Haberin yayım tarihi
2016-04-25
Haberin bulunduğu kategoriler

REKRUTEER JONGEREN UIT BRUSSEL VOOR BRUSSELSE POLITIE

26% van Brusselse politieagenten woont in het gewest, dat is 1,4 per 1.000 inwoners, in het Vlaams gewest 3,1, `t Waals 3,5.

Het aantal in Brussel wonende politieagenten gaat achteruit, en dit het sterkst in Molenbeek, in Brussel en in Schaarbeek.

Is de verregaande uitsluiting van Brusselaars van het politie- ambt geen mede oorzaak van de gebrekkige controle over het reilen en zeilen van criminelen in de Brusselse regio?

Maximum 26% van de Brusselse politieagenten wonen er ook. De recente gegevens van de tewerkstelling in de lokale besturen laat toe na te gaan in welk gewest de 6.279 agenten wonen die in het Brussels gewest hun dagelijks brood verdienen. In het Brusselse gewest wonen 1.606 politieagenten, dat is 26%. Maar het is ook een maximumcijfer omdat in Brussels wonende politieagenten bv ook in de Brusselse rand kunnen werken.

Aantal in Brussel wonende politieagenten per 1.000 inwoners. Duidelijk is ook dat in het Brussels gewest minder dan de helft van de politiemannen wonen per inwoner dan in de andere twee gewesten. En ook dat hun aantal daarbij nog dalend is, wat ook in de andere gewesten het geval is omdat de politieaanwezigheid de bevolkingsstijging niet volgt. En dat laatste heeft een grotere impact op het Brussels gewest omdat daar de bevolkingsstijging het sterkst is.

Wat te doen? De enige realistische optie voor de komende tien jaar is de vervanging van oudere politieagenten die nu in ander gewesten wonen en actief zijn, te doen door agenten die actief zijn in Brussel en de zo vrijkomende plaatsen in Brussel in te vullen met Brusselaars. Mits een open beleid zullen de Brusselaars zich massaal voor deze jobs aanbieden. Welke politiechef, politieke verantwoordelijke en minister heeft de moed, de wil en de kunde om dit project en deze uitdaging aan te gaan?  Of moet het eerst van kwaad tot veel erger gaan?

Brusselaar, ongeacht religie, afkomst of huidskleur, uw plaats is bij de Brusselse politie. Wouter Van Bellingen, Dyab Abou Jahjah en Walter Cornelis (met z`n expertise in de personeelsbehoefte in de Non-Profitsectoren) staan wellicht gereed om deze operatie mee te begeleiden.

Jan Hertogen, socioloog

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.