Haberin yayım tarihi
2007-05-08
Haberin bulunduğu kategoriler

SPa'da yaşanan siyasi sancılar su yüzüne çıkmaya başladı..

Belçika'da 10 Haziran 2007 günü yapılacak olan Senato ve Federal Meclis seçimlerinde siyasi partilerin listelerin oluşturulması süresince yaşadığı bazı sıkıntıların zaman zaman basına aksetmesi önlenemiyor.

Bu yönde ilk kriz Open-Vld bünyesinde Şadan Yılmaz'ın bazı gerekçelerle adaylıktan çekilmesi iele yaşanırken, bu defa Spa saflarında yaşanan sıkıntılar yazılı basının gündemine oturdu.

Flaman Bölgesinin öenmli partilerinden biri olan Spa partisinde yaşanan sıkıntıları Belçika'nın en çok okunan gazetelerinden De Standaard ele aldı..

Bu yönde hiç bir yorum yapmadan Standaard gazetesinin haberini okurlarımıza sunuyoruz..Een gedwongen gekleurd huwelijk met brokken
SP.A/SPIRIT HAALT VEEL STEMMEN BIJ NIEUWE BELGEN
Ondertussen bezorgt het gedrag van de allochtone kopstukken de partijen pijnlijke kneuzingen. Intern schopten zowel Mimount Bousakla als haar opvolgster Anissa Temsamani tegen een pak schenen.

Het blijft wachten op het eerste gekleurde raspaard bij SP.A/ Spirit
Van onze redacteur Wouter Verschelden BRUSSEL 'Volgende week woensdag geef ik tekst en uitleg bij mijn positie op een persconferentie. Meer kan ik niet zeggen,' zegt senator Mimount Bousakla (SP.A).

Het belooft een zoveelste pijnlijke episode te worden. Dat de Antwerpse afgelopen zaterdag geen plaatsje kreeg op de senaatslijst van SP.A/Spirit mag niemand verbazen. Binnenskamers werd de senator al langer uitgespuwd.

Niemand van de socialistische parlementsleden maakte het zo bont: hetzij door als een ongestuurd projectiel straffe uitspraken te doen, hetzij door partijleden het bloed onder de nagels vandaan te halen.

Zo eiste Bousakla van haar collega's dat ze haar aanspraken met 'mevrouw de senator'. Bousakla's ster schoot in 2003 de hoogte in. Vanaf de zesde plaats kwam ze als de Vlaams variant van Ayaan Hirsi Ali met bijna 30.000 voorkeurstemmen in de Senaat. Het werd een voorbode van de 'gekleurde revolutie' van SP.A/Spirit in oktober 2006. Zowel in Antwerpen als in Gent legden allochtone kandidaten toen mee de basis voor klinkende overwinningen.

Voor 2007 is de boodschap duidelijk: kleur op de lijst is een voorwaarde voor winst.

 Bousakla wordt als Antwerpse senator nu handig vervangen door Anissa Temsamani ( SP.A), die uit het Vlaams parlement vertrekt. Ook zij moet de allochtone stemmen in Antwerpen kunnen capteren. Met haar transfer naar de Senaat hoopt de partij meteen een ander ongemakkelijk probleem op te lossen. Temsamani heeft net als Caroline Gennez ( SP.A) haar thuisbasis in Mechelen. Tussen beiden klikt het niet, op zijn zachtst gezegd. Enkele weken voor de gemeenteraadsverkiezingen probeerde Temsamani met een putsch Gennez lokaal buiten spel te zetten. Eerder had ze al geschermd met een overstap naar de liberalen van burgemeester Bart Somers (Open VLD), iets waar ook Bousakla haar partij mee afdreigde.

Ook Temsamani draagt een hoge risicofactor. Haar ster schoot in 2003 nog hoger dan die van Bousakla; toenmalig voorzitter Steve Stevaert ( SP.A) maakte van haar de eerste allochtone staatssecretaris. Twee maanden later was het sprookje al uit, nadat ze niet in staat bleek de waarheid over haar diploma's te vertellen. Dat gebrek aan realiteitszin en consequentie in partijafspraken, waarbij hoogmoed door het verworven mandaat nooit ver weg is, delen Temsamani en Bousakla met Fauzaya Talhaoui (Spirit). Ook zij scoorde goed in 2006, en eiste een schepenambt in Antwerpen.

Burgemeester Patrick Janssens ( SP.A) weigerde vastberaden, voor 8 oktober waren duidelijke afspraken gemaakt. In Gent eiste en kreeg senator Fatma Pehlivan na 8 oktober wel een schepenambt. Bij de lijstvorming voor 2007 kwam de ontnuchtering: socialistische schepenen in de Arteveldestad cumuleren niet met een nationaal mandaat, dat is al jaren de afspraak. Pehlivan stribbelde tegen, maar werd bijgespijkerd.

Al bij al bezorgt de Gentse allochtone delegatie de partij een pak minder kopzorgen, de slinger slaat daar in de andere richting. Imam Cemal Cavdarli berokkent de partij geen schade met straffe uitspraken, maar legt een onwaarschijnlijke parlementaire lijzigheid aan de dag. De West-Vlaamse Dalila Douifi rondt haar tweede termijn als kamerlid af, en heeft nog steeds geen potten gebroken.

Het blijft wachten op het eerste gekleurde raspaard bij SP.A/Spirit.
 
 

Son Haberler

Hits: 9518 Visitors: 3230
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.