Haberin yayım tarihi
2008-07-17
Haberin bulunduğu kategoriler

Respect voor Yves Leterme

Met 1,2 miljoen stemmen voor het kartel CD&V/N-VA en 800.000 persoonlijke voorkeurstemmen kreeg Yves Leterme vorig jaar van de Vlaamse kiezers een sterk mandaat. De kiezers kozen voor verandering, inclusief een hervorming van onze instellingen.

Die staatshervorming is vooral belangrijk voor de sociaal-economische toekomst van ons land. Yves Leterme en onze onderhandelaars hebben een jaar lang alles geprobeerd wat menselijk mogelijk was om het land te hervormen. Zij slaagden erin een absoluut "non" om te buigen tot een groeiend besef dat een staatshervorming echt noodzakelijk is. Maar finaal is een akkoord niet mogelijk gebleken. Ongetwijfeld stuitten we op de grenzen van wat in ons federaal bestel nog haalbaar is. CD&V heeft bijzonder veel respect voor Yves Leterme. De vechtlust en volharding waarmee hij de budgettaire toestand in ons land recht trok en in moeilijke omstandigheden een sociaal-economisch meerjarenprogramma opmaakte, dwingt ontzag af. Ook op 20communautair vlak bereikte hij het maximum haalbare. Niemand anders had dit gekund. Yves Leterme kan ook in de toekomst op onze steun blijven rekenen. In geen geval geven wij de staatshervorming op. De hervormingen die wij willen zijn te cruciaal voor ons land.

Marianne Thyssen
Voorzitter CD&V



Franstaligen moeten garanties vinden

De koning heeft premier Leterme ontboden en heeft zijn ontslag geweigerd. Hij heeft drie Franstalige bemiddelaars aangeduid (François-Xavier de Donnéa, Raymond Langendries en Karl-Heinz Lambertz). Zij moeten nagaan welke garanties mogelijk zijn om tot een geloofwaardige institutionele dialoog te komen. Zij krijgen daarvoor tijd tot eind juli.

Deze opdracht beantwoordt aan twee essentiële eisen van CD&V:

1) De bal ligt hiermee in het kamp van de Franstaligen. Het is nu aan hen om verantwoordelijkheid op te nemen.

2) Vooraleer een dialoog wordt opgestart moeten er garanties zijn. Daarnaar wordt nu gezocht. De korte termijn – tot eind juli – garandeert ons bovendien dat de zaak niet op de lange baan wordt geschoven. Over minder dan twee weken weten we waar we staan.

De ministerraad moet zich in die periode terughoudend opstellen. Ze verzekert enkel de noodzakelijke continuïteit.

 
Marianne Thyssen
Voorzitter CD&V
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.