Trump'a destek gösterisi düzenleyen bir grup protestocunun Kongre binasına girmesiyle başlayan şiddet olayları üzerine "sokağa çıkma" yasağı ilan edildi. Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yerel saatle 18.00’den yarın sabah 06.00’ya kadar şehirde "sokağa çıkma" yasağı ilan ettiğini duyurdu.


De verrechtsing van Europa

gundem.be

Veel Belgen wijten het succes van N-VA aan de verrechtsing van Europa. Maar wanneer begon het precies en om welke redenen?

Natuurlijk speelt de economische crisis van 2008 een belangrijke rol, net als de eurocrisis die sinds oktober 2009 woedt. De crisis ontstond doordat Amerikaanse gezinnen verleid waren door lage intresten op hun hypothecaire leningen, maar er niet bij stil stonden dat zij die nooit zouden kunnen aflossen. Dat bracht de Amerikaanse banken in een neerwaartse spiraal met als orgelpunt het faillissement van Lehman Brothers op 14 september 2008. Het gevolg kent iedereen. Een wereldwijde recessie waarin overheden diep in de buidel moesten tasten om de banksector te redden.

Boven de Europese Unie hing echter nog een ander, meer onheilspellend zwaard van Damocles. Griekenland had in grote mate gesjoemeld met staatspapier. Daardoor daalde de eurokoers, want de financiële markten hadden minder vertrouwen gekregen in de euro.

Emotioneel kiesgedrag

Economische recessie gaat gepaard met prijsstijgingen en zonder indexering leidt dat tot een verlies aan koopkracht. Dat laatste veroorzaakt psychologisch veel kwaad. Raak mensen overal, maar niet in hun portemonnee. Vanaf dan laten ze hun electoraal gedrag bepalen door emoties. Wat in feite moeilijk valt te rijmen met het stemmen op een partij zoals de N-VA die werkgeversorganisaties gunstig stemt. Want waarom zei Bart De Wever anders in augustus 2010: “Vlaams Netwerk van Ondernemingen Voka is mijn echte baas. Als Voka niet tevreden is, ben ik niet tevreden.”

Charismatisch rechts leiderschap

De crisis raakt mensen niet alleen in hun budgettaire houding. Ook hun houding tegenover vreemdelingen wordt indirect beïnvloed. Mensen zien buitenlanders als concurrenten op de arbeidsmarkt, een bedreiging voor hun verworven welvaart. Migratie was de laatste maanden dan ook vooral in de rijkere regio’s van Europa een veelbesproken thema. Tijdens de Arabische Lente dachten Sarkozy en Berlusconi er zelfs even aan om het Schengenverdrag, dat vrij verkeer tussen personen mogelijk maakt, te ontbinden. Duitsland deed dat al in 2006 om de veiligheid te verzekeren op het WK voetbal.

Succesvolle politici met radicale aanhangers maken Europa extreemrechts. De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders, het Front National van Marine le Pen, de Dansk Folkeparti van Pia Kjærsgaard… Stuk voor stuk partijen die hun succes te danken hebben aan hun welbespraakte voorzitters.

Fascisme in Oost-Europa

Vooral in voormalige Oostbloklanden steken fascistische gevoelens de kop op. Verklaring daarvoor is dat de historische afkeer tegen minderheden decennialang werd onderdrukt door het communistische systeem. Tegelijkertijd hebben de harde communistische regimes een wantrouwen tegen buitenlanders aangewakkerd. Door de vrijheid van meningsuiting en de grotere mobiliteit kon het rechtse extremisme van West-Europa overslaan naar het voormalige Oostblok. Hongarije is het voorbeeld bij uitstek. Minister-president Victor Orbán voert nu onder meer door de invloed van het extreemrechtse Jobbik over zijn partij Fidesz een zeer conservatief nationalistisch beleid. In 2009 werden zeven Roma-zigeuners vermoord en waren er tientallen aanvallen op Roma-huizen. De daders bleven ongestraft. Sinds eind 2010 zette de openbare omroep 600 journalisten op straat. Officieel omdat er bespaard moest worden, maar tegenstanders van het regime menen dat er een heksenjacht aan de gang is om linkse journalisten buiten spel te zetten.

Uitdagingen voor links

Volgens Maite Morren, internationaal secretaris van de linkse, politieke jongerenbeweging Animo, hebben extreemrechtse en populistische partijen in Europa vooral ingespeeld op de bekommernissen van mensen over migratie en globalisering. “We mogen vooral niet meelopen met de extreemrechtse en populistische partijen in het stigmatiseren van bevolkingsgroepen. We moeten bij onze kernwaarden van gelijkheid en solidariteit blijven en geen slechte kopieën maken van rechtse plannen.”

Op de vraag hoe links haar aanhang in Europa moet verstevigen, luidt het: “Links moet durven gaan voor idealen waarin het gelooft. Solidariteit lokaal en internationaal, het creëren van kansen, het bestrijden van ongelijkheid. Links moet ook ‘nieuwe’ uitdagingen aangaan op vlak van globalisering, migratie en ecologie. Al deze kwesties kunnen enkel op internationaal vlak worden aangepakt. Daarom moet links ongetwijfeld inzetten op samenwerking tussen de verschillende partijen, niet alleen binnen Europa, maar ook mondiaal. Zo kunnen we een echt links beleid voeren in Europa en tegengas geven wanneer, zoals nu, de rechtse partijen zegevieren.”

Parallellen met jaren '30

Parallellen kunnen getrokken worden met de neerwaartse spiraal van de jaren dertig. De beurscrash veroorzaakte dat er in 1932 nog slechts tien democratieën in Europa overbleven. Miljoenen werklozen maakten de chaos compleet. Zo’n vaart zal het nu wel niet lopen, maar de gelijkenis met de situatie van vandaag kan niemand ontkennen. Een degelijk sociaal vangnet heeft erger voorkomen, maar dat sociaal vangnet kost handenvol geld. De denkoefening om een evenwicht te bereiken tussen een sterk sociaal zekerheidsstelsel en de afbouw ervan om concurrentie te stimuleren is complex.

© 2011 - StampMedia - Fernand Van Damme


Diğer

14 / 01 / 2021 18:40

BELÇİKA İÇİŞLERİ BAKANI ANNELİS VERLİNDEN ŞİDDET EYLEMLERİNE TEPKİ GÖSTERDİ.

Belçika kamu yayın kuruluşu VRT televizyonuna açıklama yapan Verlinden, "Kamu malına zarar verme, kundaklama, polise taş atma gibi eylemler kabul edilemez" dedi.

Devamını oku

14 / 01 / 2021 18:35

GÖSTERİCİLER, BELÇİKA KRALI PHİLİPPE´İN ARACINA DA TAŞ ATTI

Belçika'nın Başkenti Brüksel'de tesadüfen protestoların devam ettiği bölgeden geçen Belçika Kralı Philippe'in aracına da taş atıldı.

Devamını oku

14 / 01 / 2021 18:30

BRÜKSEL´DE POLİS MERKEZİ VE BİR ARAÇ ATEŞE VERİLDİ

Belçika'nın başkenti Brüksel'de, Afrikalı bir gencin karakolda hayatını kaybetmesini protesto edenler, bir polis merkezinin girişini ve bir aracı ateşe verdi.

Devamını oku

14 / 01 / 2021 18:25

MELİKAN KUCAM´A VİZE YOLSUZLUĞUNDAN HAPİS CEZASI

Kucam'ın yanı sıra annesi ve oğlu da vize yolsuzluğunda suç ortağı oldukları gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı. Kucam'ın annesine 40 ay, oğluna ise 4 yıl ceza verildi.

Devamını oku

14 / 01 / 2021 12:15

DEĞERLİ OKURLARIMIZIN DİKKATİNE

Elimizde olmayan durum sebebi ile geçici olarak görsel anlamda yaşanan eksiklikten dolayı okurlarımız, takipçilerimizden özür dileriz.

Devamını oku

14 / 01 / 2021 12:05

KAMUOYUNA DUYURU 14.01.2021

Bazı gazetelerde ‘’ BelemtürkTV veroordeeld voor verspreiden foutieve berichten’’ başlığı altında haberlere yer verilmiştir.

Devamını oku

12 / 01 / 2021 23:45

LİMBURGHAL GENK EN EXPODROOM BREE WORDEN VACCİNATİECENTRA VOOR ELZ KEMP EN DUİN

De eerstelijnszone Kemp & Duin en de daarin verenigde gemeenten As, Bree, Genk, Oudsbergen en Zutendaal het eens over de locaties van hun twee vaccinatiecentra.

Devamını oku

10 / 01 / 2021 15:05

10 OCAK 2021 ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN.

Çağdaş demokrasilerde olmazsa olmaz konumda olan 4. Kuvvet Medya olarak tanımlanan bu önemli güç, bugün için bir eli yada bir ayağı koparılmış topal güç konumundadır.

Devamını oku

10 / 01 / 2021 15:00

BELÇİKA´DA KOVİD-19´DAN ÖLENLERİN SAYISI 20 BİNİ GEÇTİ

Belçika'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bin 38'e yükseldi.

Devamını oku

10 / 01 / 2021 14:50

BELÇİKA KOVİD-19 AŞI KAMPANYASINI HIZLANDIRACAK

Yeterli dozun gelmesi durumunda yaz sonuna kadar nüfusun yüzde 70'inin aşılanmış olması planlanıyor

Devamını oku

10 / 01 / 2021 14:50

BELÇİKA´DA SALGIN TEDBİRLERİ İKİ HAFTA UZATILDI

Belçika'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı ekimden beri devam eden tedbirlerin en az iki hafta daha uzatılmasına karar verildi.

Devamını oku

10 / 01 / 2021 14:45

BELÇİKA´DA KORONAVİRÜSLÜ KİŞİ POLİSLERE TÜKÜRÜNCE 24 POLİS KARANTİNAYA ALINDI

(Kovid-19) taşıyan bir kişi, kamu malına zarar verdiği için kendisine müdahale eden güvenlik güçlerine tükürünce 24 polis karantinaya girmek zorunda kaldı.

Devamını oku