Haberin yayım tarihi
2006-11-29
Haberin bulunduğu kategoriler

Papa'nın Türkiye ziyareti Belçika'da da ilgiyle izleniyor/Gündem

Paus Benedictus XVI heeft tijdens zijn vierdaags bezoek aan Turkijke een ontmoeting gehad met premier Recep Tayyip Erdogan. Tijdens die ontmoeting van twintig minuten omschreef de kerkvorst de islam als een godsdienst van de vrede en de toleratie. Eerder had de paus in zijn Lezing van Regensburg een verband gelegd tussen islam en geweld. Later op de dag riep de paus ook op tot dialoog tussen de twee religies.

Clash van beschavingen
Erdogan had, net voor de landing van het kerkhoofd in Ankara, het bezoek bestempeld als "een bijdrage aan de wereldvrede". De Turkse premier noemde het bezoek belangrijk om een clash van de beschavingen te stoppen.

Turkije in EU
Nadien zei Erdogan aan journalisten dat het hoofd van de katholieke kerk had verteld dat het Vaticaan buiten de politiek probeert te blijven, maar het "Turkse lidmaatschap van de Europese Unie wil". Als kardinaal Joseph Ratzinger en invloedrijk in het Vaticaan onder paus Johannes Paulus II, had de huidige paus ten persoonlijken titel gezegd tegen dat lidmaatschap te zijn omdat Turkije geen Europese natie is.

Dialoog
Na zijn ontmoeting met Ali Bardakoglu, in de Turkse regering directeur voor religieuze aangelegenheden, riep Benedictus XVI de christenen en moslims op tot een "authentieke dialoog". "De interreligieuze en interculturele dialoog is een vitale noodzaak waarvan in grote mate onze toekomst afhangt", aldus de paus. "Christenen en moslims behoren tot de familie die geloven in één God", zo herinnerde hij aan het Tweede Vaticaans Concilie. "Wij zijn ertoe geroepen samen te handelen. De beste manier om vooruitgang te boeken is een authentieke dialoog tussen christenen en moslims, gebaseerd op de waarheid en geïnspireerd op de wil om elkaar beter te leren kennen, met respect voor wat ons verdeelt en erkent wat wij gemeen hebben", zei de leider van de katholieke kerk.

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.