Haberin yayım tarihi
2010-06-27
Haberin bulunduğu kategoriler

De Studio en HetPaleis gaan samen strijden voor theaterverruiming

Zeven theatergezelschappen slaan de handen in elkaar om het gebouw van Studio Herman Teirlinck om te vormen. Met ‘steundestudio’ proberen ze schot in de zaak te krijgen. Ze willen jong talent een uitvalsbasis geven om zich verder te ontwikkelen. Maar zit Antwerpen daar op te wachten?

 

“Antwerpen heeft momenteel onvoldoende voorzieningen”, zegt Evert Bulcke van theatergezelschap Villanella. “Er zijn veel goede voorstellingen die amper in het centrum van de stad kunnen spelen. Daar wil De Studio verandering in brengen.” Twee jaar geleden werden de eerste onderhandelingen met de stad gestart rond de aankoop en ontwikkeling van het gebouw aan het Mechelse Plein. “Na twee jaar onderhandelen zitten we nog steeds zonder handtekening. Met ‘steundestudio’ willen we de beslissing positief proberen te beïnvloeden.”

 

“Veel gezelschappen komen niet genoeg aan de bak om rendabel te kunnen zijn”, zegt Bulcke. “HetPaleis is altijd volgeboekt met eigen producties of gastvoorstellingen. En commercieel gezien is het beter dat je twaalf keer op dezelfde plek kan spelen in plaats van drie keer.”

 

Nieuwe impuls

 

De Studio zou zo naast HetPaleis komen te staan. Beide partijen benadrukken in de eerste plaats een meerwaarde voor elkaar en de stad te zijn. Van concurrentie is er volgens hen geen sprake. “Ik heb Marc Verstappen (directeur van Villanella, nvdr.) laten weten dat we het project blijven ondersteunen”, zegt Barbara Wyckmans, directrice van HetPaleis. “Wij gaan geen plek verwerven in hun programmering, maar gaan wel als collega’s naast hen staan.”

 

Volgens Wyckmans is er nood aan een nieuwe impuls en een vaste plek voor verschillende gezelschappen. “Het is beter dat jong talent opgevangen wordt dan dat er nog eens een gezelschap ontstaat. Ik weiger te zeggen dat we met te veel zijn. Er is nog geen verzadiging van de markt.” 

 

Cultuurparticipatie

 

Ook op financieel vlak blijken beide partijen geen problemen te zien voor elkaar. De Studio zou niet leven van subsidies van de stad Antwerpen, maar wil zich beroepen op de structurele Vlaamse subsidies die de meewerkende theatergezelschappen ontvangen. “Gebrek aan middelen maakt van elkaar concurrenten”, zegt Wyckmans. “We moeten binnen de sector zelf collegiaal en strijdvaardig optreden om cultuurparticipatie evident te maken.” Wyckmans legt de verantwoordelijkheid hiervoor niet bij de stad, maar bij de Vlaamse gemeenschap.

 

Verruiming van het aanbod

 

Theatercriticus Wouter Hillaert (Rekto:Verso) begrijpt het doel van De Studio. “Het is inderdaad een probleem dat er te weinig voorstellingen kunnen spelen in de stad”, zegt Hillaert. “Een verruiming van het aanbod kan daarnaast een positief effect hebben op het publiek.” Dat voor de start en aankoop van het gebouw beroep wordt gedaan op de hulp van de stad is niet meer dan logisch.

 

Hillaert is verder van mening dat De Studio en Het Paleis voldoende van elkaar verschillen om naast elkaar te functioneren. “Hardcore theaterliefhebbers zullen beide organisaties bezoeken”, zegt Hillaert. “Voor diegenen die minder automatisch hun weg naar het theater vinden is de uitbreiding een goed initiatief.”

 

© 2010 – StampMedia – Carmen Van Oers

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.