Haberin yayım tarihi
2008-10-23
Haberin bulunduğu kategoriler

Yalçın:Oturum belgesi alamayanlar kararsızlığın kurbanı olmasınlar…

Belçika'da oturum hakkını alamayan ve belirsizlik içinde bekleyen insanların durumuna bir çözüm getirebilmek için CD&V Federal Milletvekilleri ve Senatörleri bu konuyla ilgisi olan bütün kurumları sorumluluk almaya davet ediyorlar.
 
Bu projeyi destekleyen CD&V vekilleri, çok boyutlu ve hassas bir içeriği olan göç yasası ile ilgili en kısa sürede dengeli kararların alınması ve gerçekçi yaklaşımlarla objektif ve insani bir politika uygulanması gerektiğinin altını çiziyorlar.
 
Yetkili Bakanın alacağı göç yasası kararlarını hızlandırmayı ümid ediyor, kamuoyunu gelişmelerden haberdar edeceğimi bilginize sunmak istiyorum.
 
Ekte bu konu ile ilgili bugün De Standaard gazetesinde yer alan basın bildirisini bulabilirsiniz.
 
Saygılarımla,
 
Hilâl Yalçın
Federal Milletvekili CD&V



Laat mensen zonder papieren niet dupe zijn van onenigheid
 
De problematiek rond het asiel- en migratiebeleid heeft ons de laatste maanden nauwelijks losgelaten. De laatste weken werden weliswaar in beslag genomen door de financiële crisis, maar het ontbreken van een akkoord in de beleidsverklaring van 14 oktober jl. bracht het thema opnieuw prominent naar voor.
 
In deze thematiek moeten belangrijke beleidskeuzes worden gemaakt die een grondige afweging en discussie vragen. Dit is des te belangrijker aangezien een globaal beleid inzake migratie moet nagestreefd worden. Migratie is immers een veelzijdig fenomeen. Verschillende dossiers beïnvloeden elkaar en kunnen niet geïsoleerd worden. De humanitaire regularisatie is – naast economische migratie – een belangrijk deel van dit pakket. Maar ook gezinshereniging, studentenmigratie, nationaliteitswetgeving en dies meer worden er in opgenomen.
 
In Vlaanderen eisen we van nieuwkomers dat ze een inburgeringstraject volgen, maar in de Belgische realiteit kan je nog steeds de nationaliteit verkrijgen zonder één van de landstalen te spreken. Vanuit het buitenland is het soms gemakkelijker om Belg te worden dan om een visum te verkrijgen. De nationaliteitswet moet bijgevolg migratieneutraal gemaakt worden.
 
De voorbije jaren zien we een opvallende stijging van de immigratie via gezinshereniging. Niet zelden komen deze gezinsleden na verloop van tijd ten laste van de gemeenschap. Een inkomensvereiste van de partner die in België verblijft, kan het aantal gevallen beperken waarin beroep moet worden gedaan op financiële steun vanuit de overheid. Schijnhuwelijken zijn een andere weg om verblijfsrecht in ons land te verkrijgen. De versnipperde aanpak van dit fenomeen of erger nog, het negeren van deze praktijken, is niet langer houdbaar. De aanpak van schijnhuwelijken wacht al jaren op een goed gecoördineerd beleid. 
 
De bedoeling is dat een globaal en evenwichtig akkoord bereikt wordt dat moet leiden tot een duidelijk, objectief en menselijk asiel- en migratiebeleid.
 
Vooral de discussie rond de regularisatie haalde de voorbije weken de pers. CD&V heeft het systeem van regularisaties waar een sfeer van willekeur en politisering heerste steeds bekritiseerd. Zowel in het verkiezingsprogramma, als in het regeerakkoord engageerde CD&V er zich dan ook toe om meer transparantie te bekomen bij de behandeling van individuele regularisatiedossiers.
 
We pleiten wel voor duidelijkere criteria, maar niet voor een collectieve regularisatie. Het moet gaan om een evenwichtig en objectief systeem op basis van individuele regularisatiedossiers dat duidelijk en humaan is, maar geen nieuw migratiekanaal creëert of een onbeheersbaar aanzuigeffect op nieuwe migranten heeft. CD&V pleit tegelijkertijd voor een snelle asielprocedure en een humaan doch effectief uitwijzingsbeleid. Dit is immers de beste garantie om regularisaties naar de toekomst toe te voorkomen.
 
Niemand kan ontkennen dat de ideologische verschillen binnen de regering tot uiting komen op het terrein van asiel en migratie. Het is echter van groot belang dat snel een akkoord wordt bereikt omtrent deze materie die heel wat mensen op een heel indringende wijze aanbelangt. Er kan uiteraard alleen maar een akkoord gesloten worden indien afstand wordt genomen van extreme standpunten. Niet alle mensen zonder papieren zullen of kunnen geregulariseerd worden. Het openstellen van de grenzen is geen optie.  Wanneer het asiel- en migratiebeleid tekortschiet, kunnen we evenmin dulden dat mensen zomaar in de kou blijven staan.
 
Het komt er vandaag op aan duidelijkheid te scheppen aan de mensen zonder papieren die hier zijn. CD&V roept alle betrokken partijen dan ook op om eerstdaags in een sereen debat knopen door te hakken en het regeerakkoord op dat vlak uit te voeren. Realistische menselijkheid brengt ons verder dan ideologische onenigheid.
 
Nahima Lanjri, Senator (CD&V)
Leen Dierick, Volksvertegenwoordiger (CD&V)
Sabine de Bethune, Senator (CD&V)
Dirk Claes, Senator (CD&V)
Hilâl Yalçin, Volksvertegenwoordiger (CD&V)
Els Schelfhout, Senator (CD&V)
 
 
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.