Haberin yayım tarihi
2006-09-25
Haberin bulunduğu kategoriler

CD&V/NVA ortaklığına güven gittikçe çoğalıyor/Gündem

Belçika'da çeşitli gazetelerin yaptığı kamuoyu yoklamalarına göre CD&V/NVA ortaklığı şu anda Flaman Bölgesinin en büyük partisi durumunda.
 
Flaman Bölgesi Başbakanı Yves Leterme'e duyulan güven ise devam ediyor.
 
Aşağıda Flaman "De Morgen" gazetesinin yaptığı kamuoyu araştırmaları ve yorumlarını sunuyoruz.
 
Peiling geeft CD&V/N-VA extra voorsprong op Vlaams Belang
 
Als er nu parlementsverkiezingen waren, zou het kartel CD&V/N-VA in Vlaanderen de grootste politieke formatie blijven. Uit een peiling van La Libre Belgique, VTM, De Morgen en RTL-TVi blijkt dat de christendemocraten hun voorsprong op het Vlaams Belang vergroten. In Walloni� lijkt de PS zich te herstellen van de schandalen.

CD&V/N-VA haalt 28,8 procent. Dat is respectievelijk 2,1 en 2,7 procent beter dan bij de vorige peiling in juni en de regionale verkiezingen van 2004. Het kartel vergroot zo zijn voorsprong op de tweede partij in Vlaanderen, het Vlaams Belang. Die partij gaat 1 procent achteruit in vergelijking met de peiling van juni en tikt af op 25,6 procent. In vergelijking met de verkiezingen van 2004 wint de partij wel 1,5 procent. De resultaten van sp.a/Spirit blijven met 19,5 procent ook in deze peiling relatief stabiel (19,9 in juni en 19,7 procent in 2004). De VLD (17,2) gaat lichtjes vooruit in vergelijking met juni (16,9 procent), maar blijft nog verwijderd van de uitslag in 2004 (19,8 procent). Groen! haalt 6,9 procent. Premier Guy Verhofstadt is de populairste politicus in Vlaanderen, voor Vlaams minister-president Yves Leterme en Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter. (lim) (Belga 19:28)
 
CD&V/N-VA vergroot voorsprong 
  
BRUSSEL - Mochten er nu parlementsverkiezingen zijn, zou het kartel CD&V/N-VA in Vlaanderen de grootste politieke formatie blijven. De christendemocraten vergroten zelfs hun voorsprong op het Vlaams Belang. Dat blijkt uit een peiling van La Libre Belgique, VTM, De Morgen en RTL-TVi.

CD&V/N-VA haalt 28,8 procent van de Vlaamse stemmen. Dat is respectievelijk 2,1 en 2,7 procent beter dan bij de vorige peiling in juni en de regionale verkiezingen van 2004. Het kartel vergroot zo zijn voorsprong op de tweede partij in Vlaanderen, het Vlaams Belang.

Het Vlaams Belang gaat 1 procent achteruit in vergelijking met de peiling van juni en tikt af op 25,6 procent. In vergelijking met de verkiezingen van 2004 wint de partij wel 1,5 procent.

De resultaten van SP.A/Spirit blijven met 19,5 procent relatief stabiel (19,9 in juni en 19,7 procent in 2004). De VLD (17,2) gaat lichtjes vooruit in vergelijking met juni (16,9 procent), maar blijft nog een eind verwijderd van de uitslag in 2004 (19,8 procent). Groen! haalt 6,9 procent, een daling van 0,7 procent tegen juni en de verkiezingen van 2004.

Wallonië

In Wallonië lijkt de PS zich al vrij goed te herstellen van de schandalen in Charleroi en Namen. De partij van Elio Di Rupo doet het 3 procent beter dan in juni en is met 33 procent opnieuw met lengtes voorsprong de grootste Waalse partij. Het verlies tegenover 2004 (36,9 procent) is nog niet goedgemaakt.

De liberalen van de MR lijken niet meer te profiteren van de schandalen en moeten in vergelijking met juni 1 procent inboeten (tot 24,9 procent). Ook de CDH gaat naar beneden (-1,3 tot 18 procent). Het Front National (9,3 procent) doet het 0,7 procent minder goed dan in juni, maar heeft wel de rode lantaarn doorgegeven aan Ecolo (-1,7 tot 8,6 procent).

Ook in Brussel is de PS (27,1 procent) de grootste partij, voor de MR (26,8 procent), CDH (12,6 procent) en Ecolo (9,2 procent). In juni stond de Franstalige liberalen nog bovenaan. Langs Vlaamse kant zijn de schommelingen zo klein dat er nauwelijks iets over te vertellen valt.


 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.