Haberin yayım tarihi
2012-01-30
Haberin bulunduğu kategoriler

Staking of niet, de Winterdienst draait sinds afgelopen nacht op volle toeren in Genk.

Nu de eerste sneeuwvlokken zijn neergedaald op Genkse bodem zijn de nieuwste aanwinsten van de strooidienst mee in actie geschoten. Een gloednieuwe strooiwagen, een compactpekelstrooier én vijftien gloednieuwe handstrooiers vervolledigen de dienst. Vele Genkenaren helpen bovendien de sneeuw te ruimen door hun gratis sneeuwschop, die de stad verdeelde, boven te halen. Met de actie ‘Iedereen ruimt’ wou de stad aanzetten om ‘voor eigen deur te vegen’. Met succes dus!
           
Veiligheid van fietsers en voetgangers verhogen

Om de fiets- en voetpaden vrij te maken van sneeuw en ijzel wordt in Genk een nieuwe compactpekelstrooier ingezet. “Het is voor ons belangrijk dat we de fietsers en voetgangers niet in de kou laten staan. Dankzij de nieuwe strooier wordt de veiligheid van de zwakke weggebruiker verhoogd en kunnen ze zich zonder slipgevaar op de Genkse fiets- en voetpaden begeven”, vertelt schepen Çaglar. Met de strooier; die op een smalspoortractor gemonteerd wordt, kan er gerichter gewerkt worden en zal er dus minder zout verspild worden. Door pekel, een mengsel van dooizout en water, te gebruiken ontdooit het ijs sneller dan wanneer er enkel zout wordt gestrooid. Bijkomend voordeel van pekel is dat er niet eerst over het goedje moet gereden worden voor de ontdooiing plaatsvindt. Bovendien is het ‘nat strooien’ beter voor het milieu omdat er zo’n 20 % minder zout wordt verbruikt dan bij het ‘droog strooien’.
        
Strooiwagens met technologische snufjes

Ook met de grote strooiwagens zal er dit jaar gerichter gewerkt kunnen worden. Twee strooiwagens, waarvan er een dit jaar nieuw werd aangekocht, zijn voorzien van een zogenaamd Winter-Autologic systeem. Het strooiteam kan met dit navigatiesysteem de strooiroute en de strooibreedte via GPS invoeren. De strooidosis wordt handmatig ingegeven. “Met dit technische snufje kunnen de strooiteams dus efficiënter en milieubewust strooien”, aldus de schepen. “Een derde stooiwagen staat bovendien klaar voor wanneer er een wagen zou uitvallen. Deze kan ook ingezet worden tijdens een extreme wintertoestand.”
     
Meer info
       
Leuk voor beeldpers:
Wilt u de nieuwe sneeuwruimers in actie zien?
Contacteer Raf Canini: T 0475 56 21 00

Voor meer info over de Genkse winterdienst:
Technische Dienst Bodem – André Huysmans
T 0476 69 90 46
werkplaatsen@genk.be 
       
Verantwoordelijke mandataris:
Schepen Çaglar bevoegd voor Openbare Werken, Ontwerp en Meting en Leefmilieu
Tel. 0476 69 90 02
Ali.Caglar@genk.be 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.