Haberin yayım tarihi
2012-03-09
Haberin bulunduğu kategoriler

Vrouwen veiliger dan mannen in het verkeer

Mannen en vrouwen gedragen zich niet op dezelfde manier in het verkeer. Zo zijn mannelijke automobilisten vaker betrokken in ernstige ongevallen dan vrouwen. Ook rijden vrouwen over het algemeen minder vaak en nemen ze minderrisico`s in het verkeer dan mannen.

Het Belgisch Instituut voorVerkeersveiligheid (BIVV) meldde eerder dezeweek dat het aantal verkeersdoden in ons land vorig jaar met 3,8 procent istoegenomen in vergelijking met 2010. Naar aanleiding van de InternationaleVrouwendag brengen ze nu een dossier naar buiten dat de verschillen tussenmannen en vrouwen in het verkeer blootlegt.

Bijnatwee derde (65,3 procent) van de personen die betrokken zijn bij een letselongeval,zijn mannen. Slechts 19 procent van het aantal dodelijk verongelukte bestuurdersis een vrouw. Dit verschil is nog opvallender bij jonge chauffeurs: tussen 18en 24 jaar zijn mannen bijna vier keer meer betrokken bij een dodelijkverkeersongeval dan vrouwen.

Mannen durven meer

Jongensnemen meer risico’s in het verkeer dan meisjes. Zij hechten meer belang aan een`sportieve rijstijl` en plegen meer verkeersovertredingen. Vrouwen rijden ookminder vaak en minder snel dan mannen. Uit de attitudemeting van het BIVV (2009) blijkt dat het aandeel mannelijke bestuurders (64procent) dat bekent wel eens 70 km per uur te rijden in de bebouwde kom hogerligt dan het aandeel vrouwelijke bestuurders (48 procent).

Ookop vlak van rijden onder invloed blijken mannen meer risico`s te nemen. Hetaandeel mannen die na een drankje achter het stuur kruipt ligt 2,6 keer hogerdan het overeenkomstig aandeel bij vrouwelijke bestuurders. Vrouwen zijn ookvaker bereid om zich als Bob op te geven.

Samen naar 0 verkeersdoden

Voor 2020 mikt de Europese Commissie op een halvering van het aantalslachtoffers ten opzichte van 2010. Ook de Verenigde Naties hebben de periode 2011- 2020 uitgeroepen totde Decade of Actionfor Road Safety. Volgens het BIVV moeten veel weggebruikers hun gedrag aanpassen omdeze ambitieuze doelstellingen waar te maken. Met hun Go For Zero - charter wil het instituut burgers,organisaties, bedrijven en media verbinden en hen ertoe aanzetten om actie teondernemen. Zo hoopt het BIVV het aantal verkeersslachtoffers in ons land drastischterug te brengen.

©2012 – StampMedia – Katrijn Leemans

Son Haberler

Hits: 9426 Visitors: 3220
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.