Haberin yayım tarihi
2006-06-27
Haberin bulunduğu kategoriler

Nihayet altı failde yakalandı./Gundem

Anvers şehrinde geçen hafta Cumartesi günü dövülerek ölümüne sebep olan altı genç Anvers Polisinin sıkı takibi sonucu yakalanarak tutuklandılar.
 
Faillerin 4 tanesi pazertesi günü yakalanmıştı.Bu sabah ise savcılık tüm faillerin yakalandığını açıkladı.
 
Failler arasında üç tanesinin 16 yaşlarında, diğerlerinin ise 18,20 ve 22 yaşında olduğu belirtiliyor. Faiiler Fas kökenli olup beşi Belçika, biri ise İspanya pasaportu taşıyor.
 
Daha öncelerine çeşitli olaylara karıştıkları ve sabıkalı oldukları belirtilen faillerin hepsi Anvers şehrinde oturuyor.

Anvers'de meydana gelen bu üzücü olaya tepkiler devam ediyor. Merkezi Anvers şehrinde bulunan UTV(Türk Denekler Birliği) ve UMİVA(Faslı Dernekler Birlği) yöeneticileri yaptıkları açıklamalarda bu tür şiddet olaylarını kınadıklarını belirttiler.
 
Konu hakkında gelişmeleri vermeye devam edeceğiz.
 
Aşağıda Belçika gazetelerine yansıyan haber metinlerini sunuyoruz.

ANTWERPEN - Alle zes de verdachten van de dodelijke vechtpartij vorige zaterdag op een bus in Antwerpen zijn opgepakt. Dat bevestigt het parket van Antwerpen.
 
Maandagavond waren vijf verdachten al ingerekend. Vanmorgen volgde de bevestiging dat ook de zesde verdachte is opgepakt.

Het gaat om drie minderjarigen van 16 jaar en drie meerderjarigen van 18, 20 en 22 jaar oud. Het gaat om vijf Belgen en een Spanjaard, allen van Marokkaanse afkomst.

Ze wonen alle zes in Antwerpen. Drie van hen zijn reeds gekend bij het parket. De minderjarigen worden in de loop van dinsdag voor de jeugdrechter geleid en de meerderjarigen voor de onderzoeksrechter. Ze worden voorlopig beticht van doodslag.

Tips

De politie kreeg maandagmiddag nieuwe bruikbare tips binnen van getuigen. Ook het paar dat achterin de bus zat en als belangrijke getuige werd beschouwd, kwam zich melden bij de politie.

Agenten van de Speciale Interventie Eenheid (SIE) van de federale politie vielen rond acht uur binnen in huizen en appartementen in de Veldstraat, de Pothoekstraat en de Nikkelstraat. De woningen waar de huiszoekingen plaatsvonden, zijn amper een paar honderd meter verwijderd van de bushalte aan de Pothoekstraat waar de zes jongeren zaterdag op de bus stapten.

De huiszoekingen en arrestaties volgden op de snelle identificatie van de zes jongeren. Ze werden herkend dankzij het fotomateriaal bij de sectie jeugdcriminaliteit en informatie van buspassagiers. Dertig agenten van de federale politie werkten voltijds aan het onderzoek. Zij deden een grootscheeps buurtonderzoek waarbij camerabeelden opgevraagd werden bij handelszaken die langs het parcours van Lijn 23 liggen. Ook het paar dat achteraan op de bus zat en getuige was van de vechtpartij, meldde zich bij de politie en werd ondervraagd.

Lof

Premier Guy Verhofstadt loofde gisteravond het efficiënte optreden van de politiediensten. Hij sprak de hoop uit dat de opgepakte jongeren snel een voorbeeldige straf krijgen. Hij voegde eraan dat hij het gedrag van de jongeren bijzonder jammer vindt omdat ze een hele gemeenschap in diskrediet hebben gebracht.

Het blijft ook nog wachten op de formele resultaten van de autopsie. Pas dan kan met zekerheid gezegd worden of er een oorzakelijk verband bestaat tussen de slagen en de dood van het slachtoffer. Het verslag van de wetsdokter zal wellicht dinsdag aan de onderzoeksrechter worden overgemaakt.
Groen! wil kaartjesknipper
Vlaams parlementslid Mieke Vogels (Groen!) pleit voor het opnieuw invoeren van een tram- of busbewaker. Zo'n 'kaartjesknipper' controleert niet alleen de vervoersbewijzen, maar ziet ook toe op de orde en de veiligheid op het voertuig. ,,De Lijn schrapte destijds die trambewakers, wegens te duur", zegt Vogels. ,,Vandaag wordt het gemis van deze bewakers steeds duidelijker".
Guido Demoor wordt vrijdag begraven.
marc eeckhout, kld
 
 
Marokkaanse, Turkse en moslimverenigingen veroordelen geweld

BRUSSEL - De Unie van Turkse Verenigingen (UTV) en de Federatie van Marokkaanse Verenigingen (FMV) veroordelen met klem het incident van zaterdag in Antwerpen. Dat hebben beide organisaties maandag via een persbericht bekendgemaakt. De UTV en de FMV vinden het onaanvaardbaar dat mensen die net de gemoederen proberen te bedaren, er het slachtoffer van worden. Ook de Unie van Moskeeën en Islamitische Verenigingen van Antwerpen (Umiva) is geschokt en veroordeelt het incident met klem.
,,Geweld kan niet en mag niet getolereerd worden door onze samenleving", aldus de organisaties. Beide bewegingen willen de familie, de nabestaanden en de collega's van het slachtoffer hun medeleven aanbieden. Ze hopen dat de daders snel gevat worden en een gepaste straf zullen krijgen.

De UTV en de FMV doen eveneens een oproep aan de overheid om het openbaar vervoer veiliger te maken zowel voor de reizigers als voor het personeel. Maandagmiddag heeft een delegatie van de UTV en de FMV witte rozen neergelegd op de plaats van het incident om zo hun medeleven uit te drukken.

Ook de Umiva wil volgens een mededeling ,,samen met de imams en de moslimgemeenschap in Antwerpen haar medeleven aan de familie van Guido Demoor aanbieden".

Volgens Umiva heeft de man een heldendaad verricht omdat hij ,,de medeburgers van deze stad een les gegeven heeft in burgerzin". Om die reden veroordeelt de unie met klem de gebeurtenissen.

Ze pleit ervoor dat voor dergelijke gruweldaden en brutaal zinloos geweld geen enkele vorm van tolerantie of begrip wordt getoond, ongeacht de kleur, origine of overtuiging van de daders. Umiva roept iedereen op om de schuldigen te helpen identificeren.


llc/ maandag 26 juni 2006 | Bron: belga, vrt
 
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.