Haberin yayım tarihi
2009-10-20
Haberin bulunduğu kategoriler

Derya Gel Hasselt Belediye Meclis Üyesi Oluyor..

Limburg bölgesinin başkenti olan Hasslet'te vali Steve Stevaert'ın istifasının ardından belediye başkanı Herman Rynders'ı yerine tain edilmesi ile boşalan belediye meclis üyeliği koltuğunu Pro-Hasselt listesinden seçimlere katılan ve kıl payı seçilemeyen Derya Gel dolduracak.

[ZpicL:13209]Hasselt Belediye Başkanı Herman Rynders'ın başkanlığını ise eski kurt politikacı Willy Claes'ın kızı Hilde Claes devralmış durumda. 41 yaşında olan Hilde Claes daha önce Steve Stevaert'ı vali olduğu dönemde Vali Yardımcısı olarak görev yaptı. Hasselt belediye meclis üyesi olarak aynı zamanda Spa meclis grup başkanlığı da yapan Hilde Claes Limburg bölgesinin başkenti olan Hasselt'i belediye başkanı olarak görev yapacak..

Hasselt şehrinde uzun yıllardır işdamı olarak tanınan Mevlüt Gel'in oğlu Yıldırım Gel'in eşi olan Derya Gel ise Flaman Sosyalist Partisi ile Yeşiller Partisinin ortak listesinden (Pro-Hasselt) aday olarak girdiği seçimlerde oldukça yüksek oy oranına ulaşmasına rağmen kıl payı seçilememişti. Şimdi ise belediye başkanı Herman Rynders'ın Hasselt Valisi olması ile boşalan bir meclis üyeliği, oy oranı sıralamasında birinci durumda olan Deya Gel'e meclis üyeliği kapısını açmış oldu. Derya Gel bir devlet kurumunda memur olarak çalışıyor..

27 Ekim Salı günü yapılacak yemin töreni ile göreve başlayacak olan Derya Gel aynı zamanda Flaman Bölgesi Yeşiller Partisi/GROEN Gençlik Kolları Başkanı olarak da görev yapıyor. [OpicC:13212]





[ZpicL:13207]DERYA GEL: "Politiek is ook een stuk van die samenleving.

We ontmoeten Derya op het Stationsplein waar ze samen met haar man sedert enkele jaren een appartement betrekt.

Derya studeerde toerisme in de Hotelschool te Hasselt en is momenteel na enkele interims in functies van onthaal op zoek naar een nieuwe betrekking.

"Je spreekt het uit als Dèr-ria" legt ze uit.
"Mijn grootvader is destijds ingegaan op de vraag vanuit België voor werkkrachten om in de mijnen van Limburg te komen werken. Samen met zijn vrouw is hij naar hier gekomen. Toen er kinderen kwamen en ze hier groot werden, was het uiteraard erg moeilijk om terug te keren naar Turkije en zijn ze hier gebleven. Mijn moeder is hier geboren, mijn vader is van Turkije overgekomen. Ik ben dan ook hier geboren en opgegroeid en ik ben hier thuis."

[nvdr: na de mijnramp in Marcinelle verbood de Italiaanse overheid om nog langer werkkrachten te ronselen, verwijzend naar de ernstige verwaarlozing van de veiligheid in de mijnen. Fédéchar (Federatie van koolmijnen) ging daarop werkkrachten zoeken in Griekenland ,Turkije, Marokko, .]

Nieuwkomers, taalkennis en samenleving
"Voor ons - de derde generatie - is het vanzelfsprekend om Nederlands te spreken. Voor mijn grootvader en grootmoeder lag dat anders. Men vroeg hen niet om Nederlands te leren omdat ze hier toch maar tijdelijk zouden blijven. De Turken woonden ook samen in dezelfde wijk zodat het gebrek aan kennis van het Nederlands nauwelijks een probleem was. Ze waren goed geïntegreerd in hun eigen "Turkse" leefgemeenschap. Eén en andere had tot gevolg dat ook sommigen van hun kinderen onvoldoende de Nederlandse taal beheersen en dat is uiteraard bijzonder spijtig".

"Als je hier woont en werkt, als je hier wil blijven en een leven wil uitbouwen is het toch essentieel dat je met mekaar kan communiceren en dus de plaatselijke taal kent. Het niet kennen van de taal zorgt bovendien voor heel wat problemen, je kan je eigen kinderen bijvoorbeeld niet helpen bij hun huiswerk wat dan ook weer tot zwakkere school resultaten leidt en verder kan leiden naar schoolmoeheid, geen diploma, minder kansen op de arbeidsmarkt, enz. We moeten die cirkel echt doorbreken. Men kan daarbij toch nog perfect zijn eigen identiteit behouden, zoals het even belangrijk is dat men zich inpast in de samenleving."

"Neen, ik kan me niet herinneren dat ik ooit het gevoel heb gehad vanwege mijn afkomst, bijvoorbeeld op school of op het werk, gediscrimineerd te worden maar ik geloof wel dat niet iedereen hetzelfde kan zeggen."

Samenleving, bestuur en politiek
"Ik merk dat het bestuur in Hasselt de laatste jaren heel wat inspanningen doet om iedereen mee te krijgen, of het nu gaat om senioren, gehandicapten, werkzoekenden, leerlingen die het moeilijker hebben of nieuwkomers. Het bestuur tracht de buren en de wijkbewoners samen te brengen. Er zijn ook de talrijke initiatieven om de taalkennis van nieuwkomers en mensen van een allochtone afkomst te verbeteren."

"Politiek is ook een stuk van die samenleving. Het is voor iedereen belangrijk dat hun gemeente goed bestuurd wordt, want zij hebben een grote invloed op wat er rondom ons geb eurt. Gelukkig merk ik dat er in mijn omgeving meer interesse groeit voor politiek en dat is een goede zaak."

"Ik ben blij dat men mij de kans geeft om op te komen voor de gemeenteraad en ik wil er echt voor gaan. Het is een fijne groep waar ik in terecht gekomen ben en ik kan me zeer goed vinden in de accenten die Groen! legt over de leefomgeving, de samenleving en het omgaan met de mensen."

Als we buiten staan en uitkijken over het Stationsplein komt het gesprek vanzelfsprekend terecht op de geplande herinrichting van de Stationsomgeving. Binnen 10 jaar zal de omgeving er heel anders uitzien als de plannen van de stad en de ontwerpers voor meerdere grootse bouwprojecten en infrastructuurwerken doorgang vinden.

"Stationsomgevingen liggen wel vaker in een oudere buurt nabij het stadscentrum en hebben wel meer de neiging om te verloederen . In deze buurt is er de voorbije jaren al veel veranderd. Het kan een prachtige buurt worden."

http://www.dehasseltsegroenen.be/groep/Personen/Derya/Derya01.htm
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.