Haberin yayım tarihi
2007-05-09
Haberin bulunduğu kategoriler

Başbakan Verhofdstadt'tan ilginç bir yorum..

Belçika'da Haziran ayında yapılacak olan Senato ve Federal Meclis için aday olan Türk kökenli politikacıların sayısı artarken Belçika siyasi partilerinin listelerini oluştururken adayları hangi açıdan değerlendirdikleri konusunda bazen gaf sayılabilecek açıklamalarda da bulunabiliyorlar.
 
Bu yönde Belçika'nın siyasi konularda en çok okunan gazetesi durumunda olan De Standaard gazetesinin Spa-Sprit partisi içersinde göçmen kökenli adaylarla yaşanan sıkıntıları yansıtmıştı. Bu defa ise Başbakan Guy Verhofdstadt'ın kendi adayları konusundaki görüşlerini basına yansıtan De Standaard gazetesi oldukça ilginç bir değerlendirmeyi okurlarıyla paylaştı.
 
Başbakan Guy Verhofstadt kendi listelerinde yer verdiği Türk kökenli aday Hakan Çeliköz hakkında De Stardaard gazetesine göre "singalkandidaat" tanımlaması ile seçilme şansı olmamasına rağmen bu adaylardan topluma belirli bir mesaj vermek üzere bir çeşit "Sinyal Fonksiyonu" olarak bahsediliyor..
 
De Standaard gazetesinin haberini sizlere yorumsuz olarak sunuyoruz..

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelid=VL1C0K94


Verhofstadt pusht 'nieuwe generatie'

Een nieuwe lichting Open VLD'ers krijgt opvallende campagnesteun van
Verhofstadt.

Nieuwe Vlamingen hebben signaalfunctie maar geen verkiesbare plaats

De premier die elf nieuwe gezichten openlijk als de beloftevolle toekomstige generatie naar voren schuift, het is hoogst ongewoon in Open VLD. Niet alleen is het een campagneboost voor die - vooral jonge - kandidaten, het is ook knudde voor de tussengeneratie die nu vecht voor overleven in het parlement. Met kiekjes aan de ambtswoning, leuke quotejes over elke kandidaat en een wandeling tot aan de deur van het parlement gaf Verhofstadt de fotografen alle kans om de generatie-Mathias De Clercq vast te leggen. Open VLD koos ervoor om voor alle eerste opvolgers plaatsen te geven aan nieuwe kandidaten.

Dat leverde intern veel kritiek op, niet in het minst omdat een aantal aftredende parlementsleden op die manier ook de eigen toekomst in het parlement meteen beëindigd zag. Mathias De Clercq, de kleinzoon van Willy De Clercq, kreeg al de steun van Verhofstadt in de campagne voor de Gentse gemeenteraadsverkiezingen en schopte het tot schepen. Als hij in het parlement geraakt, gaat hij zijn kamerzitje meteen cumuleren met dat van schepen in Gent. Sofie Staelraeve (West-Vlaanderen), Frank Wilrycx (Antwerpen, burgemeester van Merksplas), Virginie De Klippel (Brussel-Halle-Vilvoorde, door Verhofstadt 'de waardige opvolgster van Annemie Neyts' genoemd), Gwendolyn Rutten (Leuven), Bruno Steegen (Limburg) zijn als eerste opvolgers nog niet helemaal zeker van een kamerzitje, maar staan wel op de eerste rij als Open VLD weer in de regering zou komen.
 
Roland Duchâtelet is als eerste opvolger op de senaatslijst zeker van een parlementair mandaat als Verhofstadt of een andere senator de regeringsbanken inneemt.

Behalve de opvolgers pikt Verhofstadt in zijn 'boostcampagne' ook een aantal 'signaalkandidaten' op. Het gaat om de 'nieuwe Vlamingen' Celiköz Hakan (derde opvolger Kamerlijst Limburg),

El Mzairh Hicham (elfde effectieve Kamerlijst Antwerpen), Katia della Faille de Limburg Stirum (tweede effectieve Kamerlijst Leuven, 'Katia promoot gezond eten, toegegeven, een hiaat in mijn vierde burgermanifest', grapte Verhofstadt) en Willem Frederik Schiltz (derde effectieve Kamerlijst Antwerpen). Opvallend: anders dan de bevoorrechte Schiltz of de eerste opvolgers, kregen de nieuwe Vlamingen wel een 'signaalfunctie', maar geen verkiesbare plaats. (ita) 

Son Haberler

Hits: 9434 Visitors: 3220
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.