Haberin yayım tarihi
2008-08-27
Haberin bulunduğu kategoriler

Senator Nahima Lanjri :Çocuklara Öncelik Verilmeli..

Belçika'da 2. Dönem görev yapan Fas kökenli politikacılardan Senator Nahima Lanjri(CD&V)İş ve Aile konusunda çocuklara öncelik verilmesini öngören bir plan taslağı hazırladı.
 
Oldukça detaylı bir araştırma ürünü olan ve uygulamaya konulduğu zaman çocuklu aileler için önemli bir iyileştirme ve maddi destek sağlayacak olan planı okurlarımızın bilgisine sunuyoruz..
 




Voorrang voor kinderen

Senator Nahima Lanjri stelt nieuw CD&V-plan gezin-arbeid voor.

Onlangs in het nieuws: kinderen die niet welkom waren in een vakantiehotel, een crèche in een appartementsblok die bijna gesloten werd wegens te veel lawaai.

CD&V wil meer dan ooit kansen geven aan gezinnen met kinderen, wil plaats maken voor onze kinderen. Letterlijk: een plaats waar ze veilig kunnen spelen in de buurt, op school enz. Figuurlijk: plaats maken voor kinderen in onze agenda.

Kinderen zijn bovendien geen alleenrecht voor wie het zich kan veroorloven. De overheid moet het voor àlle ouders financieel mogelijk maken om kinderen te krijgen en op te voeden. Volgens een recente studie van de Gezinsbond bedraagt de minimumkost van een kind tussen zijn geboorte en 25 jaar momenteel gemiddeld 424,05 euro per maand!

Daarom dit CD&V-plan om gezin en arbeid nog beter op elkaar af te stemmen en gezinnen een duwtje in de rug geven, ook financieel.
 
I. Combinatie arbeid en gezin

1. Verlofstelsels harmoniseren en uitbreiden


In 2007 maakten 111.623 personen gebruik van tijdskrediet (t.o.v. 2003 bijna een verdubbeling), 72.251 mensen namen loopbaanonderbreking, 34.723 jonge ouders deden beroep op ouderschapsverlof. 79% onder hen is vrouw. CD&V wil het evenwicht herstellen.

Velen vinden hun weg niet in de veelheid en complexiteit van verlofstelsels. In de senaat zal de commissie sociale zaken, onder voorzitterschap van Nahima Lanjri, werk maken van deze problematiek. Al eind september worden er hoorzittingen gehouden.

CD&V wil:
het moederschapsverlof voor werkneemsters optrekken tot het Europees gemiddelde van 20 weken (nu 15 weken);
voor vaders een vaderschapsverlof van 15 dagen (nu 10 dagen);
voor adoptieouders en -kinderen een voldoende lang "hechtingsverlof" van 6 weken dat los staat van de leeftijd van het kind (nu bv. geen verlof voor kinderen ouder dan 8 jaar) het ouderschapsverlof uitbreiden tot 1 jaar voor vader en moeder samen (nu 3 maand voor elk) en mannen aansporen dit verlof op te nemen door elke ouder recht te geven op 3 maanden, 5 maanden op te nemen naar keuze (vader en moeder of één van beide) en 1 maand extra indien beiden het minimum (nl. 3 maanden) hebben opgenomen;
voor alleenstaande ouders 8 maanden ouderschapsverlof met een verhoogde premie.

2. Betaalbare kinderopvang garanderen

Kinderopvang is hoofdzakelijk een gemeenschapsbevoegdheid. In Vlaanderen werden deze legislatuur al meer dan 15.000 extra plaatsen gecreëerd (voor- en buitenschools).

CD&V wil:
blijvend investeren in meer kinderopvang in Vlaanderen;
de fiscale aftrek voor kinderopvang en dienstencheques onmiddellijk laten verrekenen in de prijs. Zo worden ook ouders die te weinig verdienen om te kunnen aftrekken, niet uitgesloten.

3. Loopbaanrekening - Carrière Planning Systeem (CPS) ontwikkelen

CD&V wil:
iedereen de mogelijkheid bieden om via elektronische weg de persoonlijk opgebouwde rechten inzake de sociale zekerheid, banenplannen, thematische verloven, pensioen... op een eenvoudige manier af te lezen. Het CPS zal toelaten om degelijk geïnformeerde en bewuste keuzes te maken tijdens de beroepsloopbaan, waardoor men later voor minder (financiële) verrassingen komt te staan.

II. Financieel ondersteunen van gezinnen met kinderen
 
1. Kinderbijslag: welvaartsvast, gelijkschakeling zelfstandigen
 
CD&V wil:
bovenop de indexering een automatische welvaartsaanpassing (meestijgen met de lonen);
de kinderbijslag voor zelfstandigen gelijkschakelen met die van werknemers door een verhoging van het basisbedrag voor het 1e kind (nog 9,16 euro in te halen) en door het toekennen van een leeftijdstoeslag voor het jongste kind bij zelfstandigen.

2. Zelfstandigen gelijkschakelen met werknemers

Zelfstandige moeders krijgen een forfaitaire geboortepremie, toegekend voor de periode van 6 weken moederschapsrust.

CD&V wil:
deze geboortepremie verhogen in vervanging van de 105 dienstencheques die men nu ontvangt;
ook organisatorisch de moederschaprust mogelijk maken door te voorzien in een vervangingsregeling die op verschillende manieren kan ingevuld worden en bovendien betaalbaar blijft voor de ondernemer, bijvoorbeeld door uitbesteding van taken aan een andere zelfstandige of "vliegende" ondernemer.

3. Grotere fiscale aftrek voor de gezinswoning

De fiscale aftrek voor leningen wordt berekend op het aantal kinderen ten laste dat men heeft op 1 januari van het jaar nadat het leningcontract werd afgesloten. De meeste jongeren hebben echter nog geen kinderen op het ogenblik (of het jaar nadien) van het afsluiten van een lening voor de aankoop van een woning.

CD&V wil betaalbare huisvesting voor gezinnen. In dat kader heeft Nahima Lanjri een wetsvoorstel dat een aanpassing doorvoert van de belastingsaftrek voor de enige eigen woning waarbij voortaan rekening wordt gehouden met het aantal kinderen dat de belastingplichtige ten laste heeft op het moment dat de belastingaftrek wordt uitgeoefend.
En het bedrag dat in aanmerking komt, moet worden opgetrokken zodat meer gezinnen kunnen genieten van de verhoogde belastingaftrek. Nahima Lanjri stelt in haar wetsvoorstel voor om een verhoogde aftrek toe te passen van € 70 per kind ten laste.

Voor een gezin met 2 kinderen gaat het jaarlijks om een extra belastingsaftrek van 2.800 euro op 10 jaar tijd. Voor een gezin met 4 kinderen loopt dit op tot 4.620 euro op 10 jaar tijd. Ook gezinnen met minder dan 3 kinderen zouden door dit voorstel kunnen genieten van een extra belastingsaftrek.
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.