ik spreek mij liever niet uit over de beslissingen van andere scholen. Het belangrijkste is dat deze jongeren naar school gaan. Oproepen om thuis te blijven, is dom. Helaas moet ik de leerlingen van het Atheneum ook teleurstellen. Wij zijn een kleine school. Voor volgend schooljaar zijn wij al volzet.' (vjb)









Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.