Haberin yayım tarihi
2007-06-06
Haberin bulunduğu kategoriler

Yves Leterme:Soykırım sözcüğünü kullanmayacağım..

CD&V Başbakan adayı Yves Leterme Ermeni Soykırımı konusunda yaptığı şok açıklamalar Belçika gündemine bomba gibi düştü..
 
Ulusal Türk gazetelerinden Zaman'a yaptığı açıklamalarda "Uluslararası kurumlar tarafından net bir şekilde tanınmayan soykırım sözcüğünü bir politikacı olarak kullanmayacağını" söylediği belirtiliyor.
 
Yves Leterme aynı zamanda bu tutumunu sürdüreceğini ve özel olarak ekleyeceği bir şeyi olmadığını belirtiyor.
 
Belçika Gazetelerinin baş sayfalarında yer verilen açıklamalarda Belçika'nın muhtemel başbakan adayı Yves Leterme'in Ermeni Soykırım iddialarının uluslararası kurumlar tarafından soykırım olarak tanınmadığı sürece bir politikacı olarak bu tanımlamayı Belçika Parlementosuna taşıyarak tartışmayı doğru bulmadığı belirtiliyor…
 
Belçika'da aktif bazı Türk kökenli politikacıların dahi cesaret ederek açıklama yapmaktan çekindiği bu son derece önemli konuda Belçika Başbakan adayı Yves Leterme tarafından yapılması son günlerin en sıcak, en canlı haber olarak Belçika'da yaşayan Türk toplumu tararafından büyük takdirle karşılandı…
 
Bu konudaki gelişmeleri okurlarımıza sunmaya devam edeceğiz…..
 
Gazet van Antwerpen Gazetesi…..
 
Leterme twijfelt aan Armeense genocide


CD&V-kopman en Vlaams minister-president Yves Leterme wil het woord genocide niet in de mond nemen als het gaat over de Turkse massamoorden op Armeniërs uit 1915.
Leterme verschuilt zich in een interview met de Turkse krant Zaman achter de internationale instellingen om geen uitspraken te moeten doen over de Armeense genocide.

"Als politicus oordeel ik daar niet over tot de internationale instellingen er zich over hebben uitgesproken. Ik blijf bij mijn standpunt en heb daar verder niks aan toe te voegen", bevestigt Leterme.

Hij zet zich daarmee op de lijn van PvdA-leider Wouter Bos, die tijdens de Nederlandse verkiezingen niet over Armeense genocide, maar "Armeense kwestie" sprak. De discussie die daarop volgde, kostte de PvdA pakken stemmen.
 
De Morgen Gazetesi

Leterme trekt Armeense genocide in twijfel
 
In een interview met de Turkse krant Zaman weigert kandidaat-premier Yves Leterme de Armeense genocide als dusdanig te erkennen. "Vooraleer een politicus kan oordelen over de genocide moeten de internationale instellingen er uitspraken over doen."

De doublespeak van vooral Turkse politici over de Armeense genocide is legendarisch, omdat die zo gevoelig ligt bij de allochtone kiezers. Nochtans bestaat er internationaal een vrij brede consensus over de genocide. Toch weigert Yves Leterme in een interview met de Turkse krant Zaman om zich klaar en duidelijk uit te spreken over de massamoord. "Als politicus is het niet verstandig om over de genocide te spreken totdat de experts zich hebben uitgesproken. Ik sta niet alleen met mijn standpunt en verder wil ik daar niets aan toevoegen", voegt hij er in een gesprek met deze krant aan toe.

Hoe delicaat de hele kwestie ligt, werd bewezen door de ontwijkende antwoorden van zijn kabinetsmedewerkers. Eerst weigerden die het interview op te zoeken en door te sturen. Pas na lang aandringen en via een omweg langs de betrokken journalist Vedat Devizli werd de tekst vrijgegeven. De bal over het omstreden interview ging aan het rollen nadat CD&V-Senaatskandidaat Ergün Top ernaar had verwezen in een debat tussen allochtone politici. Hij beschouwt Letermes ontkenning als een persoonlijke verwezenlijking. "Als advocaat bestaat voor mij iets niet totdat het bewezen is", luidt zijn standpunt over de genocide.

Top deed er, volgens de gerespecteerde Turkse journalist Mehmet Koksal op zijn weblog, nog een schepje bovenop door te beweren dat Leterme nooit een debat over de genocide zou toelaten in het parlement als hij het haalt als premier. Leterme ontkent die belofte formeel en zit duidelijk verveeld met de uitspraken van zijn Senaatskandidaat. "Tja, dat is de verklaring van Top", zucht hij.

In hetzelfde debat kondigde Top aan dat hij, ook als Belgische senator, zijn legerdienst in Turkije zou vervullen. "Bij elke nationaliteit horen rechten en plichten. Ik zou dus zeker mijn militaire plicht vervullen", bevestigt hij. Als België en Turkije in een oorlog zouden terechtkomen, zou hij ten strijde trekken tegen de Belgen. Die bewering noemt Top de volgende dag "uit de context gerukt". "Zou u mij bellen als dit in 't Scheldt (Antwerpse extreem rechtse fax- en e-mailkrant, dm) was verschenen?", luidt Tops oordeel over Koksals website.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen werd CD&V al in verlegenheid gebracht door Fuat Korkmazer, een van de Gentse leden van de Grijze Wolven. Die nationalistisch-extremistische groepering ontkent het bestaan van de genocide volledig. Buiten Turkije zijn de historici het wel vrij eens over de massamoord tegen de Turkse Armeniërs in 1915.

In Nederland struikelde PvdA-leider Wouter Bos over de genocide, die hij liever de 'Armeense kwestie' noemde om Turkse kiezers niet voor het hoofd te stoten. Daardoor verloor hij bij de jongste verkiezingen minstens één zetel.
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.