Haberin yayım tarihi
2009-06-05
Haberin bulunduğu kategoriler

Politieke Situatie Van Groen!..

Groen! ligt momenteel heel goed bij de kiezers. Dat merken wij op straat, op de markten, enzovoort. De regering van liberalen en socialisten is op verscheidene vlakken tekort geschoten. Groen! kaart thema's aan, waar de kiezers echt mee bezig zijn.
 
In de grote opiniepeiling van VRT en De Standaard op 21 mei kwam Groen! dan ook als grote winnaar uit de bus. Landelijk stijgen we naar 9,2 %. Dit betekent dat Groen! de kiesdrempel van 5% wellicht met veel overschot zal overstijgen.
 
Groen! heeft bij deze verkiezingen allochtone kandidaten prominente plaatsen. Wij wensen diversiteit waar te maken in de praktijk.
 
In de provincie Antwerpen is federaal parlementslid Meyrem Almaci lijstduwer bij de opvolgers, en tevens nummer 3 op de Europese lijst. Zij maakt dus een zeer grote kans verkozen te raken voor Europa.

In de provincie Oost-Vlaanderen staat … (beschrijving achtergrond) Cengiz Cetinkaya op plaats 10 voor de KAMER.

Op de landelijke lijst voor de Kamer in Limburg staat Inan Asliyuce op een zichtbare plaats 3 en ....

Naast deze kandidaten  staan op de Groen! lijsten nog vele andere allochtone kandidaten. 

PROGRAMMA
 
Groen! gaat de verkiezingen in rond drie belangrijke thema's:
-          Groene Economie
-          Plaats voor iedereen
-          Kwaliteit van leven 
  
Klimaatwijziging
De wetenschap heeft duidelijk bewezen dat de Aarde opwarmt door de vervuiling van de mens. De gevolgen voor mens en natuur zijn bijzonder ernstig: droogte, orkanen, overstromingen, schade aan de landbouw, meer ziektes, enz. De zwaksten hier, in Turkije en overal ter wereld worden het hardst getroffen.
 
Groen! wil dat België een ambitieus klimaatbeleid voert. Groen! stelt een klimaatwet voor, op basis van een ecologisch pact tussen alle betrokken actoren (overheid, werkgevers, vakbonden, milieubeweging, enz.). De klimaatwet moet voor België een jaarlijkse reductie van CO2 met 3% inhouden. De maatregelen van Groen! zijn wel sociale maatregelen, met ondersteuning aan mensen met een laag inkomen op vele manieren (zoals isolatiepremies, gratis energie-audits, afschaffing van registratierechten bij aankoop van een huis als men energiezuinige investeringen doet, enz.). 
  
Armoede
De armoede in ons land is de voorbije vier jaar toegenomen. 15% van de Belgen leeft in armoede. De balans van vier jaar paars armoedebeleid onder Verhofstadt II is negatief. Ondanks een aantal maatregelen zijn we achteruitgegaan tussen 2003 en vandaag. Dat is het geval op liefst 10 indicatoren:

- meer mensen moeten een beroep doen op het OCMW en het leefloon (inclusief tewerkstellingsmaatregelen)

- de werkloosheid is gestegen na 4 jaar paars

- meer mensen moeten een beroep doen op voedselbanken

- de inkomensongelijkheid is toegenomen

- meer mensen met schulden via kredietopeningen

- wonen voor mensen met lage inkomens steeds meer onbetaalbaar

- energie-armoede en energieschulden groeien: steeds meer mensen worden 'gedropt'

- meer kinderen worden geboren in gezinnen in armoede

- de armoede verkleurt. 58,9 procent van de personen van Turkse herkomst en 55,6 procent van de mensen van Marokkaanse origine in ons land hebben een inkomen dat onder de Europese armoedegrens van 777 euro per maand ligt.

- België verliest zijn plaats in de Europese kopgroep van landen met een sterke sociale bescherming

Voor Groen! is de groeiende armoede in één van de rijkste landen ter wereld onaanvaardbaar. Tegenover het falende armoedebeleid van paars wil Groen! een actieplan voor de volgende legislatuur om onze samenleving opnieuw meer solidair te maken.
 
Speerpunten in het programma zijn: een verhoging van uitkeringen, begrenzing van de huurkosten tot 30% van het gezinsinkomen, huurtoelages, steun aan gezinnen om de energiefactuur te drukken, en eindelijk een fiscaal beleid dat de rijkere klassen meer doet bijdragen.
 
Groen! wil meer middelen in de strijd tegen de toenemende armoede onder allochtonen. De aanpak hiervan vraagt een sterker stedenbeleid, een onderwijsbeleid dat meer oog heeft voor de groeiende diversiteit in de steden en een arbeidsmarktbeleid dat mensen van andere etnische afkomt meer kansen geeft door vorming op maat en bestrijding van discriminatie.
 
Diversiteit
Groen! wil een warme samenleving, waarin iedereen zichzelf kan blijven. Etnische afkomst, religie, een handicap, leeftijd: dit kunnen geen redenen zijn om mensen uit te sluiten.

Diversiteit gaat over respect, gelijke rechten en democratische waarden. Wij komen op voor het recht om een hoofddoek te dragen, maar ook om er géén te dragen. In Vlaamse gemeenten, zoals Antwerpen en Lokeren, is het voortaan verboden in overheidsdienst ene hoofddoek te dragen in loketfuncties (in Lokeren: alle functies). Deze maatregelen werden daar door de grote partijen SP.A, CD&V en VLD goedgekeurd. Onlangs heeft CD&V-kopman Yves Leterme nog gepleit voor een hoofddoekenverbod voor overheidspersoneel. VLD wil een hoofddoekverbod voor de leerlingen in staatsscholen. Groen! is de enige partij met een duidelijk standpunt voor vrijheid op dit vlak.
 
Groen! wil een nieuw verhaal, zonder stemmingmakerij. Het respect moet terugkeren. Integratie komt van twee kanten. Emancipatie wil zeggen dat je de kansen die je krijgt, ook grijpt. Maar dat lukt enkel als allochtonen weer vertrouwen in deze samenleving krijgen. Groen! erkent de structurele obstakels, zoals schoolachterstand of discriminatie op de arbeidsmarkt. Daarom zijn we ook voorstander van praktijktests tegen racisme. Om de kansen van àlle kansarmen te verhogen, moet de gemeenschap structureel ingrijpen. Hoog tijd dus voor een evenwichtige totaalvisie, waarin verantwoordelijkheden juist worden gelegd.

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.