Haberin yayım tarihi
2006-08-22
Haberin bulunduğu kategoriler

"Bu da olmaz" dedirten siyasi pazarlık/Gündem

Agalev(Yeşiller Partisi)nin kurucusu Papaz Luc Versteylen ve Vlaams Belang partisinin güçlü isimlerinden Filip Dewinter ile Anvers'in sorunlarını tartışmak üzere biraraya geliyorlar.
 
1977 yılında Agalev partisini kuran Luc Versteylen daha sonra partisinde hoşuna gitmeyen gelişmeler üzerine 1990 yılında partisinden ayrılarak "Helaba" adında yeni bir hareket başlattı.
 
Aynı zamanda doğumgünleri de bir olan Luc Verstaylen ve Filip Dewinter 11 Ekim 2006 gününde doğumgününü birlikte kutlama kararı aldılar.
 
Luc Versteylen ve Filip Dewinter'in buluşması siyasi çevrelerde yeni bir ortaklığın başlangıcı olarak yorumlanıyor.
 
Hayatı boyunca bir papaz olarak ırkçılığa karşı olduğunu belirten Papaz Luc Versteylen'in yeni siyasi yaklaşımı bugüne kadar Agalev'e oy veren yabancı kökenliler tarafından şaşkınlıkla karşılanıyor. 
 
Belçika basını Versteylen ve Dewinter buluşmasını yorumluyor.

Versteylen en Dewinter praten over Antwerpen

In het vooruitzicht van de verkiezingen heeft priester Luc Versteylen (foto) van Helaba Filip Dewinter van Vlaams Belang uitgenodigd op een openbare samenspraak over de toekomst van Antwerpen.

Volgens Versteylen is Dewinter onmiddellijk op deze uitnodiging ingegaan. Het gesprek is gepland op hun verjaardag. Versteylen en Dewinter zijn jarig op maandag 11 september. De twee ontmoeten elkaar om 10.30u in café Den Engel op de Grote Markt.

"Ook koningin Paola en minister Bert Anciaux vieren op 11 september hun verjaardag", meldt Luc Versteylen in een persmededeling. "Het hoeven niet altijd rampen te zijn die op die datum geschieden", aldus Dewinter en Versteylen. Luc Versteylen

Luc Versteylen kimdir?

Luc Versteylen (Borgerhout, 1927) is een Vlaamse pater Jezuïet en stichter van de groene beweging Agalev.

In zijn jeugd was Luc Versteylen lid van het Verdinaso, iets wat hij onlangs bekende op het politieke forum Politics.be. Versteylen werd tot priester gewijd in 1959 en was leraar in het Xaveriuscollege in Borgerhout. Hij stichtte een plaats van christelijke inspiratie en bezinning in de brouwerij van Viersel, genaamd Leven in de Brouwerij.

Hij begon met de groene beweging "Anders Gaan Leven", die vanaf 1977 onder de afkorting Agalev aan verkiezingen ging meedoen. Later distantieerde hij zich meer en meer van de partij Agalev, omdat die -aldus Versteylen- :

- te veel een machtspartij werd,

- langzaam de basisbeginselen van stilte, saamhorigheid en soberheid verloochende,

- zich exclusief op het linkse segment van het politieke spectrum ging richten, na de toetreding van enige communisten, daaronder leden van de vroegere KPB.

Sindsdien heeft Versteylen altijd harde kritiek gehad op Agalev. Zo noemde hij Mieke Vogels ooit een Agalevster, maar geen groene. Ook betreurde hij het uitrangeren van Hugo Van Dienderen, naar zijn mening een "echte groene". Op die manier deed hij hetzelfde als zijn tegenstanders, namelijk het zich exclusief toe-eigenen van de definitie van groen.

Ook het in de regering blijven van Agalev na de beslissing om het polderdorp Doel te doen verdwijnen, kon bij Versteylen op weinig begrip rekenen.

Versteylen richtte in de jaren '90 Helaba op, een nieuwe beweging gebaseerd op de waarden saamhorigheid, soberheid en stilte. Hij speelde ook een rol in de aanleg van het Witte Kinderbos.

Versteylen kreeg in 1995 de Prijs voor ethiek en verdraagzaamheid in de politiek en in 1998 de Humanitasprijs.
 
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.