Haberin yayım tarihi
2012-03-09
Haberin bulunduğu kategoriler

UZ Leuven stelt zelf hoofddoeken ter beschikking

Omwille van het proces rond Hema, staat de hoofddoek weer volop in debelangstelling. Toch zorgt die niet overal voor problemen. Zo stelt het UZLeuven zelf hoofddoeken ter beschikking van het personeel. Ook H&M en IKEAzijn hoofddoekvriendelijk.

De facilitaire dienst van het universitaireziekenhuis biedt sinds enige tijd hoofddoeken aan. "Onze hoofdbekommernisis dat de patiëntveiligheid niet in het gedrang komt", zegt hoofdartsFrank Rademakers. "Hygiëne is zeer belangrijk voor onze patiënten."

"Het ziekenhuis staat er wel opdat personeelsleden geen religieuze boodschap opdringen aan anderen. Maar eengewone hoofddoek kan voor ons wel. Wij hebben hier ook nog nooit klachten overgehad. We proberen de mensen uit te leggen waarom wij het zo doen. En dat heeftniets met levensbeschouwelijke redenen te maken."

Weinig vraag

"Ook herkenbaarheid isbelangrijk in het ziekenhuis. Ieder personeelslid moet bijvoorbeeld een badge dragen.Ook daarom voorzien we zelf hoofddoeken. Zo ontstaat er geen verwarring. Gezichtsbedekkendesjaals daarentegen zijn wel verboden."

Slechts enkele personeelsleden makengebruik van de hoofddoeken die het ziekenhuis aanbiedt. "Het initiatiefkwam er ook niet omwille van een probleem op de werkvloer. Ook merken we nietspeciaal meer sollicitaties op van moslima`s. Wij voeren een actief rekruteringsbeleid,omwille van het tekort aan verplegers. Maar zo`n trend hebben we nietopgemerkt", besluit Rademakers.

Individualiteit en waarden

Bij kledingketen H&M maghet personeel ook een hoofddoek dragen. "Wij leggen geenkledingvoorschriften op aan ons personeel", zegt woordvoerster MarianneNerinckx van H&M België. "Wij benadrukken het individu en verplichtenons personeel bijvoorbeeld niet om kleren uit onze winkel te dragen.Hoofddoeken zijn dus toegestaan, maar hetzelfde geldt voor petjes. H&M vindthet belangrijk dat het personeel zichzelf kan zijn. Dat beleid passen wewereldwijd in al onze winkels toe."

Ook bij meubelgigant IKEAzie je personeel met een hoofddoek. Toch hebben zij hier een andere motivatievoor dan H&M. "Deze beleidskeuze is gebaseerd op onzehumanresourceswaarden. Openheid, diversiteit en respect zijn zeer belangrijkvoor ons bedrijf", zegt woordvoerster Nele Bouchier. "Bovendienmoeten we rekening houden met de maatschappij rondom ons. Het toelaten vanhoofddoeken hoort daar zeker bij. Iedereen in ons bedrijf wordt gelijk behandeld."Het personeel van de Zweedse keten draagt een blauw-geel uniform. "Wijvragen dat de hoofddoek uit dezelfde kleuren bestaat. Daar moet het personeelwel zelf voor zorgen."

© 2012 - StampMedia - PaulEyben

Onderschrift bij foto: Joyce werd vorig jaar ontslagen bij Hema omdat zeeen hoofddoek droeg.

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.