Haberin yayım tarihi
2009-11-19
Haberin bulunduğu kategoriler

Vluchtelingenkamp is politieke schande

Persmededeling 18/11/2009 
  
Sp.a-kamerlid Dalila Douifi en senator Fatma Pehlivan zijn er niet over te spreken dat bij gebrek aan politieke daadkracht van de regering Van Rompuy de verantwoordelijkheid voor het opvangen van asielzoekers overgelaten wordt aan initiatieven van ngo's zoals Artsen Zonder Grenzen en Vluchtelingenwerk.

Douifi en Pehlivan spreken "over een politieke schande dat er aan de vooravond van het Europees voorzitterschap van België een vluchtelingenkamp moet opgetrokken worden in de hoofdstad van Europa om asielzoekers onderdak te bieden." De sp.a-parlementsleden vragen dringend concrete oplossingen voor al die dakloze asielzoekers nu de winter voor de deur staat. 
 
Douifi en Pehlivan:

"Het is toch onvoorstelbaar dat de regering het zover heeft laten komen dat ze op dit ogenblik aan het vergaderen zijn terwijl er op loopafstand van het kernkabinet een heus vluchtelingenkamp door humanitaire organisaties wordt opgebouwd."  De volksvertegenwoordigers gaan in de loop van de dag een kijkje nemen in  het vluchtelingenkamp. 

Voor sp.a is de tijd van overleg binnen de regering voorbij. Er waren nog nooit eerder zoveel ministers belast met het asielbeleid. En toch moet er een tentenkamp opgezet worden door humanitaire organisaties. Dit terwijl we een opvangwet hebben en de bevoegde overheidsinstantie Fedasil de materiële opvang van asielzoekers moet garanderen. De spreiding van de bevoegdheden wat betreft asiel over verschillende ministers weerhoudt er de regering er nu al 2 jaar van om tot een goed georganiseerd beleid te komen. 
  
Douifi en Pehlivan besluiten:

"De oplossingen liggen voor de hand. Het komt er op aan knopen door te hakken, beslissingen te nemen en die dan ook uit te voeren. Minister De Crem kan leegstaande kazernes opvorderen. Staatsecretaris Courard heeft financiële middelen om de opvang van asielzoekers te waarborgen en minister Reynders bevoegd voor de Regie der Gebouwen beschikt over de administratieve instrumenten om versneld wooncontainers aan te kopen. Door te werken met deeloffertes en de bedragen die moeten aanbesteed worden te verkleinen kan de Regie der Gebouwen procedures van hoogdringendheid inroepen om sneller dan de zomer van 2010 extra woonmodules voor de opvang van asielzoekers te plaatsen." 
 
Voor sp.a moeten er NU knopen doorgehakt worden. 
  
Meer informatie: 
 
Fatma Pehlivan: 0476/27 97 76
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.