Haberin yayım tarihi
2008-03-29
Haberin bulunduğu kategoriler

Nieuws uit Limburg..Mart 2008

"Huwelijken met partner uit herkomstland kennen meer stress"

Psychologe Sultan Balli bracht op 14 maart 2008 de stressfactoren in kaart van een huwelijk met een partner uit het herkomstland.
 
Dat gebeurde tijdens de voorstelling van twee vormingsprogramma's over huwelijksmigratie (één voor ouders, één voor jongeren). Het Provinciaal Integratiecentrum werkte deze uit samen met Vormingplus Limburg, de Stedelijke Integratiedienst Genk, het Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen en het Internationaal Comité.
 
Als psychologe en therapeute komt Sultan Balli vooral in contact met gezinnen waar er problemen zijn. In gezinnen waar het goed gaat komt ze niet. Dat geeft misschien een vertekening. "Daarom zeg ik nooit: begin er niet aan. Wel zeg ik: hou rekening met de stressfactoren."

Maak kennis met de Limburgse sikhs

In Haspengouw woont een 1300-tal sikhs, afkomstig uit Punjab. Wie zijn die sikhs? En wat is het sikhisme?

Het Provinciaal Integratiecentrum laat je op donderdag 10 april met hen kennismaken. In de voormiddag is er een panelgesprek in het provinciehuis in Hasselt. In de namiddag bezoek je de sikhtempel van Halmaal in Sint-Truiden.
 
Inschrijven en meer info op www.limburg.be/integratiecentrum of via 011 23 82 20.

Open Moskeedag

Zondag 27 april is de eerste Limburgse Open Moskeedag. 29 Turkse en Marokkaanse moskeeën in heel Limburg stellen dan hun deuren open.

Een moskeegids ontvangt je tussen 13u en 13u30. Dan volg je mee het middaggebed en krijg je een rondleiding en een theeceremonie. Het einde is voorzien om 15u.

De Open Moskeedag is een organisatie van het Provinciaal Integratiecentrum en de Provinciale Islamitische Dialooggroep. Alle deelnemende moskeeën en meer info vind je op www.limburg.be/moskeedag.

Vorming etnocommunicatie

Hoe maak ik mijn gemeentelijke informatieblad multicultureel?

Hoe breng ik allochtonen op een juiste - niet stereotype - manier in beeld op mijn affiche?
Op welke aspecten let ik bij communicatie met nieuwkomers?

Herkenbare vragen? Volg dan de cursus etnocommunicatie van het Provinciaal Integratiecentrum en de Provinciale Bestuursschool PLOT.

De vorming vindt plaats op donderdag 22 mei van 9u tot 12u30 in de Provinciale Bestuursschool PLOT, Marcel Habetslaan 7 in Genk. Inschrijven kan via pric@limburg.be of 011 23 82 20.

Haal het beste uit elk kind

Op 26 februari namen 40 leerkrachten deel aan de vorming over CLIM, Coöperatief Leren in Multiculturele groepen. Dit was een initiatief van Kleur Bekennen en het Provinciaal Integratiecentrum.

Spreker was Philippe Paelman van het Steunpunt Diversiteit en leren, Universiteit Gent. Hij legt uit: "De kracht van CLIM ligt in dit principe: iedereen kan iets, niemand kan alles. CLIM speelt in op de verschillende talenten van de verschillende kinderen. Dat is de sterkte van een diverse aanpak. En ook de positieve sfeer van vertrouwen is van belang. Het vraagt een positieve houding tussen leerkrachten en leerlingen en tussen leerlingen onderling."
 
Het materiaal en de pakketten van de CLIM-methode kan je met begeleiding uitlenen in het documentatiecentrum Kleur Bekennen, Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt, tel. 011 23 82 45 

Nieuw sociaal huurbesluit stelt taaleisen

Als je in aanmerking wil komen voor een sociale woning, moet je bewijzen dat je Nederlands kent of tonen dat je bereid bent het te leren. Als je inburgeringsplichtig bent, moet je ook een inburgeringstraject volgen.

Dit zijn twee nieuwe maatregelen uit het nieuwe sociaal huurbesluit. Vlaams minister van Wonen Marino Keulen wil zo de leefbaarheid van sociale woonwijken verbeteren.
 
De nieuwe regels gelden voor alle gezinnen, allochtone én autochtone, die zich inschrijven op een wachtlijst, voor alle gezinnen die al op een wachtlijst staan en voor alle gezinnen die een andere soort sociale woning aanvragen.
 
Taaleisen
 
De sociale huisvestingsmaatschappij zal je bij je aanvraag voor een sociale woning vragen een attest voor te leggen waaruit blijkt dat je voldoende Nederlands kent.
 
Dit attest kan het diploma of getuigschrift van een Nederlandstalige onderwijsinstelling zijn. Heb je dit niet, dan kan je in het Huis van het Nederlands een verklaring vragen als bewijs dat je het vereiste niveau behaalt. Het Huis zal hiervoor een gesprek met je voeren en eventueel een taaltest afleggen.
 
Als je niet slaagt voor deze test, voldoe je ook aan de taaleis als je ooit een cursus Nederlands hebt gevolgd of als je bereid bent er één te starten.
 
Kan je wegens beroepsmatige, medische of persoonlijke redenen geen taalcursus volgen, krijg je een vrijstelling of opschorting.
 
Inburgering
 
Als je als kandidaat sociale huurder inburgeringsplichtig bent, moet je ook een inburgeringstraject volgen. De sociale huisvestingsmaatschappij zal je hiervoor doorsturen naar het Onthaalbureau.
 
Het Onthaalbureau zal je dan een inburgeringstraject voorstellen. De vaste onderdelen van dit programma zijn trajectbegeleiding en maatschappelijke oriëntatie. Door een screening bij het Huis van het Nederlands en de VDAB gaat het Onthaalbureau na of ook Nederlandse taallessen en loopbaanoriëntatie nuttig voor je zijn.
 
Als je rechthebbende bent om inburgeringstraject te volgen, heb je de keuze: ofwel toon je je taalbereidheid aan, ofwel volg je een inburgeringstraject.
 

Internationaal Comité ontvangt Jan Leyers over 'De weg naar Mekka'

"Iedereen heeft het recht om zijn mening te uiten over alles en iedereen. Je moet daarbij niet in het achterhoofd houden dat je daar iemand mee zou kunnen kwetsen. Vrije meningsuiting is een recht in België." Dit is het standpunt van reportagemaker Jan Leyers.

Vrije meningsuiting domineerde het debat van het Internationaal Comité op 12 maart over het reisprogramma 'De weg naar Mekka' van Jan Leyers.
 
Hacer Düzgün, islamdocente aan de Erasmushogeschool, is het niet eens met Leyers. "Ik ben blij in België te wonen omdat hier vrijheid van meningsuiting is, maar je kan niet zomaar over alles en iedereen van alles zeggen, zonder na te denken. Het feit dat Jan voor de absolute vrijheid van mening is, is zelf een radicaal standpunt. Hij probeert zijn Westerse waarden op dit gebied aan anderen op te leggen."
 
Hassan Amaghlaou, voorzitter van de Limburgse Integratieraad, onderschrijft het recht op vrije meningsuiting, maar heeft begrip voor degenen die zich daardoor gekwetst voelen. "En als die gekwetsten hun gevoelens met daden beantwoorden, moeten ze daar zelf verantwoordelijkheid voor dragen."
 
"Je mag het recht op vrije meningsuiting niet gelijkstellen met het recht om te kwetsen," vindt Ruddy Pareyns, pastor van ACW-Limburg. "Je moet je de vraag stellen: waar bereik je meer mee, met kwetsen of je mening met respect uiten?"

Leerlingen De Reinpad-Gelieren creatief rond diversiteit

Mensen zijn zeer verschillend: ze hebben verschillende gewoontes, gebruiken en kunstuitingen; er zijn mensen met of zonder handicap, klein of groot, dik of dun. Dit resulteerde in een hele reeks kunstwerken van de hand van de leerlingen van basisschool De Reinpad in Genk: versierde regenmakers, juwelen, een indianendorp, eskimo's,…
 
Op 15 en 16 maart konden ouders en geïnteresseerden op school komen kijken naar al dit moois. Ook konden ze spelletjes spelen. Bij de plooistand van Provinciaal Integratiecentrum 'Allemaal Limburgers' kon je bijvoorbeeld raden wie de misdienaar is, of wie de voyageur is.

Cirkels van stilte pleiten voor nieuw regularisatiebeleid

Omdat alles over regularisatie al gezegd is, riep het Limburgs Platform Vluchtelingen op tot een stil protest op 12 en 19 maart in Hasselt. Er waren telkens een 100-tal mensen aanwezig op de Grote Markt, allen in een stille cirkel.
 
Linda Delva van het Limburgs Platform voor Vluchtelingen legt uit: "We vragen dat de regering dringend werk maakt van een nieuw regularisatiebeleid. We willen een beleid voor mensen die al jaren wachten in verblijfsprocedures, een beleid voor mensen zonder papieren die duurzame bindingen hebben met ons land en een beleid voor mensen zonder papieren die aan de slag kunnen op onze arbeidsmarkt. Dit is toch een goede oplossing voor de knelpuntberoepen. Want nu worden deze mensen gedwongen om te overleven via zwart werk."

Nieuwe begeleiders gezondheidssessies borstkankerscreening

De Dienst Gezondheid van de provincie Limburg wil dat minstens 75 procent van alle vrouwen tussen 50 en 69 om de twee jaar een foto laat nemen van hun borsten om op die manier vroegtijdig borstkanker op te sporen. Voor vrouwen die moeilijker bereikt worden door algemene campagnes (zoals allochtone vrouwen) zijn er speciale gezondheidssessies.
 
Op donderdag 13 maart vond er in de praktijk van radioloog Jaspers in Genk een training plaats voor nieuwe begeleiders van deze sessies. De rol van de begeleidsters werd verduidelijkt: ze treden niet zozeer op als deskundige, wel als vertrouwenspersoon die de deelnemers motiveert én stimuleert hun borsten te laten screenen. Daarom worden op de sessies vooral ervaringen uitgewisseld en drempels weggewerkt. De sessies hebben het beste resultaat als ze gevolgd worden door een groepsscreening.
 
Meer info krijg je bij de provinciale Dienst Gezondheid via 011 23 08 61, gezondheid@limburg.be of www.limburg.be/gezondheid.

Kort nieuws uit het multiculturele Limburg

Tentoonstelling 'Image Réfléchie' (8 tot 31 maart). Vormingplus organiseert een tentoonstelling met dubbelportretten van moslimvrouwen. Zie www.vormingpluslimburg.be.
Doelgroep inburgering opnieuw in kaart gebracht. Op 2 maart trad een vernieuwd inburgeringsdecreet in werking. De Vlaamse Regering paste de doelgroep van het inburgeringsbeleid aan. Wie heeft recht op een inburgeringstraject? En wie is verplicht er één te volgen? Download de nieuwe brochure 'Doelgroep inburgering' van het Vlaams Minderhedencentrum.

Je buitenlands medisch diploma verzilveren? United Colours of Nursing is een Equal-project (2005-2008) voor bezitters van een buitenlands medisch diploma dat niet erkend wordt in België. Zij kunnen via een verkort studietraject een volwaardig diploma bachelor in de verpleegkunde volgen. De resultaten van dit project worden voorgesteld tijdens een studiedag op 17 april in Leuven. Meer informatie over het project en de studiedag: www.ucn.be, riet.wahlen@khleuven.be of 016 37 52 46.
 

Vacatures

Administratief medewerk(st)er. Medimmigrant zoekt een halftijdse administratief medewerk(st)er voor een vervanging in het kader van een loopbaanonderbreking van 1 jaar die mogelijks verlengd wordt. Solliciteren voor 7 april 2008. Het profiel met extra informatie is terug te vinden op www.medimmigrant.be.


 
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.