Haberin yayım tarihi
2011-03-09
Haberin bulunduğu kategoriler

Niet elke student voelt zich veilig op kot

Eind februari beroofden vijf overvallers vier studenten op hun kot in Leuven. Twee laptops, een Playstation en een gsm werden buitgemaakt. Evelien Mannaerts zit op kot in Hasselt en kreeg al twee keer inbrekers over de vloer.

Evelien geeft toe dat zij en de andere kotbewoners in het verleden niet zo op de veiligheid letten. “De voordeur viel niet automatisch in het slot. Wij verschoven een pinnetje in de deur, zodat iedereen steeds binnen kon. Tot vorig jaar. Toen hebben enkele jongeren onze brandkranen opengezet. Alles stond blank. Sindsdien is de buitendeur wel degelijk op slot.”

Reservesleutels

Toch bleek dat niet genoeg, want daarna werd er nog een keer ingebroken. “Het gebeurde op kerstdag. Slim bekeken, want dan zijn er bijna geen studenten. De overvallers wisten blijkbaar dat de kotbaas reservesleutels had in de kelder. Ze braken de kelderdeur open en konden toen vlot binnen in de studentenkamers.”

Gertjan Caerts zit in hetzelfde gebouw als Evelien Mannaerts. Hij raakte bij de inbraak ondermeer zijn iMac en zijn Playstation kwijt. “De politie kon niet veel doen. We dienden zelf klacht in en gaven alle gestolen zaken aan. Dat waren onder andere laptops, een tv en een paar printers.”

Achteraf werd een deel van de spullen teruggevonden, maar niet alles. “Gelukkig hadden we thuis een verzekering tegen diefstal, want op kot was er enkel een brandverzekering.”

Gebrek aan veiligheid

Mannaerts voelt zich nog steeds onveilig na de overval. “Ik ben veel alerter. Na de overval kon ik niet meer slapen. Bij elk geluid werd ik wakker. Als iemand laat thuis kwam, hoorde ik dat meteen. Nu gaat het beter, maar volledig veilig is mijn kot nog steeds niet. Een paar maanden na de eerste inbraak zag ik iemand het slot van een medestudent forceren. Hij sloeg op de vlucht en werd door een voorbijrijdende auto opgepikt. Ik gaf de nummerplaat aan, maar meer kon ik niet doen.”

In andere Hasseltse studentenresidenties zijn de veiligheidsmaatregelen strenger. “Bij ons kom je niet zomaar binnen,” vertelt Lien Grondelaers. “Iedereen heeft zijn persoonlijk pasje en na elf uur is bezoek verboden. Toch doe ik altijd mijn deur op slot, zelfs als ik even naar toilet ga. Uit voorzorg.”

© 2011 – StampMedia/XIOS – Liesbeth Merckx

 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.