Haberin yayım tarihi
2011-04-06
Haberin bulunduğu kategoriler

Jonge cineast toont animatiefilm op Made in Europe

In Genk vindt van 6 tot 10 april het Made in Europe-filmfestival plaats. De animatiefilm `Yagmur Duasi` van de Turks-Limburgse Eser Ünal wordt tijdens dit festival vertoond. De 26-jarige Ünal studeerde vorig jaar af aan de Media, Arts & Design (MAD) faculty in Genk.

Eser Ünal maakte zijn kortfilm als eindwerk tijdens zijn masterjaar animatie aan de MAD-faculty. `Yagmur Duasi` is Turks voor `Regengebed` en duurt zes minuten. Het hoofdpersonage is Azra, een lerares in de gedaante van een kat.

Azra gelooft dat bidden een oplossing biedt voor alle problemen. Als er op een dag brand uitbreekt in de school, belt ze niet naar de brandweer, maar bidt ze voor regen. Haar gebeden worden te goed verhoord, want plots is er een overstroming. De brandweer staat snel paraat, maar Azra wacht liever op hulp van God.

Religie als oplossing

"Voor sommige mensen biedt religie de oplossing voor alle problemen. Alleen geloof telt", vertelt Eser Ünal. Dat wil hij ook aan antireligieuzen tonen. "De film laat zien waarom sommige gelovigen zo denken." `Be careful what you wish for` is de moraal van het verhaal. "Je krijgt wat je wenst vaak in een andere vorm terug", verduidelijkt Ünal.

Mysterieus Turks

Yagmur Duasi werd volledig in het Turks ingesproken. Geen evidente keuze, want Turkse stemacteurs vinden is moeilijk in België. Via de VRT kwam Ünal terecht bij TGT, een Turks jongerentheater uit Genk. "De acteurs hadden al camera-ervaring. Het opnemen van de stemmen ging vrij vlot."

Volgens Ünal geeft het Turks een ander karakter aan de film. "De meeste mensen begrijpen de taal niet, dat maakt de film mysterieuzer. Vergelijk het met Japanse mangafilms. Ik vind de Nederlandse ondertitels charmant. Het was voor mij persoonlijk ook makkelijker het religieuze verhaal in het Turks te vertellen."

Kat of kameel

Het hoofdpersonage Azra is een kat. "In de eerste versie koos ik voor een kameel, door de link met het Oosten", vertelt Ünal. "Maar het voelde niet juist. De kat komt in verschillende religies voor. In Egypte was ze een heilig dier en de profeet Mohamed hield naar verluidt veel van katten. In het verhaal beklimt Azra een minaret. Voor een kat gaat dat gemakkelijker dan voor een kameel!"

Made in Europe

Yagmur Duasi werd onder andere al vertoond op het filmfestival in Gent. Van 6 tot 10 april wordt hij tijdens de eerste Genkse editie van het filmfestival Made In Europe gedraaid. Dat oorspronkelijk Maastrichtse evenement vindt plaats op zes locaties in Nederland, België en Duitsland. Euroscoop Genk vertoont tien films uit het Middellandse-Zeegebied.

© 2011 - StampMedia/Xios - Liesbeth Merckx

 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.