Haberin yayım tarihi
2010-05-11
Haberin bulunduğu kategoriler

Belgische studenten denken te weinig aan hun carrière

Vind je geen goede stageplek? Geen nood, sinds enkele maanden kan je terecht op stages.be. Op dit zoekplatform kunnen studenten gratis op zoek gaan naar stagevacatures. De bezielers van het project zijn Jasper Hamerlynck en Jan Froyman, twee jonge ondernemers uit Gent.   
 
"Jan en ik hebben vier jaar in Groot-Brittannië voor een bank gewerkt. Het idee voor stages.be is gegroeid uit de ervaring die we tijdens die periode opgedaan hebben", legt Jasper Hamerlynck uit. Froyman en Hamerlynck waren er verantwoordelijk voor het interviewen van jonge afgestudeerden die solliciteerden naar een job of een stage. Tijdens die interviews stelden ze frappante verschillen vast tussen enerzijds Belgische sollicitanten en anderzijds kandidaten uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland of de Scandinavische landen. 
  
Ambitieuze buitenlanders 
  
"Engelse, Nederlandse en Scandinavische studenten zijn veel actiever bezig met hun curriculum vitae en hun toekomstige carrière", verklaart Hamerlynck. "Ze willen tijdens hun studies al ervaring opdoen. Zo heeft de doorsnee gemotiveerde student een stage van drie maanden achter de rug, al dan niet bezoldigd, maar wel in de richting waar hij of zij wil terechtkomen. Stages zijn echt belangrijk, hierdoor weet je beter wat er van een starter verwacht wordt, heb je meer ervaring met het opstellen van een cv en ben je beter voorbereid op interviews, aangezien je dit proces al eens doorlopen hebt. Je bent ook in staat pertinentere vragen te stellen, wat voor een goede indruk zorgt bij de interviewer."  
  
Belgische vakantiejobs 
  
Over de Belgische studenten zijn de twee ondernemers minder positief. "In plaats van een stage doet de Belgische student liever een vakantiejob, waarmee hij een paar duizend euro verdient", zucht Jan Froyman. "Momenteel vormt dit misschien nog geen probleem, maar de arbeidsmarkt wordt steeds internationaler", waarschuwt hij. "Bedrijven willen werknemers met relevante werkervaring. Waarom zou men dan een Belg zonder ervaring aannemen, als er een Nederlandse kandidaat is, die al drie stages achter de rug heeft?" 
  
Loop stage … 
  
Froyman en Hamerlynck stellen dan ook tevreden vast dat in België  het voorbeeld van de Nederlandse universiteiten en hogescholen gevolgd wordt en er steeds vaker een stage in het vakkenpakket wordt opgenomen. "In België leeft nog te vaak het idee dat men zich enkel op basis van punten kan onderscheiden, terwijl werkervaring echt cruciaal is", aldus Hamerlynck.  
 
… ook tijdens vakanties 
 
"Het is echt belangrijk dat je via eigen initiatieven probeert om je cv te verbeteren", beaamt Froyman. "Zo kan je in de vakantie extra relevante ervaring opdoen door een stage te doen in plaats van een vakantiejob. Dit is een buitenkans voor de studenten die hier het nut van inzien. In feite doe je een investering. Werkgevers willen immers niet liever dan jonge, gemotiveerde mensen die een baan zoeken bij een bedrijf waar ze later willen werken. Uit zulke stages vloeit dan ook vaak een job voort. Het is dus een win-winsituatie, voor de werkgever én voor de stagiair."
 
© 2010 – StampMedia – Marc Soubry

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.