Haberin yayım tarihi
2006-07-30
Haberin bulunduğu kategoriler

Sizce hangisi doğru/Gündem

Gazetelerin Cuma günü yayınladıkları bir araştırmaya göre Belçikalı vatandaşların gittikçe fakirleştiğini duyurdular.

Cuma günü verilen bilgilere göre Belçikalı vatandaşların ortak satınalma gücünün toplam değerinin 618 milyar € civarında olduğu ve bu rakamın 1980 yılından beri ilk defa düşen bir seyir izlediği belirtilmişti.

Bugün ise bir başka araştırmaya göre  Belçikalı aileler tarihinin en zengin dönemini yaşıyor.  Flaman De Morgen gazetesinin verdiği rakamlara göre toplam satınalma gücü 718 milyar € civarında ve bu rakama göre kişi başına düşen yıllık satınalma gücü 80.000 € olmaktadır. U rakamlara göre Belçika tarihinde vatandaşlar en yüksek satınalma gücüne ulaşmış durumdalar.Belgen worden armer
 
Ondanks de stijgende vastgoedprijzen en meer pensioenplannen worden de Belgen collectief armer. Dat blijkt uit de eindverhandeling van Charlotte Daelemans aan de Leuvense universiteit.
 
Dat berichten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen vrijdag. Het gezamenlijke vermogen (spaargeld en beleggingen) van alle Belgen bedraagt volgens de meeste recente cijfers 618 miljard euro. Het is voor het eerst sinds 1980 dat dat cijfer daalt.
 
Daelemans ziet de beurscrash sinds 2000 en minder spaardrang bij de Belgen als mogelijke oorzaken. Ook het zwarte geld loopt alsmaar verder weg onder druk van de strenge Europese regels.
 
Opmerkelijk is dat vrouwen volgens Daelemans' berekeningen steeds meer vermogen in handen zullen krijgen.
 
Flaman "De Tijd" GazetesiBelgische gezinnen rijker dan ooit.

Nog nooit hadden de Belgische gezinnen zoveel beleggingen en spaarcenten op de bank staan. Het financiële vermogen van alle Belgen samen staat op het recordniveau van 793 miljard euro. Dat komt neer op bijna 80.000 euro per Belg.

Het financiële gezinsvermogen klokte eind maart af op 793,4 miljard euro, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Bank. Dat is 16 miljard euro meer dan eind 2006. Het gaat om de som van al onze financiële beleggingen – zoals aandelen, kasbons, fondsen en levensverzekeringen – en ons geld op spaar- en zichtrekeningen. Onze bezittingen in vastgoed zijn daar dus niet bijgerekend.

Het vermogen van de Belgische gezinnen zit al ruim twee jaar onafgebroken in de lift. Veel spaarders hebben in die periode meegeprofiteerd van de onophoudelijke klim van de Brusselse beurs. Beleggingsfondsen met Belgische aandelen en aan de beurs gekoppelde verzekeringsproducten (zoals Tak 23-levensverzekeringen) gingen vrolijk mee omhoog. Aan die zorgeloze beursrit naar boven is inmiddels wel een einde gekomen. De beurs van Brussel donderde in mei fors naar omlaag en gaat sindsdien onrustig op en neer.

De Belgische spaarders blijven de twee klassiekers, het spaarboekje en het beleggingsfonds, trouw. Beide producten blijven aan populariteit winnen. Op de spaarboekjes staat ruim 152 miljard euro en in beleggingsfondsen hebben de Belgen precies 140 miljard euro gestopt. Maar het grootste deel van ons collectieve vermogen, 178 miljard euro, staat geparkeerd in verzekeringsproducten. Die gaan van de levensverzekeringen Tak 21 en Tak 23 tot groepsverzekeringen en pensioenfondsen.

Flaman "De Morgen" Gazetesi
 
 
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.