Haberin yayım tarihi
2012-02-24
Haberin bulunduğu kategoriler

Reactie van Sonja Claes op het artikel van Selahatin Kocak

Is de integratie mislukt?

Het artikel in het Belang van Limburg moet toch genuanceerder geweest zijn dan Selahattin Kocak het voorstelt. Na de publicatie in het BVL ontving ik immers van Prof. Vermeersch van de Universiteit Gent een mail waarin hij stelt dat hij mijn analyse deelt. Integratie is, tot op bepaalde hoogte, mislukt. En ik vind het mijn plicht als burgemeester van àlle inwoners uit Heusden-Zolder om deze problematiek aan te kaarten en constructieve oplossingen voor te stellen.

Als burgemeester van een multiculturele samenleving kan ik ook alleen maar vaststellen dat er een hele groep mensen is die er niet in slaagt om de concentratiewijken te ontgroeien. Is het niet frappant dat iedereen er weg wil? Eerst verdwijnen alle Belgen, daarna de migranten die het kunnen.

Ik verwijt helemaal niemand dat hij/zij de cité’s verlaat. Ik verwijt ook niemand dat hij/zij er woont! Ik stel alleen maar vast. Vele van de mensen die overblijven, hebben het moeilijk en plooien zich terug op hun eigen gemeenschap. Ik vind het als burgemeester van een multiculturele samenleving mijn plicht om het ook voor deze mensen op te nemen! En daarvoor hebben we middelen nodig.

Minister Bourgeois beschouwt integratie in de eerste plaats een werkpunt voor de eerste en de tweede generatie. Ik stel vast dat de mensen in de cités een probleem hebben. En dat het dan ook niet meer dan rechtvaardig is dat een minister van integratie ook aandacht heeft voor deze problematiek. Is mijn vraag om deze cité’s niet te vergeten bij de verdeling van de subsidies dan onterecht? Om de ‘eilandjes’ open te breken en ‘bruggen te bouwen’ (om de burgemeester van Genk, Wim Dries te citeren) zijn financiële middelen nodig. Ik vind het mijn plicht om deze middelen aan minister Bourgeois te vragen en hem op de problematiek te wijzen. Want we zullen de problematiek in deze wijken sàmen moeten aanpakken!

En integratie is dus duidelijk méér dan het politieke spel dat Selahattin Kocak er van maakt. Vandaag in het Belang van Limburg en De Standaard geeft ook minister Bourgeois (NVA) mij gelijk.

 

Sonja Claes

Burgemeester Heusden-Zolder

Vlaams volkvertegenwoordiger

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.