Haberin yayım tarihi
2007-06-07
Haberin bulunduğu kategoriler

Sözde Soykırım tartışması devam ediyor..

3 Haziran Pazar günü Beltürk gazetesi ve Radio Paşa Radyosu tarafından organize Brüksel paneli esnasında gündeme gelen konulardan biri olan Sözde Soykırım tartışmaları Belçika genelleştirilerek Belçika gündemine taşınması sonucu Flaman Parlementosunda konu üzerine Vlaams Belang parti sözcüsü Karim Van Overmeire tarafından bir soru önergesi verilerek cevap istendi..

CD&V Flaman Bölgesi Başbakanı Yves Leterme'in soru önergesine verdiği cevaplar 6 Haziran Çarşamba günü söylediği sözlerle tam olarak örtüşmediği görülüyor..

Bununla beraber Sözde Ermeni Soykırım yasası ile ilgili geçen yıl MR partisi tarafından gündeme getirilen ve Palementoda onaylanarak Senato'ya gönderilen yasanın Adalet Bakanı Laurette Onkelinx tarafından uluslararası bir mahkeme tarafından konu üzerine bağlayıcı bir karar olmadığı gerekçesi ile dondurulduğunu ve bu yönde CD&V, SP.a ve VLD aynı doğrultuda hareket ettiğini belirtti. Leterme ayrıca Vlaams Belang, MR ve Ecolo partilerinin ise birlikte hareket ettiklerini hatırlattı..

Aşağıda konu hakkında Gazet van Antwerpen haberini okurlarımıza sunuyoruz..Leterme erkent Armeense genocide/07/06/2007
Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) erkent dat de Armeense genocide van 1915 heeft plaatsgevonden. Dat heeft hij woensdag in het Vlaams parlement gezegd.

Over Letermes positie tegenover de Armeense genocide was deze week heisa ontstaan na verklaringen van Leterme in een Turkse krant.

Leterme zou in de krant gezegd hebben dat internationale instellingen zich eerst over de kwestie moeten uitspreken voor een politicus uitspraken kan doen over de Armeense genocide. Die uitspraak werd opgerakeld door Letermes partijgenoot Ergün Top tijdens een debat met Turkse kandidaten.

Na een vraag van Karim Van Overmeire (Vlaams Belang) hierover stelde Leterme dat zijn verklaringen in de Turkse krant betrekking hadden op een wetsvoorstel dat de MR vorig jaar in de Senaat indiende en dat de ontkenning van de Armeense genocide strafbaar zou maken.

Leterme wees er op dat Justitieminister Laurette Onkelinx (PS) zich namens de federale regering tegen het voorstel uitsprak, omdat een de genocide nog niet door een internationaal gerechtshof als dusdanig was gekwalificeerd. "Dat was ook het standpunt van mijn partij, van de sp.a en van de VLD. Het Vlaams Belang zat eerder op de lijn van de MR en Ecolo", zei Leterme.

Sözde Soykırım tartışmaları üzerine Belçika basınında yapınlan yorumlardan seçmeler..

Gazet van Antwerpen 06/06/2007:
 
Hoe beschaafd Guy Verhofstadt, Johan Vande Lanotte en Yves Leterme elkaar zondag op de VRT ook bejegenden, in de campagnes nadert de stemming stilaan het kookpunt. In Antwerpen komt de verdeeldheid binnen sp.a-spirit over de hoofddoeken telkens weer naar boven, hoewel dat niets met de federale verkiezingen te maken heeft. En er is ook een lobby die probeert CD&V-kandidaat Ergün Top in diskrediet te brengen door te beweren dat hij desnoods bereid is om met Turkije tegen België ten strijde te trekken. Top heeft de dubbele nationaliteit en moet daarom voor zijn veertigste nog drie weken dienstplicht vervullen in Turkije. Meer is er niet aan de hand, maar in verkiezingstijd zijn alle wapens bruikbaar.
 
Yves Leterme./06/06/2007
"Vooraleer een politicus kan oordelen over de genocide moeten de internationale instellingen er uitspraken over doen."

"Als politicus is het niet verstandig om over de genocide te spreken totdat de experts zich hebben uitgesproken. Ik sta niet alleen met mijn standpunt en verder wil ik daar niets aan toevoegen",
 
Johan van de Lanotte:/06/06/2007
Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte zet zich op dezelfde lijn als Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) in zijn twijfel over de Armeense genocide. Vande Lanotte bestempelt de massamoord als een "uiterst gevoelig punt" en weigert om de Armeense genocide als dusdanig te erkennen.

Geert Lambert: "Niet fraai"06/06/2007
Binnen het kartel sp.a-Spirit zit kandidaat-premier Johan Vande Lanotte op dezelfde lijn als Yves Leterme. Maar Spiritvoorzitter Geert Lambert is veel minder voorzichtig. "Als dit een voorsmaakje is van de roomse buitenlandse politiek, wordt het niet fraai."

De Gucht: "Feiten zijn duidelijk"06/06/2007
De Gucht wil vooral de catharsis over de genocide in Turkije niet torpederen. "In Turkije probeert nu een commissie van Turkse en Armeense historici een gemeenschappelijk standpunt in te nemen over de onoorbare zaken die daar vanuit beide kampen in 1916 gepleegd zijn. Dat is een goede zaak en zeer belangrijk voor het nationale verwerkingsproces. Maar de historische feiten zijn voldoende duidelijk"

De minister van Buitenlandse Zaken verzet zich tegen het strafbaar maken van negationistische uitspraken over de Armeense genocide, omdat die een te grote aanslag zou zijn op de vrijheid van meningsuiting. In de Kamer en Senaat woedde de afgelopen jaren een discussie over een aanpassing van de Negatiewet, maar die verzandde na veel gehakketak in een werkgroep van de federale regering.

"Platte tjevenstreek"06/06/2007
Op het kabinet van de Vlaams minister-president wordt die discussie aangehaald om Letermes mistige uitspraken te rechtvaardigen. "Maar Leterme gaat duidelijk een stap verder", zegt De Gucht. "Wat hij zegt, is een platte tjevenstreek, die ik enkel kan verklaren door het feit dat hier meer Turken dan Armeniërs wonen."
 
 
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.