Haberin yayım tarihi
2008-01-26
Haberin bulunduğu kategoriler

Nieuws uit Limburg.

Nieuw boek presenteert Limburgse sikhs

In ons land leven naar schatting vier- tot vijfduizend sikhs, afkomstig uit de Punjab. Ongeveer een derde woont in het Limburgse Haspengouw.
 
Wie zijn die sikhs? Hoe beleven ze hun godsdienst? Hoe verloopt de integratie van de Limburgse sikhs? Hoe is hun arbeidssituatie?
 
Op deze en vele andere vragen geeft Lili Van Heers een helder antwoord met het boek 'Het sikhisme en de sikhs'. Deze uitgave in eigen beheer is ook de bevestiging van haar persoonlijke band met de sikhs. Ze woonde en werkte een aantal jaren in Singapore en was getrouwd met een sikh.
 
Het boek 'Het sikhisme en de sikhs' telt 202 bladzijden, inclusief een korte handleiding voor zorgverstrekkers. Het kost 13 euro bij Standaard Boekhandel. Bestellen kan ook via lili.van.heers@telenet.be (16 euro). Voor meer uitleg of een afspraak: 011 31 67 93 op maandag-, woensdag- of donderdagvoormiddag.

Selimiye moskee Heusden-Zolder erkend

Op zaterdag 22 december 2007 ondertekende de Minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen de erkenningsbesluiten van zes nieuwe lokale geloofsgemeenschappen van de islamitische eredienst. Hierbij één Limburger: de Turkse Selimiye moskee van Heusden-Zolder.

Wat betekent deze erkenning voor de Limburgse moskee? De wedden en pensioenen van de bedienaar van de eredienst in de erkende lokale geloofsgemeenschap worden betaald door het ministerie van Justitie. De Vlaamse overheid subsidieert 30 procent van de (ver)bouwkosten voor het gebedshuis. De provincies dragen bij in de tekorten van de rekeningen van de moskeeën en de kosten voor de huisvesting van de imam.
 
De minister wil de twee komende jaren van de regeerperiode nog moskeeën erkennen, tot er op het einde van de regeerperiode een 30-tal erkend zijn en door de overheid gefinancierd worden.
 
Meer info vind je op de website van de Executieve van de Moslims van België. 
 
Maaseikse leerlingen maken kennis met hulpverlening

Als jongere kan je met hulpvragen terecht bij de Centra voor Alcohol- en Drugsverslaving, het Jongeren Advies Centrum, het OCMW, het CLB, de Anonieme Alcoholisten,… Maar vinden jongeren hun weg wel naar deze organisaties?
 
Enkele jaren geleden werkte Schoolopbouwwerk Maasmechelen een spel uit om jongeren bekend te maken met de verschillende organisaties in de hulpverlening. De welzijnsdiensten van Maaseik en Kinrooi halen dit spel nu naar jeugdhuis Fuego in Maaseik voor alle vierdejaars van de secundaire scholen.
 
Ook het Provinciaal Integratiecentrum neemt deel aan het spel met zijn Meldpunt Onderwijs. Want hier kan je terecht als je in het onderwijs geconfronteerd wordt met racisme en discriminatie.
 
Meer info over het hulpverleningsspel: Carlo Gelissen, OCMW Maaseik, 089 56 05 51.

CLIM-studiedag 'Haal het beste uit elk kind!'

CLIM of Coöperatief Leren In Multiculturele groepen leert leerkrachten om de vaardigheden van alle leerlingen in een klas te stimuleren.
 
CLIM zorgt ervoor dat alle leerlingen aan het leerproces participeren en dat ze leren samenwerken ondanks verschillen. Deze verschillen gaan verder dan huidskleur of nationaliteit. Leerlingen verschillen op vele vlakken: sociaal milieu, godsdienst, waar ze wonen, belangstelling, aanleg, taal, dialect,…
 
Kleur Bekennen en het Provinciaal Integratiecentrum organiseren hierover een vormingsdag voor leerkrachten uit het basisonderwijs op dinsdag 26 februari in het provinciehuis in Hasselt.
 
Inschrijven en meer info via kleurbekennen@limburg.be

Jouw multicultureel aanbod in onze databank?

Andere culturen en religies beter leren kennen is de beste manier om vooroordelen te doorbreken. Daarom verzamelt het Provinciaal Integratiecentrum het aanbod van interculturele groepsactiviteiten in Limburg in een online databank.
 
Wil je met optredens, informatiesessies of doe-activiteiten van je vereniging opgenomen worden in dit aanbod 'Ontmoet culturen'? Contacteer het Provinciaal Integratiecentrum.

Deadline subsidieaanvragen

Organiseer je een activiteit die het samenleven bevordert tussen autochtonen en allochtonen? Het provinciebestuur geeft hiervoor subsidies.
 
Actiedomeinen voor activiteiten in 2008 zijn ouderbetrokkenheid, vrouwenemancipatie en ontmoeting en dialoog.
 
Voor activiteiten die plaatsvinden van mei tot augustus, moet je aanvraag voor 28 februari binnen zijn. Meer info op de website van het Provinciaal Integratiecentrum of via 011 23 82 20.

Minister Keulen zoekt opnieuw Managers van Diversiteit

Vlaams Minister van Inburgering Marino Keulen lanceert een derde oproep voor Managers van Diversiteit.
 
Ook stelt hij samen met de Koning Boudewijnstichting een publicatie voor met vijftien goede praktijken uit de eerste rondes, 'Portretten in kleur'. 
 
In de tweede ronde van Managers van Diversiteit trok minister Keulen 757.330 euro uit voor zeventien Limburgse projecten die het samenleven tussen allochtonen en autochtonen bevorderen. Een overzicht van deze projecten vind je op de website van het Provinciaal Integratiecentrum.
 
Meer info over de nieuwe oproep vind je op www.inburgering.be.

Limburgse allochtonen langer op zoek naar eerste baan

Hooggeschoolde jongeren van Turkse of Marokkaanse afkomst zoeken na hun studies bijna twee keer langer naar een eerste job dan autochtone jongeren. Maar de verschillen in arbeidsvoorwaarden, soort contract en loon zijn uiteindelijk miniem.
 
Dit blijkt uit een onderzoek van het Expertisecentrum Gelijke Onderwijskansen van de UHasselt. De onderzoekers bevroegen 200 hooggeschoolde allochtonen die tussen 1998 en 2004 afstudeerden aan Limburgse hogescholen of aan de UHasselt.
 
Je kan het volledige onderzoek digitaal opvragen via sein@uhasselt.be.

Valkenhof Overpelt ontvangt gezinnen zonder wettig verblijf

Een uitspraak van het Arbitragehof verplichtte de Belgische overheid om gezinnen zonder wettig verblijf op te vangen. Het opvangcentrum van het Rode Kruis Valkenhof in Overpelt biedt daarom sinds het voorjaar van 2007 onderdak aan deze gezinnen.
 
"Momenteel verblijven er in het Valkenhof 22 families, waaronder een 50-tal minderjarigen. Voor de algemene werking vraagt dit natuurlijk een aanpassing. Waar we voorheen voornamelijk met volwassenen werkten, moet er nu ook een uitgebreid aanbod zijn voor jongeren en kinderen. Wij begeleiden hen in het vinden van een geschikte opleiding en school, wij bieden ondersteuning bij de huistaken en proberen ook de nodige ontspanning aan te bieden," volgens Davy Tilmans van het Valkenhof.
 
"Het gebouw ondergaat ook veranderingen om te beantwoorden aan deze nieuwe doelgroep. Zo werd de vroegere 'boetiek' omgevormd tot een jongerenlokaal, waar schoolwerk en ontspanning mogelijk zijn. De vroegere kinderkamer is veranderd in een crèche. Eén van de moeders vangt daar de kleine kinderen op, zodat de andere ouders de mogelijkheid hebben om taal- of computerlessen bij te wonen."

Korte berichten uit het multiculturele Limburg

Infomiddag 'Kleurrijk kiezen' (27 januari). ACLVB-Limburg geeft info over de sociale verkiezingen en hoe eraan deel te nemen. Achteraf is er een receptie. Vanaf 14u30. Lokalen vzw AFI, Vennestraat 98, Genk. Meer info: Bouthaina Abrougui van ACLVB, 011 88 89 60.
 
Müzik-Muziek (1 februari). Music Club en Solidariteitskoor Kantikune geven een intercultureel concert. Deze activiteit krijgt de steun van het provinciebestuur via het subsidiereglement voor etnisch-culturele minderheden. Om 20u15. Ontmoetingscentrum De Buiting, Paal-Beringen. Meer info: 011 42 83 17.
 
Literair café met Mustafa Kör en Steve Stevaert (15 februari). Interviews door Goedele Wachters. Om 20u. Cultuurcentrum Genk, Dieplaan 1, Genk. Toegang 5 euro. Meer info: www.curieus.be.
 
Sur place (16 en 23 februari). De Provinciale Jeugddienst roept alle jeugdwerkers, jeugdraadsleden, jeugdconsulenten, schepenen van jeugd en geïnteresseerde jongeren op mee te denken over een goed jeugdbeleid. Twee zaterdagvoormiddagen: 16 februari in Neerpelt, 23 februari in Sint-Truiden. Surf naar www.limburg.be/jeugd.
 
Vaders, maak er werk van (26 februari). De voordelen van vaderbetrokkenheid voorgesteld in een brochure, filmvoorstelling 'About a boy' en receptie met broodjes. Vanaf 9u30. Receptie om 12u30. Kinepolis, Hasselt. Meer info en gratis inschrijven: opvoedingsondersteuning@limburg.be.
 
Zomerschoolprojecten. Scholen, verenigingen en lokale besturen kunnen tot 11 februari een subsidieaanvraag indienen om zomerklassen te organiseren voor anderstalige kinderen. Minister Marino Keulen trekt er 200.000 euro voor uit. Zie www.inburgering.be.
 
Jongenstheater. Het Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen en het CC Leopoldsburg starten in februari met een theaterproject voor jongens. Ben je acteur, schrijver, decorbouwer, dj of muzikant? Neem vóór februari contact op met Peter Bosmans of Nadia Babazia.
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.